The LIFE I LIVE staat voor de deur, dus is het de hoogste tijd om onze tips van stal te halen. We slaan daarbij traditiegetrouw de ‘usual suspects’ over en wijzen je op acts/bands/dj’s die je misschien niet kent maar écht moet gaan zien (al mag je dat natuurlijk helemaal zelf bepalen). Dit jaar is het festival verspreid over twee dagen, maar dit artikel richt zich op de acts op 26 april. Naast deze acts zijn er ook nog een aantal podia waar de hele nacht lang dj’s draaien, denk daarbij aan de Skooltainer vanaf 22.30 (Sunny Sjoerd) of de Plaats (Tabasco).

1. The Navigators / Something Like Sunshine

Tussen al het Spui en Grote Markt-geweld zou je zo maar vergeten dat The LIFE I LIVE al een aantal jaren een heel leuk talentenpodium bestiert. De Skooltainer staat ook dit jaar weer bomvol jonge talentvolle Haagse bandjes en acts. Maar liefst tien acts worden woensdag in hoog tempo over het podium gejaagd, een groot aantal van die acts zul je nog nooit gezien of gehoord hebben. Twee wat bekendere namen om in de gaten te houden zijn The Navigators (poprock) en Something Like Sunshine (mierzoete folk).

Skooltainer - 20:20 uur / 21:00

2. The Folk Road Show

Het Spuiplein is terug van weggeweest! Gelukkig betekent dat ook direct dat het Spuitheater weer mee mag doen in het feestgedruis. In dat theater is het warm, knus en staan altijd leuke acts geprogrammeerd. Vroeg op de avond is onze tip dan ook om naar The Folk Road Show te gaan kijken. Dit internationale gezelschap van folkmuzikanten bestaat uit mannen uit Nederland, Canada en Nieuw-Zeeland. Een Haags/Leidse bekende in dit geheel Pieter van Vliet (Port of Call). Verwacht prachtige breekbare folkliedjes en bombastische samenzang.

Theater a/h Spui - 20:30 uur - 21:15 uur

3. Tears & Marble

Je zei toch geen ‘usual suspects’? Jup, maar dit niet meer het Tears & Marble dat een aantal jaar geleden menig podia en festival uitspeelde. Dit is Tears and Marble 2.0, in nieuwe bezetting (de band is nu met zijn vieren). Het recept is onveranderd, duistere synthpop met de bezwerende zang van Bella Hay. Maar de twee extra leden geven Tears & Marble de ruimte om live door te bouwen. Dit is het eerste optreden op Haagse grond sinds tijden, de verwachtingen zijn dus hooggespannen. De eerste videoclip van de band liegt er in ieder geval niet om.

Kerkplein - 19:30 uur - 20:15 uur

4. Hunee

Het Kerkplein van The LIFE I LIVE wordt dit jaar het speelveld voor elektronische muzikanten en dj’s. Vanaf CUT_ kan daar dus aan een stuk door gedanst worden (dj’s hoeven niet om te bouwen!). Een hoogtepunt op deze avond moet toch wel Hunee worden. Deze Duitse Amsterdammer won in 2015 de 3voor12 Award voor album van het jaar. Een jaar eerder draaide hij bij Lowlands een ‘legendarische’ set samen met Antal. Inmiddels staat Hunee over de hele wereld en wordt hij een van de grootste muziek connaisseurs van zijn tijd genoemd door Resident Advisor. Wat kunnen we verwachten? Geen idee, dat is bij Hunee altijd afwachten.  

Kerkplein - 21:30 uu - 23:00 uur

5. ISLAND

Deze hebben we zelf gespot in het voorprogramma van Palace in Paard dit jaar. Daar speelde deze act het hoofdprogramma onder het tapijt. Dat kan natuurlijk ook veel zeggen over Palace, maar het plezier waarmee deze band de harten in die kleine zaal voor zich won werkt aanstekelijk. Die willen we nog wel eens zien. ISLAND is een bijna uit Londen en maakt melancholische indie in het rijtje van Son Mieux (maar dan zonder de catchy loopjes). Gitaren met veel galm en zang met een rafelrandje. De buzz is gaande in Engeland, dus zeker checken.

Grote Markt - 21:00 - 21:45

6. Indian Askin

Hebben we deze act al getipt op Sniester vorig jaar? Ja. Maar daar blies het Amsterdamse Indian Askin het publiek in de Zwarte Ruiter zo erg omver dat het mooi is dat ze op The LIFE I LIVE een groter podium krijgen. Indian Askin bracht vorig jaar het ijzersterke Sea Of Ethanol uit. Dat album staat vol vernuftige psych-popliedjes, de punky attitude op het podium versterkt het geheel. Inmiddels is de veel lomere en iets meer gepolijste single Crazy uitgekomen. Wij zijn benieuwd naar hoe deze band een groter podium en ander publiek voor zich gaat winnen.  

Grote Markt - 22:15 uur - 23:00 uur