Haagse muziekgeschiedenis tijdens de Rock History Tour
In de voetsporen van de Haagse beat
3voor12 Den Haag houdt de vinger aan de pols en doet verslag van de hedendaagse popscene. Maar de muzikanten van nu zijn vaak geïnspireerd door – of middels DNA verbonden mèt – de muzikanten uit de vorige eeuw. Dit Haagse verleden wordt sinds dit weekend geëerd en gevierd met de tentoonstelling ‘Uitgaan in de fifties en sixties’ in het Haags Historisch Museum en door de allereerste Rock History Tour.
‘Uitgaan in de fifties en sixties’ in het Haags Historisch Museum
De tentoonstelling staat in het teken van rock-‘n-roll, vetkuiven en Haagse beat. Foto’s, kleding en affiches geven daarbij een sfeerbeeld van de legendarische periode dat de Haagse beat zijn hoogtijdagen kende. Bekende Haagse bands passeren de revue, zoals Q65, waarvan hun authentieke ‘Westend’ drumstel te zien is. Voor het realiseren van deze tentoonstelling werkte het Haags Historisch Museum samen met Museum RockArt, waarvan een groot aantal objecten geleend werden.
Het startschot voor de tentoonstelling werd zaterdag gegeven door een optreden de oude rotten van ‘The Clarks’ in de sfeervolle Schutterszaal van het museum. De groupies van weleer, fans van nu en overige bezoekers gaan bij de eerste tonen al enthousiast met de voetjes van de vloer.
Rock History Tour
Marcello en Els bedachten dat er vanuit hun Rock Gallery een Rock History Tour moest komen, een tochtje met de bus langs de plekken in Den Haag die belangrijk waren en soms nog zijn voor de Haagse popmuziek.
Zaterdag 5 maart vertrok de eerste ingekorte tour vanuit het museum voor pers en genodigden. De reisleiders zijn in principe afwisselend nachtburgemeester René Bom en de eerste Golden Earrings zanger Frans Krassenburg. Helaas vielen beide heren als spreekstalmeesters uit voor deze tocht, dit had een deceptie kunnen worden maar het tegenovergestelde bleek het geval.
Peter de Ronde, gitarist uit de eerste jaren van The Golden Earrings en Jaap Schut van Rock Art Museum bleken meer dan prima vervangers. Vanuit hun ervaringen en liefde voor Den Haag en zijn muziek tuimelden de twee over elkaar heen om elkaar om het publiek te overdonderden met talloze feiten en anekdotes over bands als The Golden Earrings, Q65, Shocking Blue en The Motions. Als dat nog niet voldoende is wordt er ook vanuit publiek, zoals door Jacques Senf (die ooit de Earrings boekte in Club 192) en Hugo Gordijn (platenbaas) een aanvullende bijdrage geleverd.
De verhalen werden afgewisseld met live muziek van Hugo Remmelt en Matto Kranenburg als duo Sirplus. Ze brachten ‘Oh Oh Den Haag’, ‘Back Home’ en terwijl de bus voorbij het Zuiderpark reed speelden ze ‘Radar Love’. In het Zuiderpark is namelijk de beroemde videoclip van de The Golden Earing opgenomen. De gasten hummen, zingen en klappen instemmend mee.
Verder maakte de bus een rondje om het Musicon en belandde uiteindelijk bij poelier, muzikant en dichter Victor Meijer. Hij stapte in de bus, las een prachtig gedicht voor ‘Popstad no1’ en liet de poptoeristen even verslagen achter. De tour reed langs geboorte- en woonhuizen van leden en ex-leden van fameuze bands, de plekken waar ze oefenden en de zalen waar zij hun concerten gaven.
Voor het Paard van Troje op de Prinsegracht eindigde de bustocht. Door de behoorlijke vertraging van de tocht was een bezoekje aan de legendarische poptempel niet meer mogelijk. De tour werd te voet voortgezet langs Haagse Harry, de voormalige vestigingen van muziekhandel Servaas en naar de Paap in de Papestraat. De plek waar bands als Anouk, Kane en Di-rect hun eerste concerten hebben gegeven. De wandeling en tour eindigde bij het Haags Historisch Museum, de verhalen en het ophalen van herinneringen eindigden daar nog lang niet.