De grote groene deur die toegang biedt tot de nieuwe Leidse poptempel wordt nog afgelakt en ook achter de deur is er een hoop bedrijvigheid. “Nog drie weken, twee dagen en drie-en-een-half uur tot we open gaan, somt Milou lachend op. “Maar we zijn helemaal niet zenuwachtig hoor. Daarvoor hebben we het veel te druk. We zijn hier zo’n honderd uur per dag aan de slag”, vult Bart (37) aan.
Gebr. de Nobel: De sfeer van het oude LVC met het kaliber van een professionele poptempel (2)
Productieleider Laan: “Eindelijk kunnen we artiesten als Blaudzun naar Leiden halen.”
Uit de as van het Leidse poppodium LVC verrijst het nieuwe Gebr. de Nobel. In dit tweede deel van een drieluik dat 3voor12 Den Haag in aanloop naar de opening van het podium daarover maakt, stellen we je voor aan productieleider Milou Laan (24) en hoofdtechnicus Bart van der Smissen (37) en lichten we een tipje van de sluier van de verbouwing van het pand op.
Wanneer we door het nieuwe pand lopen glimmen Milou en Bart van trots. De uit Oude Wetering afkomstige Milou begon haar carrière bij poppodium Splotsz in Roelofarendsveen. Hagenees Bart bediende vanaf 1996 de knoppen in het oude LVC en is na een korte uitstap naar het Paard weer terug in Leiden. Wanneer we langs de technische ruimte lopen, wijst Bart naar een gigantische lichttafel. “Dat is Grandma. Zo noemen we de tafel. Het is ons paradepaardje. Vroeger hadden we een Pearl. Een prima machine, eentje waar heel Nederland het op geleerd heeft, maar deze nieuwe lichttafel heeft echt alles in huis.” Gebr. De Nobel heeft als ambitie een kweekvijver te zijn voor muzikaal talent. Daarvoor is de kleine zaal uitermate geschikt, maar Bart en Milou benadrukken dat ook ander talent een plekje verdient binnen de nieuwe organisatie. “We willen ook aandacht besteden aan licht-en geluidsmensen. “Er zijn al mensen uit het oude LVC die nu achter de knoppen staan bij bijvoorbeeld Handsome Poets. We willen heel graag een broedplaats blijven voor dit jonge talent.”
Tot slot wijzen de twee enthousiastelingen nog op de teruggebrachte LVC details. Zo heeft de architect panelen aangebracht waarop posters kunnen hangen. “We hadden in het oude LVC veel posters aan de muur. Maar dan ook echt overal en gewoon in de muur geramd met spijkers. Dit systeem is iets meer hufterproof en netter, maar het maakt het niet minder LVC”, sluit Milou af.