'Als er nog geen fatsoenlijk metalfestival is in Den Haag, dan organiseer ik het zelf.’ Dat is wat Dennis Kuiper gedacht moet hebben toen hij de eerste editie van Metalcon organiseerde in het Musicon. Inmiddels staat, nadat drie van de vier voorgaande edities uitverkocht waren, de vijfde en laatste editie voor de deur. Maar wie is Dennis Kuiper? Tijd om hem het vuur van de Oh Ja Joh?!? aan de schenen te leggen.

Naam
Dennis Kuiper

Geboortedatum en -plaats
21 juni 1991 in Den Haag

Broers/zussen
Ik heb een oudere broer en een broertje. We zijn alledrie totaal verschillend; ik ben de metalhead van de drie, mijn oudere broer is meer van de top 40 en mijn jongere broer is van de rap. Ik ben wel de enige die een festival organiseert.

Huisdieren
Op dit moment niet. Ik had wel twee honden en een naaktcavia. Dat klinkt misschien raar, maar je hebt tegenwoordig van alles naakt: naakthonden, naaktkatten en naaktcavia’s.

Sport
Bier drinken is mijn sport.

Beste gewoonte
Ik ben ijverig. Ik zoek dingen tot de bodem uit, wat een hele handige eigenschap is voor het organiseren van een festival. Ik zoek alles uit tot in de details zodat alles perfect loopt.

Slechtste gewoonte
Soms ben ik te ijverig. Dan ga ik te lang met iets door terwijl ik het eigenlijk los moet laten of uitbesteden. Bij Metalcon heb ik een crew lopen die best wat dingen van me zou kunnen overnemen zodat ik niet te veel hooi op mijn vork neem. Dat doe ik niet omdat ik graag alles zelf in de hand hou. Tot nu toe is het goed gegaan, maar soms loopt het emmertje net over en moet ik een stapje terug nemen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
In een dronken bui ben ik ooit, na een optreden met een coverband, met lippenstift en oogschaduw naar de overkant van een venue gelopen om een gageverklaring op te halen. Toen probeerde een jongen achter de bar, die ook dronken was, me te versieren. Dat was bijna leuker dan het optreden zelf. Ik weet niet of ik dat als een compliment moet zien of dat ik me ervoor schaam.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Chinees

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Douchen. Ik ben heel chagrijnig als ik wakker word, dus dan wil ik eerst op mijn gemakje douchen, een kop koffie drinken, me aankleden en naar mijn werk.

Favoriete plek in Den Haag
Het Musicon. Dat is mijn stamkroeg, dus ik kom er regelmatig een biertje doen. Er komen veel bekenden, dus het is altijd gezellig.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou willen dat er wat meer gekeken wordt naar de subgenres in de muziek. Vooral in de stad is het toch meer de mainstream pop/rock-bandjes. Er is een tijd geweest, toen Supermarkt nog open was, dat er daar één keer per maand een metalevent was, maar dat is niet meer. In het Paard heb je ook niet veel metal, hoewel dat nu eindelijk weer meer lijkt te komen. En niet alleen metal, maar ook bijvoorbeeld punk, jazz of blues zie je niet heel veel voorbij komen. Het lijkt me leuk als daar wat meer aandacht aan wordt besteed.

Stamkroeg
Het Musicon dus.

Beste Haagse initiatief
Het is leuk dat Parkpop sinds een aantal jaar een Haags podium heeft. Ik heb met mijn band Unseen Perception een paar jaar geleden de bandwedstrijd gewonnen waarmee we een plek op dat podium wonnen. Ik vind het leuk dat lokale bandjes de kans krijgen om op een festival te spelen waar duizenden mensen zijn die ze normaal niet echt zouden kunnen bereiken. Het bevrijdingsfestival heeft dat nu ook. Ik ben blij dat startende bands de mogelijkheid hebben om voor een groter publiek te spelen.

Haagse band van het moment
Warborn Waste. Dat is een van de weinige actieve metalbands in Den Haag. Het zijn jonge gasten en ik vind het supertof dat ze hun ding doen en binnenkort met hun jonge leeftijd gewoon een plaat uitbrengen.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik heb zelf eigenlijk niet zoveel met de Kraaien. Wat ze doen is leuk, maar het is allemaal al gedaan. Ze hebben nu de nieuwe plaat, Rok en Rol Safari, waarop ze hiphop met rock of een beetje metal vermengen. Eigenlijk wat er 15 jaar geleden al werd gedaan in de nu-metal.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
De band Mullet. Ik weet niet of ze echt uit elkaar zijn. Ze zijn allemaal hun eigen gang gegaan en ik weet niet of ze nog bezig zijn, maar de laatste keer dat ik ze zag was op mijn eigen festival en dat is toch al bijna een jaar geleden. Ze maakten leuke muziek.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Iedere zanger van een beetje bekende metalband om eens mee te maken hoe het is om aan de top te zitten en een tour te doen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Honger hebben na een goed avondje zuipen. Dan moet ik wel eten, anders gaat ‘t ‘m echt niet worden.

Beste nummer aller tijden?
Dat is voor mij Nine Inch Nails met Hurt. Ik vind de versie van Johnny Cash ook wel gaaf, maar ik heb altijd het idee dat je de versie die je het eerst hoort het snelst naar jezelf toe trekt. Voor mij was dat het origineel.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Bring Me The Horizon. Het is een beetje pop-rock, maar als je in de metalscene zit is het eigenlijk een no-go om daarnaar te luisteren. Maar stiekem, in mijn slaapkamertje met de deur dicht, vind ik het wel leuk.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik gekocht heb ik Follow The Reaper van Children of Bodom. De eerste plaat die ik kreeg van mijn ouders was Hybrid Theory van Linkin Park. Dat is ook waar het mee begonnen is.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
De afgelopen week luister ik heel erg naar de band Ingested, vooral ook omdat ze de headliner zijn van de komende Metalcon. Ik heb ze geboekt omdat ik ze heel erg vet vind en wat de rest ervan vindt, zie ik dan wel weer. Ik wilde ze al drie jaar heel graag op mijn festival hebben en nu is het gelukt.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Dat zijn er wel een hoop eigenlijk. Ik ga voor Iwrestledabearonce. Die bestaan nog steeds, ze hebben een nieuwe zangeres en alles, maar ik kan er niets mee.

Dennis Kuiper

Bron van inspiratie
Wat muziek betreft zijn het dingen die om mij heen gebeuren. Qua thematiek gaat het in mijn band vooral over dingen zoals moorden die gepleegd zijn, seriemoordenaars of de manieren waarop dingen gebeuren. Qua organisatie van mijn festival zijn het vooral andere festivals. Wat hebben zij waardoor mensen willen komen? Welke bands trekken wel mensen, welke niet?

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Nee. Ik zou het fijn vinden om wel in de buurt van Den Haag te wonen, maar dan wat rustiger, bijvoorbeeld in het Westland ofzo. Het is veel te hectisch in de stad voor mij.

Vraag van Sjoerd van Schuylenburch: wie zou jij terug willen zien in een Oh Ja Joh?!
Olax. Dat is een vriend van mij en die heeft er indirect een beetje voor gezorgd dat ik hier zit.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat voor festival zou jij willen organiseren in Den Haag?

 

De beste liedjes, volgens Dennis Kuiper