GroenLinks Den Haag: “De gemeenteraadsverkiezingen zijn juist voor Den Haag in dit stadium spannend”

“Bij een internationale stad hoort een toporkest en dat heb je niet voor 2,5 miljoen”

Vera de Jonckheere ,

Vandaag vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en zo ook in Den Haag. Tijdens het Haags Popdebat gingen vertegenwoordigers van de verschillende partijen al met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. In aanloop naar de verkiezingen interviewt 3voor12 Den Haag de verschillende partijen over hun popbeleid. Vandaag, op de dag van de verkiezingen, sluiten we de reeks af met David Rietveld van GroenLinks.

Zijn wieg stond in Den Helder, maar na ruim 25 jaar op verschillende plekken in Den Haag gewoond te hebben, is David Rietveld (41) een echte Hagenaar. Een Hagenaar die zich van ganser harte inzet voor culturele instellingen in zijn stad. Volgende week neemt Rietveld na acht jaar afscheid als gemeenteraadslid voor GroenLinks. Een periode die uit twee totaal verschillende helften bestaat.
 
Frustrerend
“De eerste vier jaar maakte mijn partij deel uit van een College van B&W dat extra geld uittrok voor cultuur. Den Haag was nog niet getroffen door de crisis. De afgelopen vier jaar zat GroenLinks niet in het college en moest er keihard bezuinigd worden. Ik heb het als een frustrerende tijd ervaren, niet alleen vanwege de bezuinigingen die weinig ruimte boden voor verandering, maar ook omdat de Wethouder Cultuur in een debat niet eens wilde erkennen dát er fors bezuinigd werd op haar portefeuille. Door dergelijke discussies kom je niet aan de inhoud toe.”
 
Hij is niettemin blij dat de instellingen waarmee hij voor het eerste Kunstenplan optrok, zoals TodaysArt, Galerie 1646 en Galerie West, overeind zijn gebleven. Dat alles - ook, of juist in de politiek - om geld draait, zag hij aan het begin van zijn fulltime raadslid schap al in. “Mij stond sowieso financiën voor ogen, naast cultuur, sociale zaken en kleinere portefeuilles, waaronder ICT en stadsdeelorganisatie die ik onder mijn hoede heb gehad.” De financiële expertise die hij opbouwde kan hij vanaf december 2013 volop inzetten als beleidsmedewerker op het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het Gemeentefonds. Een fonds van 17,5 miljard dat rechtvaardig over alle Nederlandse gemeenten verdeeld moet worden. 
 
Mens, milieu, muziek
Zijn partij stelt mens en milieu centraal. Een van de inzichten is natuurlijk dat geen mens zonder muziek kan? “Dat zou je denken ja, maar onlangs kwam ik iemand tegen die zei niet van muziek te houden. Vond ik zeer wonderlijk. Ik houd in ieder geval heel erg van muziek. In alle mogelijke variëteiten: pop, rock, klassiek, wereldmuziek maar ook Hollandse meezingers.” Hij speelt zelf graag ‘een beetje’ piano en gitaar. “Jimi Hendrix, Santana is het favoriete repertoire als ik elektrisch speel en Crosby, Stills & Nash voor mijn akoestische gitaar. Ik heb alle muziek van ze. Mijn vriendin Machteld en ik hebben onze collectie van ruim 2000 platen moeten uitdunnen omdat ze te veel ruimte in beslag nam.” Twee kinderen hebben ze: Hugo van 4,5 en Joost van bijna 3. Lachend vertelt Rietveld dat door ‘die twee drukke gasten’ zijn muziekbeleving op een lager pitje staat. “Als er eens een avond vrij is, gaan Machteld en ik liever rustig uit eten om een beetje op adem te komen dan naar een concert.”
 
Hij moet even in zijn geheugen spitten: “Het tienjarig bestaan van 3voor12 Den Haag was de laatste keer dat ik iets muzikaals buiten de deur deed. Ik ben jarenlang met grote overgave naar het Paard van Troje gegaan en bezocht ook veel gave optredens en muziekbijeenkomsten in de kraak-scene, zoals in de Blauwe Aanslag. En gedurende mijn eerste vier jaar als gemeenteraadslid-met-cultuur ging ik werkelijk óveral naar toe.” Ouderwets plaatjes draaien is er ook niet meer bij. Hij schiet opnieuw in de lach: “Het begint een dramatisch verhaal te worden, maar het is nu eenmaal zo dat onze jongens al druk genoeg zijn van zichzelf; met muziek erbij breken ze de boel af.” Het klinkt hoopvol voor Den Haag Beatstad: de legendarische The Who heeft het daar best ver mee geschopt.  
 
Pop Over Zee
Als een van de prettige wapenfeiten uit de afgelopen periode noemt hij het Fonds Pop Over Zee, intussen The Hague Music Export geheten. “Ik kreeg dat idee zeven jaar geleden na een gesprek met de Haagse singer-songwriter Femke Japing. Zij was uitgenodigd voor South By Southwest (SXSW) in Austin, Texas, maar kon de reis niet betalen. Ongelooflijk zonde om verstek te laten gaan: ik heb kunnen bewerkstelligen dat de gemeente haar reis faciliteerde. Door goede Haagse bands bij te staan op hun weg naar toonaangevende internationale festivals en podia  subsidieer je echt de muziek-scene niet plat. Bovendien goed voor onze zichzelf als internationaal presenterende stad.” In dat verband vindt hij de grootstedelijke ambitie van het Spuiforum, als passend bij de internationale stad van vrede en recht Den Haag, bizar. “Die hoge culturele ambitie moet op alle fronten gelden: niet alleen voor het gebouw.” 
 
Residentieorkest
Het stoort hem dat het Residentie Orkest maar liefst 30% heeft moeten bezuinigen. “De musici hebben uit passie voor hun vak grote offers gebracht en de bezuinigingen op miraculeuze wijze opgevangen. Maar bij een internationale stad hoort een toporkest en dat heb je niet voor 2,5 miljoen.” Zijn partij keurde het Spuiforum plan voorts onder meer af op de stedenbouwkundige inpassing en de optimistische financiële onderbouwing op basis van niet realistische exploitatieprognoses.
 
Rietveld hoopt natuurlijk op een grote opkomst bij de verkiezingen - zijn collega’s en hij hebben zich daar de afgelopen weken behoorlijk voor ingezet - maar: “De impact is gering. Het is helaas al lang zo dat de gemeenteraadsverkiezingen aan vele stemgerechtigden volledig onopgemerkt voorbijgaan.” Maar hij haast zich eraan toe te voegen dat de gemeenteraadsverkiezingen juist voor Den Haag in dit stadium spannend zijn. “De wethouders Kool, Norder en Smit hebben al aangekondigd niet terug te keren. Er gaat dus een andere wind waaien; als de collegepartijen hun meerderheid verliezen ook voor het Spuiforum. Het doet er dus - zeker voor cultuur - echt toe wat je gaat stemmen. Daarmee staat of valt het Spuiforum, maar het bepaalt vooral ook de hoogte van het Haagse cultuurbudget.”