Zonnige start van Bevrijdingsfestival Den Haag 2014 Zonnige start van Bevrijdingsfestival Den Haag 2014

Verslag van de middag met Friend of the Family, Jolene en Gers Pardoel

, Niels van den Bergh, Jeroen Thijssen en Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers, Ramond Jaggessar en Jan Piet Hartman

Zonnige start van Bevrijdingsfestival Den Haag 2014

Verslag van de middag met Friend of the Family, Jolene en Gers Pardoel

Niels van den Bergh, Jeroen Thijssen en Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers, Ramond Jaggessar en Jan Piet Hartman ,

De zevende editie van Bevrijdingsfestival Den Haag vond maandag 5 mei plaats op het Malieveld. Met een heerlijk zonnige dag in het vooruitzicht wisten veel bezoekers al vroeg hun weg naar het festivalterrein te vinden. De organisatie van het festival laat een dag later dan ook weten een recordaantal bezoekers getrokken te hebben, 550.000 in totaal over de hele dag. In de middag is vooral Gers Pardoel de grote publiekstrekker en zijn er verder onder andere optredens van Friends of the Family en Jolene.

Het bezoekersrecord brengt helaas niet alleen goed nieuws. Door de grotere drukte dan verwacht zijn de rijen voor munten, drank en eten erg lang. Vooral de loempiatent heeft het vandaag te verduren en de dame achter de balie kan bijna niet tegen de loempiavraag op frituren. Gelukkig maakt het heerlijke weer het wachten wat draaglijker.

Kuenta i Tambu (KiT) stond al op SXSW in Austin, Texas. Binnenkort is de band bovendien te zien tijdens het festival Werfpop in Leiden. Tijdens Bevrijdingsfestival Den Haag mag de van Aruba en Curaçao afkomstige formatie het festival op de Sena Talent Stage openen. Kuenta i Tambu is Papiaments en betekent iets als “Stories and Drums”. Van de verhalen krijg je niet zoveel mee, maar van de drums en de Caraïbische vibe des te meer. Een heerlijke opwarmer voor wat een fijne zonovergoten dag zal blijken te zijn. Vol passie en energie treedt de band op, al zijn de vocalen niet altijd goed te onderscheiden. Rolling Stone was al enthousiast over KiT en dat is begrijpelijk. Wat de band net wat unieker maakt is de combinatie van de swingende muziek en de beats van dj Paco Martina. Hij geeft ensemble wat extra electronics en beats. Een fijne tropische verrassing dus, hoewel men tegenwoordig vooral Amsterdam als standplaats heeft. (JT)

Het Haagse folkcollectief Friends of the Family is dit jaar gevraagd om een optreden met ‘Friends’ te organiseren. Hierbij is het de bedoeling dat een Haagse band de samenwerking zoekt met muzikanten van verschillende etniciteit. Bands als L4, Woot en Neighbour Neighbour gingen al voor. Met het woord friends al in de bandnaam kan het natuurlijk niet mis gaan. Het normaal al met een groot aantal muzikanten optredende collectief is vandaag uitgebreid tot een totaal aantal van negentien. Het is een gezellige bende op het podium en dat straalt over op het publiek dat zelfs op dit vroege tijdstip al lekker mee doet met klappen, zingen, hurken en springen. Vorig jaar stond Friends of the Family op 5 mei ook al op het Malieveld, toen nog voor Global Battle of the Bands, en de band is overduidelijk blij en vereerd op het hoofdpodium van het Haagse Bevrijdingsfestival te staan. Er is bovendien een jubileum te vieren, want het was destijds het allereerste optreden met drummer Tijs Kulker die toen pas drie dagen bij de band zat. De band is muzikaal enorm gegroeid in het afgelopen jaar, mede dankzij de vele shows die de band deed. Hoewel niet alle nummers even sterk zijn, staat er wel een eenheid op het podium die met gemak het publiek weet op te zwepen. Na afloop van de set neemt een van de bandleden, Alex, nog even een moment om het publiek te bedanken door iedereen zichzelf een schouderklopje te laten geven. (RvdH)

