Maatregelen Haagse horeca tegen drugsgebruik

“Er wordt nu een beeld geschetst van het Zwarte Pad als een soort drugshol”

Remco van der Ham ,

Na de (tijdelijke) sluitingen van Café Ancee in Kijkduin, Club Seven en Café Koos in het centrum en de strandtent De Karavaan aan het Zwarte Pad in Scheveningen groeit niet alleen het protest vanuit bewoners en horecaondernemers, maar ook de angst voor sluiting. Nadat vorige week bekend werd dat ook Whoosah haar deuren moet sluiten, namen veel horeca dit weekend maatregelen, waaronder strandtent Indigo en Club Rootz. De actie ‘Handen af van het Zwarte Pad’ heeft inmiddels al 3.611 handtekeningen en meer dan 10.000 likes op Facebook opgeleverd.

De Karavaan
Begin juli moet Beachclub De Karavaan in eerste instantie twee weken dicht wegens drugshandel- en -bezit van een tweetal bezoekers. De politie doet zondag 6 juli controle bij de beachclub na verschillende meldingen van drugsgebruik en -handel in strandpaviljoens aan het Zwarte Pad. Op last van burgemeester Van Aartsen moet De Karavaan vervolgens echter zes maanden de deuren sluiten. De beachclub spant een kort geding aan tegen de gemeente maar verliest deze. Er wordt een bodemprocedure gestart, maar eigenaar Jesse Pronk laat op Den Haag FM weten dat de strandtent wordt afgebroken en het seizoen voorbij is. “Zo’n bodemprocedure kan nog wel vijf of zes weken duren en de uitslag komt dan ook pas een week later, dus ja, het is voorbij.”
 
Whoosah
Enkele weken na de sluiting van De Karavaan moet ook Whoosah haar deuren per direct sluiten wegens drugshandel. In de strandtent wordt een verdachte aangehouden met 26 XTC-pillen in bezit. De gemeente Den Haag laat weten met de sluiting van de strandtenten “een signaal af te willen geven”. “Gebruik van harddrugs is een ernstige aantasting van de openbare orde”, aldus de gemeente in een persbericht. Volgens eigenaar Barend van Beek van Whoosah is er echter alles aan gedaan om drugs te weren. “We deden er alles aan; veel portiers, iedereen werd gefouilleerd. En dan is er zo’n drugsdealer in je zaak die pillen bij zich heeft en die loopt vervolgens weer vrij rond”, aldus Van Beek. “In al die jaren probeer ik gesprekken te hebben met de politie en de gemeente over het beleid. Ik heb gevraagd wat we moeten doen als we zo’n iemand bij de portiers aantreffen. Nou daar krijg je geen antwoord op. Ze hebben gewoon geen beleid. Ze constateren iets en sluiten je tent gewoon. Dat is Den Haag”, aldus Van Beek op Den Haag FM.

Net als De Karavaan spande Whoosah een kort geding aan tegen de gemeente, maar ook deze werd verloren. "Deze zaak ging over de twee weken dat we verplicht dicht moeten. Dit is nog niet de uiteindelijke zaak die gaat bepalen hoelang we in totaal dicht moeten. Dinsdag moet de gemeente aangeven hoelang we uiteindelijk dicht moeten (3 maanden, 6 maanden of een jaar). Tot die tijd zijn onze events in Whoosah gecanceld. Voor nu valt er niks meer te zeggen (de bal ligt bij de burgemeester)", aldus Whoosah op Facebook.
 
Undercover
In AD Haagsche Courant vertelt Marijke Wolthaus van politiebureau Scheveningen dat de politie verschillende undercoveracties deed in strandtenten aan het Zwarte Pad. Hierbij kwamen agenten “schokkende taferelen” tegen. “Er werd openlijk gesnoven en flesjes met poppers gingen op de dansvloer van hand tot hand.” Op zeker moment, aldus Wolthaus, zagen de undercoveragenten iemand over de vloer kruipen. “Hij had kennelijk wat laten vallen en riep: m’n pillen! m’n pillen!” Volgens Wolthaus is er in maart een bijeenkomst geweest met de strandtenteigenaren. “We hebben toen aangekondigd dat de politie iets tegen de drugsoverlast ging ondernemen. Ze waren gewaarschuwd.”
 
