John Cooper Clarke trekt trouwe fans naar het Paard

Punkdichter bewijst nog altijd scherp te zijn

Fotografie en tekst: Maarten Ederveen ,

John Cooper Clarke tourde in de jaren 70 met grote namen als Elvis Costello en de Sex Pistols. Een punkdichter die in een woordenmitrailleur bizarre en ongecensureerd kritische teksten op het publiek afvuurde. Donderdag 3 september herhaalde hij dit solo in het Paard van Troje voor een kennerspubliek.

Voordat John opkomt geeft Johnny Green, de ex-roadmanager van The Clash, een kijkje in de geschiedenis van de Britse punkgroep. Hij zou eigenlijk voorlezen uit een boek maar is dat vergeten en moet dus improviseren. Omdat de hoofdact blijkbaar nergens te bekennen is, steekt Johnny een lang verhaal af en doet dat gelukkig zeer amusant.

Het voornamelijk zwart gekleedde publiek reageert fanatiek en de ex-roadmanager is verbaasd dat zoveel mensen zijn anekdotes herkennen. Enthousiast beantwoordt hij vragen over gebeurtenissen in de historie van The Clash. Op een bepaald punt doet hij zelfs een telefoongesprek met Bruce Springsteen na. Laatstgenoemde leek het leuk om met The Clash op te treden. Van de band kreeg hij echter een kort maar duidelijk 'F*ck off' te horen.

 Als dan eindelijk dr. John Cooper Clarke (een titel die hij in 2012 behaalde aan de universiteit van Salford) het podium betreedt, blijkt nogmaals hoe goed het publiek zijn geschiedenis kent. Vanuit de zaal wordt regelmatig iets geroepen en wanneer de punkdichter een aantal anekdotes ophaalt, haakt het publiek feilloos in.

Van de teksten die John Cooper Clarke deze avond voordraagt, is een groot percentage één of een bepaalde vorm van het F-woord. Cooper Clarke wordt vaak vergeleken met ‘onze’ Jules Deelder, maar dan met een vleugje Herman Brood. Het is een vrolijke en luchtige man die alles met humor lijkt te zien. Het publiek lacht veel en John lijkt het zelf allemaal minstens zo grappig te vinden.

 

Naar eigen zeggen lijdt Cooper Clarke aan déjà vu en geheugenverlies tegelijk, een wonderlijke combinatie. Misschien is dat ook wel wat deze man zo wonderlijk maakt. Hij komt chaotisch over, maar wanneer iemand uit het publiek een titel van lang geleden roept, rakelt hij probleemloos de tekst op. De onderwerpen van zijn teksten zijn duidelijk een resultaat van geestverruimende middelen, zoals een tekst over een meisje met een stalen plaat in haar hoofd. Toch heeft hij ook de alertheid om deze oude tekst weer eigentijds te maken, door er smartphones in te verwerken.

Na afloop krijgt John Cooper Clarke een groot applaus vanuit een niet echt volle kleine zaal. Hij komt nog terug voor een korte toegift, maar daar blijft het bij. En zo eindigt de avond met een 'lazy fucker' vanuit het publiek. 

Was je er niet bij? Bekijk dan dit filmpje met de volledige set van John Cooper Clarke tijdens het Glastonbury Festival eerder dit jaar.