Dankzij het winnen van de juryprijs tijdens Talent Event in januari wacht Mehdi dit jaar een druk programma. De jonge rapper kwam meteen in een ware stroomversnelling terecht nadat 3voor12 Den Haag hem bombardeerde tot Selecteert act van de maand februari. Deze zomer staan onder andere Kaderock en Schollenpop voor hem op het programma maar zijn festivaldebuut maakt hij tijdens Bevrijdingsfestival Den Haag op de Sena Talent Stage. Gesteund door vaste “hype man” Abou aan zijn zijde wordt direct met veel enthousiasme begonnen om het aanwezige (jonge) publiek te betrekken bij zijn optreden. De single ‘Jij hoort bij mij’ wordt redelijk ontvangen maar het hoogtepunt vindt plaatst aan het slot van de korte set. Tijdens ‘Agga baby’, worden de bezoekers verzocht om op de grond te zitten. Tot twee keer toe lukt het om alle aanwezigen vervolgens op te laten springen op een combinatie van pop, hiphop en dubstep. Zichtbaar voldaan verlaten de heren het podium na een prima debuut. (NvdB)

Rond 15.00 uur vindt op het hoofdpodium de officiële opening plaats. Burgemeester Jozias van Aartsen krijgt het vrijheidsvuur uit handen van atleten die meedoen aan de Den Haag Marathon op 21 september en wordt tijdens de opening bijgestaan door winnaars van het Stedelijk Debat van het Haags 5 Mei Comité. Van Aartsen wordt omhoog getakeld om de vrijheidsvlam te ontsteken en zo het festival officieel te laten openen, meteen gevolgd door het optreden van Gers Pardoel, één van de Ambassadeurs van de Vrede dit jaar. Even hiervoor werd Gers nog ingevlogen per helikopter, waarmee hij vandaag verschillende bevrijdingsfestivals aandoet. Het optreden zelf vormt echter geen hoogtepunt van de dag. Hoewel het publiek massaal is toegestroomd krijgen we een vrij mat optreden voorgeschoteld. Het geluid laat ook zeer te wensen over waardoor de nummers en vooral de teksten nauwelijks over komen. Als de band dan ook nog eens weinig groove in de set weet aan te brengen druipen veel mensen alweer af. Op Parkpop in de herkansing dan maar. (RvdH)

Omdat het gros van het publiek kiest voor Friends of the Family en even later voor Gers Pardoel zorgt dit ervoor dat er misschien toch net wat te weinig mensen de klanken van Jolene Grunberg en band meekrijgen. Over Friends of the Family gesproken, die stonden vorig jaar nog op het tweede podium en dit jaar op het hoofdpodium. Met iets meer goede en gepolijste liedjes en wat meer schwung op het podium gaat dat voor Jolene misschien ook wel lukken. Aan de strot ligt het niet, en ook zeker niet aan de samenzang en de samenwerking met de achtergrondzangeressen Djem van Dijk en Paulina Dubaj. Misschien moet het gitaarspel uit handen worden gegeven, het is allemaal nog wel wat te simpel op dit vlak. Mogelijk komt dan de stem van de zangeres dan ook nog beter naar voren, maar zingen kan ze! ‘Chocolata’ is heerlijk catchy, en ook ‘On my knees’ en de nieuwe single ‘What have I done’ blijven lekker hangen. Binnenkort gaat Jolene naar Spanje om bij het laatstgenoemde een nummer een nieuwe videoclip op te nemen. Sterk optreden. (JT)

Producerscollectief Playground Zer0 is nu volop door Nederland aan het touren. Eind mei (29e) staat men nogmaals in Den Haag, dan tijdens Sniester in Paard van Troje. Het trio opende al voor Splendid en maakte al wat interessante remixen van onder meer Caro Emerald. Pat Smith van Splendid heeft de titeltrack van de nieuwste release ‘Electric lemonade’ op zich genomen waarmee de formatie ook nog een verrassingsoptreden op het Life I Live Festival gaf. Het gros van de aanwezige mensen staat op dit moment te dansen op 2 Unlimited, maar door het aanwezige publiek wordt er in elk geval goed gefeest op de beats. Meow! (JT)

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag