Michel Behre: “Crossing Border is begonnen in de krakershoek en was vrij underground. In de loop der jaren zijn we een aantal keren verhuisd, zelfs naar buiten Den Haag, om uiteindelijk in de Koninklijke Schouwburg terecht te komen. Dat werkte goed en leverde een mooie clash op tussen het alternatieve van het festival en het statige van de Schouwburg. Op een gegeven moment ga je je echter steeds meer aanpassen aan aan de locatie. Dat gebeurt gewoon, dat gaat ongemerkt. Ik vind zelf dat we ons op sommige vlakken te veel hebben aangepast aan de Schouwburg, bijvoorbeeld qua uitstraling en programmering, terwijl het eigenlijk juist moet clashen. We willen daarom eigenlijk weer terug naar het oude Crossing Border, weer meer underground. Ik had niet het gevoel dat we dat daar konden bereiken. Dus dat alles bij elkaar opgeteld leidde tot de beslissing om opnieuw te gaan beginnen op een plek waar veel variatie is in locaties met mensen die Crossing Border allemaal te gek vinden. Dat biedt ook gelegenheid om de programmering weer eens tegen het licht te houden en te kijken of we alles anders kunnen doen. Een frisse wind.”
Interview: De grote verhuizing van Crossing Border
“Na zeven jaar in de Schouwburg werd het weer eens tijd voor wat anders"
De kogel is door de kerk; Crossing Border verhuist van de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel naar het gebied op en rond het Paard van Troje en de Grote Markt. Maar waarom? Om alles rond de aanstaande verhuizing te weten te komen gingen we naar het hoofdkwartier van Crossing Border om de bron te bevragen: Michel Behre, directeur van Crossing Border. In het verleden organiseerde hij ook andere festivals zoals het Walk The Line festival. Een festival dat zich richtte op de alternatieve kant van het muziekspectrum (en toevallig ook plaatsvond op en rond de Grote Markt). Als iemand ons meer kan vertellen, is hij het wel.
Die nieuwe locatie wordt dus op en om de Grote Markt, dat is tevens het thuis van een aantal andere festivals. “Het Paard wordt het hoofdpodium. Ook zullen er wat podia op de Grote Markt zijn zoals in de Zwarte Ruiter. Verder de Lutherse Kerk, Prins 27, het Nutshuis, Humanity House en misschien nog een of twee andere locaties. We hebben natuurlijk de mix van muziek en literatuur, dus daarvoor moeten we ook een goede balans van zalen hebben.” Maar die andere festivals? Hoe onderscheidt Crossing Border zich daar in? “De Grote Markt en het Paard zijn gewoon hele gave locaties in Den Haag, dus het is logisch dat daar een hoop gebeurt. Onder andere Sniester en Rewire zitten ook in de buurt, maar dat zijn toch allemaal andere festivals. Ieder festival heeft zijn unieke kenmerken. Wat ons onderscheidt is dat wij een 'books and music' festival zijn en dat we de locaties nodig hebben voor ons boekenprogramma. Het wordt dus ook heel anders ingevuld.”
Maar wat gaat er dan nog meer veranderen voor Crossing Border? Behre: “De essentie van het festival blijft hetzelfde: boeken en muziek, maar we willen voor onszelf wel weer dat gevoel geven dat we vanaf nul beginnen. Alles wordt tegen het licht gehouden; er komt een nieuwe website, een nieuwe uitstraling, en ook het programma gaat veranderen. Qua muziek wordt het meer een kruising tussen Crossing Border en Walk the Line . We richten ons echt op de alternatieve popmuziek. En wat leuk is, is dat we deze keer iets gaan doen wat we vroeger ook veel deden, en dat is dat we meer hiphop gaan toevoegen aan het programma. Dat is wel een verandering ten opzichte van de laatste jaren, want dat was er langzaam uitgesijpeld. En ook heel logisch voor Crossing Border, want hiphop draait erg om teksten. De verhuizing heeft ook zijn weerslag op het boekenprogramma, waarbij we wat meer met debutanten gaan werken. Daarnaast komen er meer crossoverprogrammas. Denk dan aan muzikanten die schrijven, muzikanten die geinterviewd worden door auteurs en vice versa etcetera.”
De vraag is natuurlijk wat het publiek van al deze veranderingen gaat vinden. “Het publiek is natuurlijk het eerste waar je over nadenkt. Ik wil mijn oude publiek behouden, dus ik hoop dat ze mee gaan. Misschien zijn er een paar mensen die afhaken als het niet meer in de schouwburg is, maar ik denk dat 90% van ons publiek het hartstikke leuk vindt. Dat bestaat toch uit mensen die van een avontuurlijke programmering houden, en het zou me verbazen als die door onze verhuizing niet meer zouden komen. Aan de andere kant denk ik dat we als we daar gaan zitten en met de nieuwe programmering ook een ander publiek enthousiast krijgen, bijvoorbeeld de mensen de Walk the Line te gek vonden. Ik denk dat het juist een gave mix wordt van publiek.“
Er gaat dus een hoop veranderen voor Crossing Border, maar het lijkt er op dat dit een nieuwe energie brengt binnen de organisatie. “Ik merk ook echt een hele nieuwe vibe in het hele gebeuren. Het klinkt gek, maar door de nieuwe locaties is er heel veel creativiteit. Mensen hebben nieuwe ideeen en komen naar ons toe met nieuwe initiatieven. Er zit onwijs veel beweging in en dat is te gek om te zien. Volgens mij wordt het een onwijs kicken editie dit jaar.”
De voorverkoop van Crossing Border 2016 begint half juni via de website van Crossing Border, dan worden ook de eerste namen bekend gemaakt.