Festivalkriebels 2013: Programma Crossing Border compleet

21e editie van 13 tot en met 16 november

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Van 13 tot en met 16 november vindt onder andere in de Koninklijke Schouwburg en het Nationaal Toneel de 21e editie van Crossing Border plaats. Het festival is een van de belangrijkste internationale festivals op het gebied van literatuur en muziek. Naast grote namen uit de internationale literatuur- en muziekwereld wordt er veel aandacht gegeven aan (nu nog) onbekend talent. In totaal zullen er ruim 100 artiesten, acts en auteurs optreden op het festival. Hoewel het programma al compleet was, zijn er vandaag toch nog wat namen naar buiten gebracht.

25 oktober: De heren van het Haagse Vuigtuig bestoken de Nederlanden sinds 2009 met hun obscure, meeslepende nederrock die bekend staat als rauw, cult en duister. Schurende rocksongs wisselen af met beklemmende chansons waarbij zo nu en dan een accordeon tevoorschijn komt. De curieuze teksten, grillige gitaarrock en demonische orgelpartijen doen denken aan The Doors en The Velvet Underground. Dorien Meijsing is een veelzijdig artiest. Als ze daar zin in heeft rockt ze erop los in de Haagse undergroundscene, maar net zo lief componeert ze klassieke muziek of maakt ze haar eigen instrumenten. Op Crossing Border tovert ze al 'zinderendzingend' een heel universum aan 'constellaties' tevoorschijn - muzikale tableaux vivants over misschien wel grote gevoelens en dito gedachten. Het literaire programma is uitgebreid met Meindert Talma, Thomas Verbogt en Erik Jan Harmens.

14 oktober: Het de toevoeging van onder andere Luke Temple is het programma van Crossing Border compleet. Temple is vooral bekend van zijn band Here We Go Magic, maar voor hij in 2008 deze band oprichtte en een jaar later het gelijknamige debuutalbum uitbracht, maakte Luke als singer-songwriter twee EP’s en de albums ‘Hold a Match for a Gasoline World’ (2005) en ‘Snow Beast’ (2007). Sinds de release van Here We Go Magic’s ‘A Different Ship’ in 2012 richt Luke zich weer op zijn solowerk. Luke Temple, met zijn herkenbare falsetto-stemgeluid, werd al vergeleken met Paul Simon, Jeff Buckley en Nick Drake. Het muziekprogramma wordt verder gecompelteerd door celliste Lori Goldston, harpiste Anne Vanschothorst met Ernst Stolz en Joris VanVinckenroye met zijn soloproject Basta!. Het literaire programma is uitgebreid met Arno Camenisch, Ton Rozeman, Justine Le Clercq & Ruth van Rossum, Kamagurka & Herr Seele, A.L. Snijders & Marcel Worms en Puur Gelul.

5 september: De Ierse band Villagers is toegevoegd aan het programma. De band keert daarmee terug naar het Haagse festival waar het ook in 2010 al optrad. Dit keer geeft de band echter een bijzonder optreden samen met het stargaze ensemble. Deze groep jonge, klassiek getrainde muzikanten werkte eerder al samen met onder andere These New Puritans, Ben Shemie (Suuns) en The Magnetic North. Villagers bracht tot nu toe twee albums uit; 'Becoming a Jackal' (2010) en '{Awayland}' (2013). Vorige maand was de band nog te zien op Lowlands. Villagers featuring stargaze treedt op donderdag 14 november op in Enschede en op 15 november in Den Haag.

29 augustus: Zes nieuwe namen voor het muziekprogramma vandaag, waaronder de dames van Savages. Het Londense postpunk viertal bracht in mei debuutalbum ‘Silence Yourself’ uit. De ingrediënten? Woest hoekige ritmes, felle kreten van zangeres Jehnny Beth en een furieus tempo. De uit Austin, Texas afkomstige band White Denim maakt indiepop met de meest uiteenlopende invloeden van progrock en garagerock tot freejazz en blues. Voor het zesde studioalbum ‘Corsicana Lemonade’ werkte de band samen met Wilco’s Jeff Tweedy. Caveman, een vijfmans indierockcollectief uit New York, bracht het eerste album uit in 2011 en is nu terug met het titelloze tweede album. Singer-songwriter Chloe Charles wordt met de meest uiteenlopende artiesten vergeleken; van Billie Holiday tot Joni Mitchell en van Amy Winehouse tot Alicia Keys. De Canadese bracht onlangs haar debuutalbum ‘Break The Balance’ uit. De psychedelische rockband Syd Arthur stond al op Glastonbury en SXSW, waar de band indruk maakte met energieke live shows. Tot slot kunnen we ook Tom Hickox toevoegen aan het programma. De singer-songwriter uit Londen haalt zijn inspiratie zowel van muzikale helden als Leonard Cohen en Nick Cave, maar ook van literaire grootheden als Harold Pinter en T.S. Eliot. Het literaire programma is uitgebreid met Dimitri Verhulst en F. Starik.

