De Grote Markt is ook dit jaar weer het speelveld voor gitaarmuziek uit binnen en buitenland. Met acts als ISLAND en Indian Askin wordt niet keihard buiten de lijntjes gekleurd maar de sfeer zit er altijd goed in. Waar wel nieuwe wegen ingeslagen worden is op het Kerkplein, van oudsher stonden daar voornamelijk ‘grotere ’Haagse bands geprogrammeerd. Maar dit jaar is alles anders! Het hele Kerkplein is ingericht voor dansmuziek en dj’s. En met acts als Tears & Marble, CUT_ en Hunee is dat een geslaagd experiment.

Het Haagse The Hazzah mag dit jaar het podium op de Grote Markt openen. Niet een gemakkelijke taak, maar de band speelt lekker in zijn eigen flow en weet ondanks de lage temperatuur een aardig publiek te trekken. Wellicht dat dit komt door de zomerse combinatie van surf- en garagerock. Het geluid is in het begin even wennen, maar wie kort de tijd neemt om zich in The Hazzah’s flow mee te laten nemen, ziet en hoort hier vanavond een prima optreden’.

Het Engelse kwartet ISLAND is vanuit Londen overgevlogen om het publiek van The Life I Live te overtuigen van de hype die in het thuisland rond de band hangt. Helaas voor de jonge gasten komt het niet goed uit de verf bij de bierdrinkende Hagenezen. Een redelijk grote groep heeft zich voor het podium op de Grote Markt verzameld, maar er wordt makkelijk over de melancholieke muziek heen gepraat. ISLAND klinkt als de rustige versie van The Kooks, maar pakt de aandacht jammer genoeg niet. Voor een Koningsnach is de band minder geschikt.

ISLAND @ The LIFE I LIVE 2017

ISLAND @ The LIFE I LIVE 2017

Het kerkplein is vanavond de elektronische broedplaats van de Haagse binnenstad. Een aantal elektronische acts en dj’s verhogen hier de feeststemming voor degenen die de Grote Markt niet meer opkomen. De grootste verandering is de plaatsing van het podium, dat staat dit jaar aan de andere kant. Gelukkig maakt dat acts als Tears & Marble en CUT_ extra intiem.

Tears & Marble opent het podium. Voor het eerst in de nieuwe formatie met vier leden bespelen ze het publiek in Den Haag. Bij de inzet van het eerste nummer loopt het kerkplein langzaam vol. De duistere synthpop is vooral gemaakt om lekker naar te luisteren en weg te dromen en is misschien zelfs iets te rustig zo aan het begin van de avond. Tussen de nummers door is Bella Hay lekker aan het geinen met het publiek en beloont met nieuw materiaal. De toevoeging van de Joris van der Poel en Arend Lakke doet de band opleven en geeft Tears & Marble net dat beetje extra wat het nodig had.

Tears and Marble @ The LIFE I LIVE 2017

Het Amsterdamse duo CUT_ (uitgesproken als Cut Underscore) heeft het inmiddels aardig grote publiek op het Kerkplein binnen enkele minuten op hun hand. Hoewel de act uit slechts twee leden bestaat (zangeres Belle Doron en instrumentalist Sebastiaan Dullith), klinkt het alsof er een volledige band op het podium staat. De diepe elektronicabeats worden met melodieuze synths en zang gemixt tot enigszins ‘alternatief’ klinkende, maar aanstekelijke electropop. Van het podium tot aan de voedselkraampjes aan de andere kant van het plein wordt er volop gedanst. Een geslaagd optreden.

Na CUT_ begint de in Amsterdam gebaseerde Duits-Koreaanse dj Hunee vrijwel direct aan zijn set. Zo direct zelfs, dat het even lijkt alsof de eerste mix die hij opzet slechts de pauzemuziek tussen zijn optreden en dat van CUT_ is. Dat blijkt niet het geval, en de dj verschijnt al snel met een vrolijke grimas ten tonele en laat het publiek dansen op een mix van dance, disco en funk. Van de vernieuwende dance waar Hunee zo om geroemd is horen we vanavond vrij weinig, maar daar is het misschien ook niet het juiste festival voor. Het publiek is vanavond vooral te komen om te feesten, en daar leent Hunees set zich prima voor. Na Hunee draaien Intergalactic Gary & Jeans & Twice Upon A Time plaatjes tot het bittere eind. Het podium is uiteindelijk een geslaagd experiment om ‘volwassen’ elektronische muziek uit Den Haag te promoten.

Cut_ @ The LIFE I LIVE 2017

In de Schoolstraat staat een groot aantal mensen te wachten tot ze de Grote Markt op mogen. De beveiligers mogen namelijk niemand binnen laten. Voor het podium bij Indian Askin is echter plek zat. De drie heren en een dame hebben in de afgelopen jaren heel Nederland, inclusief Den Haag, meerdere keren doorkruist, dus dat er vanavond gerockt wordt mag verondersteld worden. Dat de band steeds populairder wordt, blijkt wel uit het vele meezingen van het publiek. Indian Askin is inmiddels een doorgewinterde band en gelukkig is de Indian Askin-moeheid nog niet ingetreden.

Aan elk feest komt een eind en aan Compact Disk Dummies de eer om de avond af te sluiten op de Grote Markt. Iets later dan gepland, starten de twee broers uit België met een show vol elektropunk. Het duurt niet lang voordat de excentrieke danspasjes van de frontman nagedaan worden in het publiek. Mocht je enigszins ingekakt zijn, dan wordt je door de Compact Disk Dummies wel weer wakker geschud. De Grote Markt staat vrolijk te springen op de upbeat elektronische melodieën van de Vlaamse mannen. Wanneer er een moshpit ontstaat, wil ook de zanger even mee doen en springt vervolgens mét gitaar het publiek in. De mannen trekken een breed publiek aan want zelfs de Sniesterkat komt dit muzikale spektakel bewonderen.