Alcuna Wilds wil zo ver mogelijk van Frans Bauer verwijderd zijn

Nieuwe EP 'Murmuration Season' analoog opgenomen

Tekst: Karianne Hylkema | Foto’s: Alcuna Wilds ,

De meeste bands vermelden in hun bio uit welke stad ze komen, maar bij het in 2014 opgerichte Alcuna Wilds ligt dat wat ingewikkelder. Zangeres Nadja en gitarist Pete komen uit Engeland, maar wonen inmiddels in Den Haag en Utrecht. Drummer Mees Riechelman en bassist/toetsenist Jordy Pama vertegenwoordigen de Amsterdamse trots. 3VOOR12 Den Haag sprak hen in hun Utrechtse oefenruimte over de zojuist verschenen tweede EP, de Haagse muziekscene en een onverwachte ontmoeting met Frans Bauer.

Alcuna Wilds, dat klinkt wel mysterieus. Nadja legt uit waar de bandnaam vandaan komt: "Ik speel graag met taal en was gefascineerd door het woord 'lacuna'. Het betekent zoiets als 'de ruimte tussen dingen', maar was al door andere bands in gebruik. Dus ik husselde de letters een beetje door elkaar en kwam uit op 'Alcuna'. En toen moest ik ineens denken aan een plek. Zoiets als The Great Planes.... The Alcuna Wilds. Een plek waarnaar je kunt ontsnappen, een plek van kalmte."

Het viertal omschrijft hun stijl als ambient triphop. Sfeervolle vocalen en effectpedalen met daartegenin de staccato, syncopische ritmesectie. Hadden ze al vanaf het begin een vastomlijnd idee voor de sound die ze wilden creëren? Volgens Nadja is het geleidelijk zo ontstaan. "Pete en ik ontmoetten elkaar een paar jaar geleden en ik had toen al een sterk idee in mijn hoofd van wat ik wilde. Ik was vroeger erg 'into' triphop en we begonnen wat te experimenteren met nummers van ons beiden. Toen kwamen Jordy en Mees erbij en nu klinken diezelfde nummers door hun inbreng alweer heel anders." Pete vult haar aan: "Ik had niet verwacht dat we nu zoveel electronische invloeden zouden hebben. Toen Nadja en ik begonnen hadden we alleen een akoestische gitaar en zang en af en toe een beetje toetsen."

Tijdens ons gesprek wordt er telkens van taal geswitched en de bandleden lijken elkaar perfect aan te voelen, ze vullen zelfs elkaars gedachten aan. Maar zijn er desondanks misschien toch cultuurverschillen te bemerken? Jordy glimlacht: "Pete is de netheid zelve, en Nadja heeft dat ook. Dat is die Britse voorzichtigheid die Nederlanders gewoon niet hebben. Zeker in het begin, dan stapte ik de oefenruimte binnen, botste per ongeluk tegen Pete aan en dan zei hij meteen 'Sorry!'. Terwijl ík degene was die tegen hém aan botste. En ook de manier van feedback geven op elkaar, als Pete zegt: 'Ja, ik weet niet of ik dat wat je daar speelt wel tof vind' dan betekent dat 'Ik vind het echt ruk'. En als Nadja zegt: 'Hmmm, I'm not sure about that' dan betekent dat meestal 'Doe alsjeblíéft wat anders'. Pete regelt al onze boekingen en de Britse beschaafdheid komt ook in die mails naar voren. Het is niet voor niets dat we nu al vijfenveertig shows geboekt hebben. Ik denk dat daar wel een cultuurverschil in zit, dat Nederlandse zalen onder de indruk zijn als er een mailtje van hem binnenkomt dat netjes is opgesteld." Pete vindt dat wel grappig: "Ik heb een keer feedback van een programmeur gehad en die zei dat ik arroganter moest overkomen."

Over boekingen gesproken, zijn er nog Haagse festivals waar Alcuna Wilds graag zou willen spelen? "We hebben vorig jaar op State-X gespeeld", zegt Pete, "en ik heb de organisatie wel gesproken over de programmering van dit jaar, maar ze willen bands helaas niet vaker dan één keer programmeren. Dus we zullen onze bandnaam moeten veranderen. Lacuna Wild, die staan volgend jaar op State-X." "Sniester!" roept Nadja. "Er zijn zoveel toffe festivals. Crossing Border, Rewire, Life I Live. Wat ik wel heel jammer vind is dat allerlei kleine zalen dichtgaan, zoals de Supermarkt. Dat was zo'n goede plek voor beginnende bands om zich te presenteren en voor publiek om nieuw talent te ontdekken. Maar ik ben blij dat de gemeente echt investeert in Den Haag als muziekstad, met zichtbaar resultaat. Het is echt een smeltkroes. Er is een grote rock and roll-scene en de stad heeft al veel bekende bands voortgebracht. Golden Earring, The Deaf, The Indien... Oh, en Tears & Marble, die zijn ook geweldig. Jordy vindt de verschillen tussen Den Haag, Utrecht en Amsterdam interessant en Nadja vervolgt: "Rotterdam heeft een totaal andere muziekscene. Er is daar veel meer R&B, hiphop en EDM. Natuurlijk heb je die stromingen ook in Den Haag, maar hier is het allemaal wat meer 'band-like'."

Deze week is de nieuwe EP Murmuration Season verschenen. Opvallend is dat deze analoog is opgenomen. Waarom niet digitaal? Jordy grinnikt: "Omdat we daarmee zover mogelijk van Frans Bauer verwijderd zijn." Pete laat grijnzend een selfie met de volkszanger op zijn telefoon zien. Pete: "Ja dat is wel een grappig verhaal. Ik zat in een hotel in Schotland een biertje te drinken toen Frans Bauer binnenkwam. Hij was daar een tv-programma aan het opnemen. Mijn vriendin herkende hem, maar ik niet. Frans hoorde ons Nederlands praten en kwam naar ons toe. We raakten in gesprek en ik vertelde over de plannen om onze tweede EP analoog op te nemen." Pete aarzelt even. Mees spoort hem aan. "Quote hem maar." Pete vervolgt: "Hij heeft het volledig afgekraakt. Hij zei: 'Dit wordt helemaal niks.' Maar ik kan mezelf ook niet zo goed verdedigen in zulke situaties, als beleefde Engelsman, wanneer iemand zo fel tegen me praat." Jordy legt uit waarom ze ondanks dit ongetwijfeld goedbedoelde advies toch voor analoog opnemen kozen. "Floyd Atema, onze producer, werkt met een analoge tapemachine en zo'n apparaat is toch iets minder vergevingsgezind dan wanneer je volledig digitaal opneemt. Dat vraagt van ons als muzikanten iets heel anders. Je gaat veel meer op gevoel muziekmaken en het niet overdoen tot in het oneindige." Mees: "Het zijn allemaal eerste of tweede takes, het is allemaal heel puur en karaktervol.

Hoewel Alcuna Wilds al plannen maakt voor een UK-tour en een album dat over een jaar zou moeten verschijnen, ligt de focus nu eerst op de nieuwe EP. Deze wordt vrijdag 7 oktober gepresenteerd in het Paardcafé. Pete hoopt stiekem dat Frans Bauer ook zal komen. "Hij heeft onze muziek nog niet gehoord dus ik heb hem onze website doorgegeven en gezegd dat ik graag zou horen wat hij ervan vindt. Ik check elke dag mijn mail, maar heb nog geen bericht van hem gehad. Ik zou het leuk vinden als hij naar de EP-release komt, ik zet hem wel op de gastenlijst."

Een podcast van dit interview, inclusief muziek, is te beluisteren op https://earworks.nl/.