Interview: District25

Voorvechters van de Haagse nachtcultuur

Sander Petit ,

In de aanloop van The Crave Fest, spraken we met de “voorvechter van de Haagse nachtcultuur”: District25, een jonge, frisse organisatie die sinds 2014 het Haagse nachtleven aanstuwt met elektronische muziek van de bovenste plank. Vanuit District25 worden meerdere concepten uitgerold; van underground feesten tot uitverkochte edities bij PIP en van avonden op het Zwarte Pad tot afters als de zon al is gezakt. Allen georganiseerd met een oog voor detail, sfeer en kwaliteit. We spreken met Jarrell Drenthem Soesman van het collectief.

Hoe is District25 ontstaan?
District25 komt voort uit een gedeelde passie voor elektronische en een hechte vriendschap tussen Benjamin Havenaar, Joris Hoefnagel en Jarrell Drenthem Soesman. Een aantal jaar geleden waren de mannen op weg naar een feestje en schoot bij Benjamin het idee te binnen om een keer een evenement te organiseren in het Strijkijzer en het 07Tech te noemen. Jarrell volgde een minor eventmanagement, dus dat kwam mooi uit.

Dat bewuste evenement is er (nog) niet van gekomen, maar het zaadje voor een vruchtbare samenwerking is toen geplant. Na een succesvol strandseizoen in 2013 voor AfterSun (de afterparty van het Zwarte Pad op zondag), een serie aan illegale raves en Huize Tech Café (een creatieve clubavond), besloten we verder te gaan als District25. Het team werd toen versterkt met Jacq Driedoezoe, Jorik Prins en Lex Rutjes.

Uit die samenwerking vloeide ons eerste wapenfeit voort: The Crave. De eerste editie op 12 april 2014 in PIP was direct een schot in de roos. We hebben twee van onze favoriete Nederlandse acts, Juan Sanchez en Sandrien, uitgenodigd om een extra lange set van drie uur te doen. Dit sloeg aan bij het publiek, de reacties achteraf waren lovend. Beide artiesten zijn nog steeds nauw verbonden aan The Crave. Tijdens ons éénjarig bestaan hebben we het volledige label van Juan Sanchez uitgenodigd en zo komt Sandrien tijdens The Crave Fest voor de derde keer terug. 

Wat maakt District25 zo Haags?
De naam District25 is eigenlijk een synoniem voor Den Haag. De postcode van Den Haag begint altijd met 25, daarom District25. Iedereen van District25 woont en leeft in Den Haag of voelt zich verbonden met deze stad. Daarom wil iedereen ervoor knokken om Den Haag op de kaart te zetten.

Welke ontwikkelingen zien jullie in de Haagse dancescene?
We zien dat het in Den Haag steeds meer begint te leven op het gebied van dance. Een goed voorbeeld hiervan is Club Rootz. Beginnende partijen krijgen hier de mogelijkheid om een evenement te organiseren. Of het Kweekvijver project van Michel de Hey in de Karavaan, waarbij talentvolle artiesten de mogelijkheid krijgen te draaien voor een groter publiek, een soort talentenjacht dus. Daarnaast is er bijna elke week wel wat leuks te beleven in PIP. Je kunt dus stellen dat er genoeg leuke initiatieven zijn, maar de markt is nog pril en het aantal locaties zijn karig. In vergelijking tot steden als Amsterdam en Rotterdam heeft Den Haag nog een lange weg te gaan. 

Wat is jullie bijdrage daaraan?
We waren in de veronderstelling dat er twee jaar terug buiten de zomerperiode om niet veel te beleven was in Den Haag. Er was veel vraag, maar te weinig aanbod. De events die er wel waren vonden we minder interessant en kwamen tot de conclusie dat wij dit beter konden.

Met District25 willen we graag het nachtleven van Den Haag verrijken en een nieuwe 'underground' dancescene opbouwen. District25 begint een klein begrip te worden in Den Haag, maar inmiddels rijkt dit verder dan de stadsgrenzen. We hopen dit de komende jaren verder uit te kunnen bouwen. Mensen zijn gewend om naar Rotterdam of Amsterdam af te reizen voor een goed feest. Dat mensen naar Den Haag moeten komen zit nog niet in het systeem van het landelijke uitgaanspubliek. Wij hopen deze verschuiving te kunnen bewerkstelligen.

De locatie van de evenementen is daarbij voor ons van groot belang. Neem PIP; de industriële uitstraling daarvan zorgt echt voor een rauw randje, maar er hangt altijd een hele relaxte sfeer, een beetje zoals in Berlijn. PIP voelt echt als thuiskomen, we benutten dat potentieel ten volle. 

Op welke manier zijn jullie nog meer onderscheidend?
Met The Crave staan we voor een bepaald geluid: diepe en donkere techno die je laat meeslepen door integrerende melodieën en aanstekelijke baselines. Hierdoor creëren we steeds meer een duidelijke identiteit rondom het concept. We proberen onze bezoekers daarbij wel telkens te verrassen, maar boeken alleen artiesten waar wij 100% achter staan.

We investeren daarnaast veel in de productie en de show: van geluid tot licht, het moet echt tot in de puntjes geregeld zijn. We willen dat de bezoeker altijd een positief gevoel heeft aan het eind van de avond. Ons streven is dan ook om elk evenement beter te laten zijn dan het voorgaande. Dat is hard werken en vooral niet op onze lauweren rusten, maar we merken daardoor dat we de afgelopen jaren echt enorme sprongen hebben gemaakt. Dat gevoel wordt versterkt door de feedback van het publiek én van de artiesten, ze komen beiden graag terug.

Verder is het ook kenmerkend dat er een groot team aan vrijwilligers en vrienden is dat ons telkens weer helpt. We beginnen bijvoorbeeld al dagen van tevoren met opbouwen en op social media ontstaat vaak een soort buzz om een feest heen. De beleving van de avond wordt daardoor versterkt en die sfeer van samenhorigheid die voel je door de avond heen.

Hoe zou je de dancescene in Den Haag verbeteren?
De afgelopen jaren hebben er een aantal incidenten plaatsgevonden waardoor er een sentiment heerst waarbij geen enkele dance-organisator een groot evenement aandurft. Denk bijvoorbeeld aan wat er vorig jaar op het Zwarte Pad is gebeurd met het sluiten van de Karavaan en Whoosah. Veel ondernemers zijn hierdoor huiverig bij het aangaan van grotere projecten. Wij hopen dit te doorbreken. We zijn de afgelopen tijd veel in gesprek met de gemeente geweest. We hebben een aantal goede contacten opgebouwd en zij laten doorschemeren dat er wel degelijk veel mogelijk is.

Verder hebben we de ambitie om in Den Haag een festival neer te zetten dat echt op landelijk niveau op de kaart staat.

Wat staat er binnenkort op de agenda?
Op 15 augustus vieren we voor de tweede keer The Crave Fest. Eigenlijk hebben we dus al ons eigen festival, maar we hopen dat dit kan uitgroeien tot een festival van nationale allure.

Het gaat weer compleet anders worden dan vorig jaar. Toen hadden we 5 kleine area’s verspreid in en om PIP en duurde het tot diep in de nacht. Nu vind het overdag plaats en bouwen we buiten twee podia. Het is dit keer dus volledig outdoor en we verwachten minimaal 1.500 bezoekers. We zijn trots op de line-up, met internationale headliners als Marcel Fengler en Perc, maar ook met lokale helden en talenten, zoals Albert van Abbe, Deniro en natuurlijk onze eigen Stranger.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.thecravefest.nl. Check https://soundcloud.com/districttwentyfive voor een voorproefje!