“Het Chanson Offensief is mijn eigen leerschool, opgezet vanuit pure passie. En iedereen is hier welkom”, zegt Tess. “Ik wil de chanson doorgeven, delen, de mensen ervan laten proeven. Ook diegenen die er ver vanaf denken te staan. Diegenen die op ontdekkingstocht zijn helpen en mee-ontdekken. De kenners en liefhebbers met elkaar in contact brengen, verbinden, van hen leren...”
Niet met de paplepel
Vanaf het moment dat Tess door haar moeder uit bed werd gehaald om naar een korte tv-performance van Wende Snijders te kijken, is haar liefde voor het Franse lied gaan groeien. “Ik zat met slaperige ogen voor de buis, maar wist: dit is iets bijzonders.” Nog maar 14 jaar oud, net druk met het zingen van vette rocknummers met haar bandje Crimson Sky, ontdekte Tess een voor haar geheel nieuw genre. “Mijn muzikale opvoeding bestond nogal uit een vreemde mengelmoes van alles, maar mijn moeder had goed geluisterd naar mijn enthousiaste verhalen over Franse les op school en kende natuurlijk mijn liefde voor muziek en zingen. Sinds dat ik Wende hoorde, ben ik op ontdekkingstocht gegaan naar meer, maar eenvoudig was het niet.”
Het zwarte gat achter de deur
Hoewel Wende Snijders een deur opende voor Tess, wist ze niet goed wat ze moest met hetgeen ze erachter aantrof. “Natuurlijk, het leidde tot Jacques Brel, Charles Aznavour en Edith Piaf… maar er was en is zoveel! Waar begin je? Wat is goed en wat niet? Wat zijn de achtergrondverhalen en waar kunnen we hier in Nederland naar zoiets moois live luisteren?” In haar ontdekkingstocht naar de chanson zocht Tess naar platformen die haar konden helpen deze vragen te beantwoorden. “Ik vond een schatkist aan materiaal en informatie, maar alles is versnipperd, los van elkaar. Je blijft zoeken.”