Arthur Pronk is regelmatig te vinden in de Haagse binnenstad. Of het nou de Grote Markt, het Paard of de Oude Molstraat is, Arthur houdt graag zijn vinger aan de pols van het Haagse nachtleven. En niet zonder resultaat. Zo liep hij op een avond het Paardcafé binnen en zag daar de Folk Road Show spelen. Nu staat deze band tussen de lijst met namen die vandaag bekend is gemaakt voor The Life I Live. Wij spraken Arthur, organisator van het festival, in een gezellige koffietent op het Noordeinde om de namen en alle nieuwigheden rond het festival door te nemen.

“Dit jaar komt het Spuiplein erbij. Dat was vorig jaar nog een open vlakte wegens de voorgenomen bouw van voorheen het Spuiforum en nu het OCC. Daarom konden we daar de afgelopen twee jaar niet aan de slag. Dit jaar wel dus we dachten ‘top, laten we daar weer terugkeren, dan kunnen we daar wat grotere bands neerzetten.’”

Volgens Pronk wordt er dit jaar best wat geschoven met de podia en met wat er op die podia te zien is. Het binnenprogramma van The Life I Live, vorig jaar nog in het Nutshuis, verhuist naar het Theater aan het Spui. Omdat het podium op het Spuiplein terug is, verdwijnt het podium op het Lange Voorhout en op het Kerkplein is voor het eerst in de geschiedenis van The Life I Live de hele avond elektronische muziek te horen. Van waar deze nieuwe richting?

De nieuwe namen

- Fresku & Mocromaniac
- Sven Hammond
- Jeangu Macrooy
- Hunee
- Birth Of Joy 
- Sarah-Jane
- Ed Struijlaart
- Rob Dekay 

 

Elektronisch podium

“We wilden daar al jaren wat mee doen. Tot op heden hebben we wel dj’s gehad, op het Plein en in de Wijnhaven, maar dat was meer richting 80’s, 90’s en dance classics. Dance lag wat gevoeliger in Den Haag omdat het een paar keer op andere gelegenheden uit de hand is gelopen. Er werd behoorlijk aan de rem getrokken als er in die richting geprogrammeerd werd. Inmiddels zijn de tijden veranderd en is er meer ruimte voor, kijk maar naar The Crave. Die zijn stevig aan de weg aan het timmeren met zelfs een festival in het Zuiderpark, en de tijd is rijp om ook elektronische muziek op The Life I Live te brengen.” Het programmeren van dat podium doet de organisatie niet alleen; District25 zal met hun expertise een bijdrage leveren aan het programma van de avond. Met op de achtergrond het oude stadhuis en de verlichte kerk moet dat zeker een bijzondere sfeer opleveren.

Het is tijd voor een wandeling over het evenemententerrein. “Op het Noordeinde, waar meer soul en jazz staat, hebben we onder andere Pink Oculus en Polynation. Vooral die laatste zijn helemaal te gek. Hele bezwerende hypnotische muziek, het zijn topmuzikanten. Ik kan er veel over vertellen, maar je moet het eigenlijk vooral beluisteren. Op de Plaats staat de hele avond Tabass-Co. Dat is een dj podium geworden omdat de bandjes naar de Hofplaats zijn verschoven. Daar vind je nu de muur van geluid waar je lekker tegenaan kan leunen met bijvoorbeeld Birth of Joy, Death Alley en The Mysterons met hun hammonds.”

Al aangekondigd

MY BABY
Kraak & Smaak (live)
Indian Askin
Intergalactic Gary
Polynation
Compact Disk Dummies
CUT_
Tears & Marble
Con Brio
Pat Smith & Friends
Death Alley
The Mysterons
Darlyn
Pink Oculus
Sarah-Jane
Ephemerals
ISLAND

Nog meer namen

“Op het Spuiplein vind je een mooie afwisseling van sferen. My Baby speelt daar. Die hebben een aantal jaar geleden ook op The Life I Live gestaan tijdens een stortbui. Dat was heel jammer. Inmiddels zijn ze behoorlijk groot geworden. Ik vind ze een waanzinnig stuwende band en ik zie dat wel gebeuren op het Spuiplein. Een andere act die erbij is gekomen is Con Brio. We hebben hem eerder op het Embassy festival gehad. Je kan hem vergelijken met de funk feel van Prince of D’Angelo en hij is een waanzinnige showman. Dat bleek ook toen ze vorig jaar op North Sea Jazz stonden. Verder hebben we daar Fresku & Mocromaniac en Kraak & Smaak staan. Allemaal acts om  trots op te zijn.”

