Interim-directeur Maurits Haenen heeft vertrouwen in toekomst Koorenhuis

“Er verdwijnt een mooi instituut, maar het culturele aanbod blijft”

Marc van der Geest ,

Het Koorenhuis heeft een zwaar jaar achter de rug. De gemeente liet weten de subsidie voor particuliere lessen stop te zetten, waarmee het fundament onder het culturele instituut leek te worden weggeslagen. Inmiddels ligt er een plan voor de toekomst: docenten die eerst in dienst waren van het Koorenhuis worden ZZP’ers, terwijl voor het Koorenhuis zelf de nadruk komt te liggen op faciliteren. Interim-directeur Maurits Haenen is voorzichtig optimistisch: “De organisatie wordt veel kleiner, maar het aanbod blijft behouden. Dat is goed nieuws.”

In de afgelopen periode regende het verontrustende berichten over de subsidiestop voor het cultureel centrum aan de Prinsegracht. Vaak was de angst te horen dat het aanbod aan lessen en projecten dat het Koorenhuis verzorgde een flinke klap zou krijgen. Volgens Haenen is die angst grotendeels onterecht: “Ik wil de dingen niet te mooi maken: het Nieuw Koorenhuis wordt echt anders, een veel kleinere organisatie. Ik deel de emotie over het verdwijnen van zo’n groot instituut. Maar we gaan door: de leerlingen kunnen hun lessen blijven volgen bij dezelfde docenten. En alle succesvolle culturele projecten die we aan scholen aanbieden, blijven behouden.”
 
Van werknemer naar ondernemer
De rol van het Koorenhuis wordt flink anders. Leraren zullen voortaan niet meer in dienst zijn bij de stichting: ze worden zelfstandige ondernemers. “Ik merk dat de docenten nog steeds gemotiveerd zijn om ook in de nieuwe situatie aan de slag te gaan. Ze hoeven niet vanaf nul te beginnen: we hebben nog steeds een stevige basis in de vorm van een flink klantenbestand. En met docenten die zelfstandiger werken, hebben we er bij wijze van spreken honderd marketeers bij.”
 
Bang dat veel leraren het bijltje erbij neergooien is Haenen niet: “In Hilversum speelde vorig jaar een soortgelijke reorganisatie. Dit jaar bleek dat het aanbod aan lessen zelfs was gegroeid!” Het nieuwe Koorenhuis blijft de docenten een onderkomen aanbieden: ze kunnen voor zeer vriendelijke tarieven lesruimte huren aan de Prinsegracht. Voor het beheer van het pand komt een aparte stichting; de gemeente staat garant voor het behoud van de faciliteiten, ook als die nog niet meteen rendabel zijn.
 
Makelaar in culturele projecten
Wat ook verandert, zijn de culturele projecten die het Koorenhuis verzorgt op scholen. De subsidie daarvoor wordt voor een deel weggehaald bij de stichting en neergelegd bij de scholen zelf, die voortaan zelf hun projecten gaan inkopen. Het Koorenhuis helpt de scholen niet meer bij hun keuze; daarvoor wordt een nieuwe, onafhankelijke bemiddelingsorganisatie opgericht. “Dat wordt een soort makelaar tussen aanbieders van de culturele projecten en de scholen. Deze ondersteunt de scholen bij het opstellen van hun culturele lesprogramma’s,” legt Haenen uit. Het Koorenhuis blijft de meest succesvolle onderwijsprojecten ook in de komende schooljaren aanbieden.
 
Met alle veranderingen blijft 2013 een spannend jaar. Haenen gaat zijn opdracht als interim-directeur echter met vertrouwen tegemoet: “Allereerst zorgen we dat iedereen die geraakt wordt door de reorganisatie zo goed mogelijk terechtkomt. En we streven ernaar dat iedereen die nu lessen of projecten afneemt bij het Koorenhuis, dat in september 2013 nog steeds kan doen: op dezelfde plek, en bij dezelfde personen.”