Eindejaarssessie 2013: Jebroer

“Met mijn album wil ik dat mensen me leren kennen als Tim”

Willemijn de Koning | Foto’s: Sanne van Bergenhenegouwen ,

Jebroer heeft een nogal heftig jaar achter de rug. “Ik heb vorig jaar een aantal doelen gesteld en die heb ik allemaal bereikt. Dat motiveert mij om nog harder te werken.” Want deze Leidenaar werkt keihard aan zijn succes, en dat doet hij niet alleen door een studio in te lopen en te rappen. “Ik maak zelf filmpjes en ben dagelijks met mijn manager bezig met interviews en sponsoring.” 3voor12 Den Haag nodigde hem uit voor de jaarlijkse Eindejaarssessie.

Dit jaar is Jebroer op de kaart gezet met persoonlijke tracks als ‘Omlaag’ en ‘Een mens’. Dat terwijl hij bekend is geworden met partytracks als ‘Nooit meer slapen’. Die switch van muziekstijl is dit jaar bewust gemaakt. “Aan het begin van mijn carrière koos ik ‘Btje vliegen tog’ als mijn eerste single. Die track deed het goed, dus zou het niet slim zijn om daarna meteen te switchen van stijl.” Nu heeft hij dat uiteindelijk wel gedaan, wat heel logisch is volgens deze Leidenaar. “Stoere mensen zijn meestal de mensen met de meeste gevoelens. Ik vind het ook het tofst om die persoonlijke tracks te maken, want na twintig jaar kan ik dat ook nog luisteren en zal ik Jebroer van nu weer begrijpen. Stoere muziek is ook leuk, maar voor twee jaar, daarna wil je het niet meer horen.”
 
De switch naar persoonlijke muziek heeft ook veel goeds opgeleverd. Naast meer airplay, krijgt hij ook lovende reacties. “Ik krijg reacties van mensen die mij eerst niets vonden omdat ik ‘oppervlakkige’ muziek zou maken, maar nu vinden ze me wel tof. Net als sponsors trouwens; die waren eerst bang om met mij in zee te gaan omdat ik de scene binnenkwam als asociale klootzak, maar nu merk ik dat het beter gaat.” Ondanks al deze voordelen die de persoonlijke tracks met zich meebrengen, is het de partymuziek die de meeste clicks krijgt op YouTube en in de club wordt gedraaid. Jebroer moet lang nadenken als hem wordt gevraagd wat voor hem het belangrijkst is. “Toch dat mensen hard op mijn muziek gaan in de club.”
 
Desondanks wordt zijn album, dat volgend jaar uitkomt, juist heel persoonlijk. “Op dat album wil ik meer over mezelf vertellen. Ik ga dieper op bepaalde dingen over mezelf in, zo hoop ik dat mensen mij beter leren kennen als Tim. Ik ben trots dat ik dit heb kunnen doen en sta er volledig achter.” Het album is in een week tijd opgenomen. Jebroer betrok maar liefst vier producers bij het opnameproces, waaronder zijn vaste producer Boaz van de Beatz. “Met hem heb ik een goede band; wij zijn heel eerlijk tegen elkaar en dat vind ik belangrijk. Ik kan het tegen hem zeggen als hij iets doet wat ik niet tof vind, en hij zegt het tegen mij als ik het volgens hem beter kan. Sommige beatmakers sturen gewoon een beat op en dat wordt later aangepast, maar wij zijn echt samen aan het produceren.” Dat verklaart ook waarom je een andere sound van Boaz gaat horen op het album van Jebroer dan je gewend bent. “Boaz werkt met iedereen altijd anders; het ligt aan de vibe in de studio. Op mijn album hoor je maar één harde track zoals je dat van hem gewend bent, omdat ik die andere tracks rustig wilde.” Boaz is trouwens niet de enige bekende naam die op het hoesje van zijn album verschijnt. “Ik heb ook een track opgenomen met Ronnie Flex, dat wordt echt een hit denk ik.”
 
Het album komt volgend jaar uit op Noorderslag, waar Jebroer ook op zal treden. Niet meer met zijn Nouveau Riche clan, maar alleen, en dat is een bewuste keuze. “Ik wilde verschil maken met Mr. Polska, die altijd een MC bij zich heeft met zijn optredens. Daarom treed ik altijd alleen met een dj op. Dat is misschien wel harder werken, maar dan weet ik ook dat er niets fout gaat. Hoe ik het wil zit namelijk in mijn hoofd en ik kan dat niet uitleggen aan anderen; die vergeten het toch weer.” Zijn optredens zijn inderdaad bijna altijd een groot feest, hoe moeilijk het publiek ook is. “Dat is juist de grootste overwinning die er is: als je een podium opkomt en je denkt: dit gaat moeilijk worden. En dan gaat toch iedereen los.” En dat gebeurt eigenlijk altijd; niet alleen in Nederland, maar ook in plaatsen als Lloret de Mar en Blanes. “Dat is eigenlijk gewoon Nederland in Spanje haha. Volgend jaar wil ik ook Bulgarije meepakken, dus ik hoop dat het album aanslaat. Want als dat niet gebeurt, verkoopt de tour niet uit.”
 
Nadat het album uit is, maakt Jebroer een nieuwe bucketlist. “Ik heb bijna alles al gedaan wat ik wilde, maar ik zou wel willen dat mijn album nummer één wordt op iTunes. En ik zou nog wel een State Award willen winnen.” Dit jaar liep hij daar helaas een nominatie voor mis door slechte timing van zijn EP, maar dat vindt hij niet zo erg. “Ik weet niet of een State Award iets toevoegt aan je boekingen of dat je vaker gedraaid wordt op de radio, maar het is altijd wel leuk om een State Award te winnen omdat het een erkenning is voor wat je doet. Ik had bijvoorbeeld wel een State award voor Beste Videoclip willen winnen voor ‘Allemaal lichten’. Volgend jaar wil ik wel een State Award voor Beste Album, of Beste Artiest. Maar ja, ik ben sowieso al blij dat mijn producer Boaz van de Beatz al drie jaar achter elkaar wint.” 
 
Het uitbrengen van zijn album is meteen ook de eindopdracht van zijn opleiding op de Herman Brood Academie, waar hij heel blij mee is. “Ik doe echt een toffe opleiding, ik zou willen dat ik dat deed toen ik 18 was. Ik heb het pas gedaan toen ik oud en wijs genoeg was om te accepteren dat iemand mij iets kon leren, en dat is goed gegaan. Ik heb daar de zakelijke kant van het muziek maken leren kennen en de vrijheid gekregen om mijn succes op het gebied van muziek uit te breiden.” Naast het uitbrengen van zijn album, daarmee een nummer één positie in iTunes bemachtigen, een State Award binnenslepen en zijn opleiding afronden, heeft hij nog maar één punt op zijn bucketlist. “Ik wil graag een soort ruimte hebben, waar jongeren kunnen chillen en muziek kunnen opnemen. Dat is m’n droom.”
 

De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.