Natuurlijk keren ook het podium op de Grote Markt en de Skooltainer terug. “De Skooltainer, waar jonge bandjes hun eerste stappen zetten in het festivalwezen, hebben we op het Buitenhof. Die bandjes worden nu door Ready To Play helemaal klaargestoomd om daar te kunnen shinen.”

Op het programma staan (gelukkig) ook de nodige Haagse bands. Dat is niet per ongeluk, evenals het feit dat er niet een Haags podium is. “Als je echt een Haags podium hebt kan het zomaar gebeuren dat die hele scene de hele avond op dezelfde plek blijft. Dat is hartstikke gezellig en prima, maar ik vind het juist wel lollig als iedereen de hele stad doorgaat en ook andere dingen ziet.” Het kan dus zomaar zijn dat je overal Haagse bands de kop ziet opsteken. “The Hazzah opent de Grote Markt, The Stangs staan op de Hofplaats en Tears & Marble zien we  op het Kerkplein. Dan staat Pat Smith op het Spuiplein en hij neemt wat vrienden mee, dus het zal losgaan op dat grote podium. Binnen, in het Theater aan het Spui zien we Woof Woof Ridicule en de Folk Road Show.”

Al aangekondigd (2)

The Stangs,
The Hazzah,
JEANS & Twice Upon A Time,
Nachtschade,
Woof Woof Ridicule,
Folk Road Show,
The Navigators,
Jeabanks & Jama,
Beyond The Moon,
Yaell Campbell 
Tub,
The Sugar Skulls,
Blue Caravan 
Something Like Sunshine,
The Last
Tabass-co en DJ Sunny Sjoerd

Koningsdag

Na The Life I Live diende Koningsdag in Den Haag meestal om de kater te verwerken en eventueel over vrijmarkten te struinen. Daar komt wat Arthur betreft vanaf dit jaar verandering in, want voor het eerst zal The Life I Live ook op Koningsdag diverse evenementen organiseren. “Ons wordt vaak gevraagd waarom we niet alles een dagje laten staan. Dat klinkt logisch, maar om door te gaan heb je ook op die tweede dag geld nodig. Er moeten bandjes staan, technici en personeel ingehuurd worden; het is een hele operatie. Dit jaar hebben we vanuit de gemeente een bedrag gekregen om dat te doen waardoor we daadwerkelijk iets goeds kunnen gaan neerzetten. De eerste stap naar een volwaardig tweedaags festival.”

“We laten niet alle podia staan, want dat is nog een brug te ver, maar wel de podia op het Noordeinde, de Hofplaats en het Kerkplein. Ook gaan we in de Grote Marktstraat een aantal one man stages neerzetten waardoor over de hele straat muziek zal klinken. Op de ene plek een dj, op de andere plek singer-songwriters, en een plek die we met Aight gaan invullen.

Het is wel een voortzetting van The Life I Live met veel liefde voor het programma. We trekken samen op met Marketing Haagse Binnenstad om de connectie met de winkelgebieden in de binnenstad te optimaliseren.”

Koningsdag

Nieuwe namen:
- Rilan & The Bombardiers
- Sven Hammond
- Jeangu Macrooy
- Jon Tarifa


Al bekend:
- The Cool Quest
- La Chiva Gantiva

De ambitie houdt hier niet op. “We zetten nu een eerste stap, maar het is niet de bedoeling om dan pas op de plaats te maken en stil te staan. Het is de bedoeling dat dit verder gaat uitgroeien, ook met andere partijen in de stad. Het is natuurlijk wel merkwaardig dat op koningsdag op de plek waar de koning woont, het nog een beetje rustig was.”

Midden in de drukte is het misschien niet het juiste onderwerp, maar om het gesprek goed af te sluiten vragen we ons af wat er na The Life I Live nog in de planning staat voor Arthur en Prooost. “We organiseren dit jaar het Haags UIT Festival en de Uit Nach. Dat valt in hetzelfde weekend als het Embassy Festival, dus het eerste weekend van september wordt een mooi cultureel weekend. Eerst het Embassy festival in samenwerking met allemaal ambassades, wat naadloos overgaat in de Uit Nach, en de volgende dag de opening van het culturele seizoen op het Lange Voorhout en bij allerlei culturele instellingen in Den Haag. Een bijzonder weekend waar we met zijn allen naar uitkijken.”