Wij kunnen ons geen editie van Crossing Border heugen waarbij we niet werden weggeblazen door een voor ons tot dan toe onbekende artiest(e). Dat zal dit jaar niet anders zijn. Toch kan een beetje voorkennis geen kwaad, dus hebben wij voor de bezoekers die zich niet compleet willen laten verrassen een aantal niet te missen acts op een rijtje gezet voor Crossing Border 2017.

Jamila Woods

Tijd: 4 november, 19:15
Locatie: Heartbeat Hotel (Paard)

Jamila who? Soul-zangeres Jamila Woods schrijft, spreekt en zingt over het leven als Afro-Amerikaanse. Haar sterke teksten bespreken ongelijkheden die vandaag de dag nog steeds als taboe worden gezien. In haar single "blk girl soldier" laat ze de kracht, maar ook de gevoeligheid van de zwarte vrouw zien. Dit zet ze voort in haar samenwerking met Macklemore en Ryan Lewis op 'White Privilege II' over, de naam zegt het al, de privileges van de blanke bevolking. De meeste mensen kennen haar overigens van haar collaboratie met Chance The Rapper op verschillende nummers. Een goed geluid met een stevige inhoud.

Allan Rayman

Tijd: 4 november, 20:45
Locatie: Lutherse Kerk
Allan Rayman
kan zonder twijfel de mystery man van Crossing Border genoemd worden. Dat wil niet zeggen dat de beste man zich achter een doek zal verschuilen. Schuw is de Amerikaan wel, Allan geeft geen interviews. Een verklaring kan zijn dat de zanger uit Lost Springs komt, een stad met maar liefst vier inwoners. Zijn grauwe R&B is net anders dan die van zijn genregenoten. De cryptische teksten geven het idee dat je naar een fictief moordcomplot aan het luisteren bent. Allans rasperige stem in combinatie met een stevig livegeluid geeft het genre net die extra kick die het nodig heeft. 

 

Julien Baker

Tijd: 3 november, 19:00
Locatie: Lutherse Kerk

Het is ongetwijfeld niet makkelijk om als lesbienne in het bijzonder conservatieve Tennessee te leven. Dat gevoel geeft de muziek van de 22-jarige Julien Baker ons in elk geval. Melancholische folksongs met teksten over zware onderwerpen als verslaving en het teleurstellen van je naasten. Dat alles zonder al te veel opsmuk, maar oh zo mooi. De stem van de Amerikaanse heeft iets hees en warms tegelijkertijd en kan verrassend krachtig uit de hoek komen. Als luisteraar belandt je vrijwel direct in een staat van aan mistroostigheid grenzende verliefdheid. 3voor12 sprak met Julien Baker over haar tweede album.

Tamino

Tijd: 3 november, 19:45
Locatie: The Raven (Paard)

We komen er eigenlijk niet onderuit om Tamino in onze tips te noemen. De jonge zanger gaat als een raket, al is ‘raket’ misschien niet helemaal een juiste vergelijking gezien de kalmte van de muziek. Na gespeeld te hebben op festivals als Rock Werchter en Pukkelpop is het nu tijd om Crossing Border te betoveren met zijn melancholische liedjes. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de rest van Nederland kennis heeft genomen van de man die de bijnaam ‘Belgische Jeff Buckley’ met zich mee mag dragen. Wij spraken Tamino afgelopen week over Crossing Border.

 

Nick Mulvey

Tijd: 3 November, 22:45
Locatie: Lutherse Kerk

Nick Mulvey brengt een typisch singer-songwriter-geluid naar Crossing Border. Met intieme en soms compleet onbegrijpelijke teksten over de liefde en het leven staat de Britse troubadour op vrijdagavond in de Lutherse Kerk. En hij neemt meteen een voorraad nieuw materiaal mee van zijn kersverse album Wake Up Now. De Engelsman is samen met zijn band al goed warmgedraaid: ze hebben net een UK-tour achter de rug. Eerder dit jaar stond Mulvey, voormalig Portico Quartet, op Down The Rabbit Hole. Daar bleek hij gemaakt voor knussere locaties. Een klein kerkgebouw biedt het perfecte podium om mee te deinen op zijn vrolijke zomerse ritmes.

Pink Oculus

Tijd: 3 november, 22:30
Locatie: Heartbreak Hotel (Paard)

"Met die bravoure kom je trouwens makkelijk weg als je muziek net zo scherp als je look." schreef 3voor12 over haar show op Noorderslag dit jaar. Esperanza Denswil, ook bekend als Pink Oculus, is een artieste die sinds 2013 naam maakt maar pas sinds kort echt doorbreekt voor het grotere publiek. Denswil maakte ooit deel uit van het RE:FRESHED Orchestra en gaat nu de podia langs met een frisse mix van jazz en soulvolle hiphop. 'Delicous' is de EP die uitkwam in 2016 via Top Notch. Dit is voor Crossing Border bezoekers zo'n echte 'niet te missen'-act.