Tijdens Crossing Border zal Guy Garvey vertellen over zijn favoriete songteksten en liedtekstschrijvers. Garvey is zanger, componist, tekstschrijver, producer, BBC Radio 6-presentator, bezit een eredoctoraat van de Manchester Metropolitan University en is al meer dan twintig jaar de zanger van Elbow. De Schotse singer-songwriter Aidan Moffat is vooral bekend van zijn werk met de indierockband Arab Strap, waarmee hij tussen 1995 en 2006 zes albums uitbracht. Tijdens Crossing Border zal Moffat solo optreden. Fijn Gruis is een project van Nico Dijkshoorn en de band Ocobar. Eerder al te zien op de Parade en nu dus ook op Crossing Border. Het literaire programma is uitgebreid met Tommy Wieringa, George Saunders en Andy Fierens & Michaël Brijs.

Vijf namen zijn toegevoegd aan het muziekprogramma van Crossing Border. These New Puritans, de band van tweelingbroers Jack en George Barnett en vriend Thomas Hein, is een Britse artrockband. Albums ‘Beat Pyramid’ (2008) en ‘Hidden’ (2010) werden lyrisch ontvangen door de pers door de “wonderlijke muzikale ideeën” van de band. Warpaint was eerder al te zien op het Walk The Line Festival. De band brengt verfijnde gitaarlijnen, hypnotiserende vocalen en postpunkritmes samen in muziek die het midden houdt tussen psychedelische en intieme soundscapes. De Brits-Nigeriaanse straatpoëet Obaro Ejimiwe aka Ghostpoet maakt een eclectische mix van hiphop, dub, elektronica en rap. Zijn tweede album ‘Some Say I So I Say Light’ kwam eerder dit jaar uit. Deathfix is de nieuwe formatie met drummer Brendan Canty (Fugazi). De Amerikaanse indierockband bracht begin dit jaar haar titelloze debuut uit. De Amerikaanse indiefolkband Brazos maakt het lijstje muzikale bevestigingen compleet. Literaire programmabevestigingen zijn er van Andrew Solomon, DBC Pierre, Les Murray, Nathan Filer, Emma Jane Unsworth, Mirjam Rotenstreich, Iris Brunia, Mustafa Stitou, Erik Lindner en Daphne Huisden.

20 juni: Toegevoegd aan het programma zijn de New Yorkse indiepopband Lucius, de uit Noorwegen afkomstige singer-songwriter Jenny Hval en folkduo Shovels & Rope uit Charleston (USA). Het literaire programma is uitgebreid met Richard Russo, Edgar Hilsenrath, Joost Zwagerman, Deborah Levy, Claire Vaye Watkins, Nathaniel Rich en João Ricardo Pedro. De Britse auteur Sam Byers en vertaler Roos van de Wardt zullen deelnemen aan The Chronicles, het residency-project voor jonge internationale auteurs en vertalers.

27 mei: Radical Face, de Amerikaanse band rondom singer-songwriter Ben Cooper, werd onlangs al bekend gemaakt, en opvallend genoeg is het merendeel van de vandaag bekendgemaakte namen eveneens singer-songwriter. Zo hebben we ten eerste Glen Hansard, voormalig frontman van The Frames. De roodharige Ierse zanger maakt solo minstens zoveel indruk met zijn stem en integere liedjes. Maar ook Joe Volk uit Bristol zingt kleine liedjes, begeleid op zijn eigen gitaar. Net als Cate le Bon, een dame uit Wales, die haar liederen naast het Engels ook soms in traditioneel Welsh ten gehore brengt. Achter het Amerikaanse Phosphorescent zit Matthew Houck. Onlangs nog bracht hij zijn zesde album uit getiteld ‘Muchacho’. Inderdaad, ook een singer-songwriter. En als laatste, de fors bebaarde John Grant uit Denver, die voorheen speelde met The Czars. Sinds 2010 speelt hij solo als, juist ja, singer-songwriter.
 

Maar er is gelukkig ook nog meer onder de Crossing Border-zon. Mighty Oaks uit Berlijn brengt ons indie-folk. De twee heren die de band vormen, komen respectievelijk uit de Verenigde Staten en Italië. Internationaal georiënteerd dus. The Leisure Society is een band rond Nick Hemming, voorheen van de indieband She Talks To Angels. De band uit Brighton maakt folky pop. Flying Horseman werd al eens betiteld als de toekomstige broer van dEUS. Een niet mis te verstaan compliment voor de mannen uit België. Naast deze muzikale acts zijn verder de volgende literaire namen bevestigd: Patrick DeWitt, Ayana Mathis, Maarten van der Graaff, Pepijn Lanen (Faberyayo), Vanessa Veselka en Amity Gaige.

17 mei: Woensdag bracht Radical Face naar buiten dit jaar het Crossing Border festival aan te doen. De Amerikaanse band rondom singer-songwriter Ben Cooper (Electric President, Iron Orchestra, Mother’s Basement) bracht in 2003 debuutalbum ‘The Junkyard Chandelier’ uit, in 2007 gevolgd door ‘Ghost’. Eén van de nummers van dit tweede album, ‘Welcome home’, werd in 2011 alsnog een hit in Nederland. In 2012 kwam Radical Face met het derde album, ‘The Family Tree: The Roots’, wat het eerste deel van een trilogie moet zijn.