Handen af van het Zwarte Pad
Het collectief onder de naam ‘Handen af van het Zwarte Pad’ heeft een Facebook pagina en online petitie in het leven geroepen. De actie heeft inmiddels al 3.611 handtekeningen en meer dan 10.000 likes op Facebook opgeleverd. “Wij zijn van mening dat er al jaren een beleid wordt gevoerd dat niet strookt met de ambitie van velen die zich met liefde op dit gebied hard willen maken voor onze stad. Wij kijken met veel jaloezie naar steden als Amsterdam en Rotterdam, waar dergelijke initiatieven niet worden beperkt of gehinderd door de gemeente, maar waar er juist veel steun is en actief wordt meegedacht.” Met de actie willen de initiatiefnemers alle partijen bij elkaar krijgen om zo het gesprek aan te gaan met de gemeente Den Haag. “Niet alleen voor het Zwarte Pad maar Den Haag in het geheel. Den Haag is een stad vol ambitieuze organisaties met goede ideeën die niet de kop ingedrukt moeten worden maar juist gestimuleerd dienen te worden om zich te kunnen ontplooien en op deze wijze een positieve bijdrage te leveren aan een mooi Den Haag!”
 
Extra maatregelen
Door de sluitingen namen verschillende horeca dit weekend maatregelen. Bij Beachclub Indigo, gelegen aan het Zwart Pad tussen De Karavaan en Whoosah, werd dit weekend bijvoorbeeld het Oh! So ‘90s feest gehouden. Eigenaar Michel Varkevisser laat weten dat hier verschillende extra maatregelen voor zijn genomen. “We hebben sowieso extra beveiliging ingehuurd en ook het contact tussen personeel en beveiliging geïntensiveerd. Er zijn huisregels opgehangen, het terras is extra verlicht en er is zowel voor als tijdens het feest contact met de politie geweest. Ook is het personeel extra geïnstrueerd wat te doen bij signalen van drugsgebruik.” Door alle perikelen rondom Whoosah en De Karavaan is er nu veel meer contact tussen Indigo en de politie. “Voorheen waren de contacten met de politie niet heel nauw, maar de communicatie wordt nu wel steeds beter. We werken goed samen en hebben een gemeenschappelijk doel.”
 
Niet alleen op het Zwarte Pad worden maatregelen genomen, ook in het centrum zijn horecaondernemers extra voorzichtig. Bijvoorbeeld bij Club Rootz. Operationeel directeur Patrick van Aller: “Voorheen fouilleerden we alleen gericht, maar nu wordt iedereen die binnenkomt gefouilleerd bij de deur. Hoe schattig en onschuldig je er ook uitziet. Sowieso voeren we altijd al een zero tolerance beleid en proberen we drugsgebruikers te weren. Ook geven we geen echte housefeesten meer. We zijn wel op onze hoede nu.” Van Aller wil bovendien binnenkort met omliggende horeca in overleg. “Dan hoop ik met de Grote Markt, Seven en Paard van Troje tot gemeenschappelijke afspraken te komen. En als het misdragen van een bezoeker tot sluiting kan leiden zet ik zelf wel een drugshond bij de deur.” Wel vraagt Van Aller zich af of de huidige maatregelen wel echt effectief zijn. “De kleine dealers worden nu misschien gepakt, maar de grote jongens weten buiten schot te blijven. Het is ook gek dat de horeca moet doen wat politie en douane niet lukt.”
 
Imago
Het meest zorgelijk vindt Varkevisser van Indigo de imagoschade die het Zwarte Pad nu oploopt. “Er wordt nu een beeld geschetst van het Zwarte Pad als een soort drugshol. Daar hebben alle ondernemers hier last van. Zo lopen we bijvoorbeeld ook bedrijfsfeesten en partijen mis. We hebben al minder inkomsten dan begroot omdat we nu minder feesten kunnen geven, dit kunnen we er dus niet bij hebben.” Toch kijkt Varkevisser positief naar de toekomst. “We hebben nu goed contact met de politie en gezamenlijk willen we de veiligheid op het Zwarte Pad verhogen. Dit is een hele mooie plek en die willen we graag behouden.”