Groep De Mos wil “terug naar een bruisend Den Haag”

“Het label van Internationale Stad van Vrede en Recht is killing voor de culturele ontwikkeling”

Remco van der Ham ,

Op woensdag 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en op woensdag 5 maart vond in het Haags Pop Centrum het Haags Popdebat plaats. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gingen met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan de verkiezingen interviewt 3voor12 Den Haag de verschillende deelnemers aan het popdebat. Dit keer is het de beurt aan Mario van der Beek van Groep De Mos.

Met drie zetels in de peilingen lijken de eerste gemeenteraadsverkiezingen een succes te worden voor Groep De Mos. Mario van der Beek staat op de vijfde plek op de kieslijst en is een echte muziekliefhebber. Zo bezocht hij de afgelopen tijd onder andere concerten van Muse en Paul Kalkbrenner. Popmuziek is ook een prominent onderdeel van het partijprogramma en de partij schreef er zelfs een visiestuk over met de titel ‘Terug naar een “Bruisend Den Haag”’. “Cultuur geeft kleur aan het leven en dat de bewoners van de stad daar zonder belemmeringen gebruik van moet kunnen maken. We vinden het dan ook belangrijk dat er reuring in de stad is, dat het bruist. En dan niet alleen in het centrum, maar overal in Den Haag. Er zijn veel particuliere initiatieven, bijvoorbeeld in winkelstraten, die nu tegen een muur van regels aanlopen. Daar moet wat aan gebeuren.” Een goed voorbeeld van hoe het wél kan vindt Van der Beek het Zeeheldenfestival. “Dat is niet de grootste locatie of het grootste festival, maar het verbindt die buurt wel. Bovendien weten ook de ondernemers uit die buurt goed aan te sluiten bij het festival. Muziek zorgt hier voor verbinding en dat gebeurt in onze optiek te weinig.”
 
Internationale Stad van Vrede en Recht
Andere prominente onderdelen uit het visiestuk zijn bijvoorbeeld de komst van het Popmuseum naar Den Haag en het oprichten van een popacademie. “Maar de kern van het plan is dat we naar een bruisend Den Haag willen en dan ook voor alle groeperingen binnen de stad.” Een van de ondergeschoven kindjes is volgens Van der Beek de dance sector in Den Haag. “Een dancefeest in Den Haag mag niet meer. Op festivals als Parkpop en Life I Live mag geen dancepodium meer. Dat stoort me, want dance is óók een cultuuruiting. En er is bovendien een enorme behoefte aan deze muziekstroming.” Naast de regelgeving werkt volgens Van der Beek ook het imago van Den Haag tegen. “Het label van Internationale Stad van Vrede en Recht werkt ook tegen Den Haag. Het is killing voor de culturele ontwikkeling. Culturele creativiteit past niet in een stad met een dusdanig imago.”
 
Ook mist Den Haag volgens Groep De Mos een grote discotheek. “Den Haag is een stad met grote hogescholen die schreeuwt om studenten, studentenstad wil zijn en grote flats voor studentenwoningen bouwt, maar als je in Den Haag uit wilt gaan moet je om 2.00 uur naar huis. Je bent óf een studentenstad, óf niet. Meer niet zo tweeslachtig. Als je studentenstad wilt zijn moet je ook zorgen voor goede uitgaansgelegenheden. Nu vertrekken de studenten naar Amsterdam of Rotterdam om uit te gaan.”
 
Spuiforum
Groep De Mos is ook een van de partijen die tegen de komst van het Spuiforum is. Van der Beek: “Er is een hele rits aan bezwaren. Het grootste bezwaar is dat de gemeente twee enorme gebouwen heeft aangekocht voor 72 miljoen euro, de voormalig ministeries achter de Anton Philipszaal. We hebben dus al twee gebouwen die beschikbaar zijn. Die kunnen geschikt gemaakt worden voor bijvoorbeeld het Conservatorium. De huidige theaters kunnen opgeknapt worden en door de twee ministeriegebouwen erbij te betrekken kan voor minder geld vrijwel hetzelfde bereikt worden.” Ook is Van der Beek sceptisch over de geraamde kosten van het cultuurpaleis. “Zo moet bijvoorbeeld het hotel op het Spuiplein onteigend worden. Dat gaat echt niet over een paar miljoen. Niet voor niets spreekt nu al over een stijging van de kosten van 100 miljoen. De hoeveelheid geld die nu in het Spuiforum wordt gestoken kan gebruikt worden voor andere maatregelen die hard nodig zijn in de stad, zoals de ouderenzorg.”
 
Meerdaags festival
Iets wat Van der Beek graag nog zou zien in Den Haag is een festival vergelijkbaar met South By Southwest (SXSW), het Amerikaanse showcase festival. “Dat zou ik in Den Haag ook wel willen. Eén groot meerdaags festival door de hele stad, en dan niet binnen maar buiten. En daar mogen dan best wat andere festivals die het net niet redden voor wijken. Hiermee zou Den Haag als popstad een enorme boost krijgen. Het mag allemaal best wat hipper hier.”