De perfecte pracht van Mister and Mississippi

Utrechtse folkband weet ook te rocken

Ramon Keyzer | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Een van de grote nationale doorbraken in 2013 staat op naam van Mister and Mississippi. Dit kwartet uit Utrecht maakte met het in de basis zeer folky debuut meteen grote indruk. Live komen juist de experimentelere trekjes naar voren en weet de band ook bij vlagen te rocken. Op de dag van het vertrek van Sinterklaas uit Nederland speelde Mister and Mississippi in een goed gevulde grote zaal van Paard van Troje. 3VOOR12 Den Haag was erbij.

Anderhalf jaar geleden stond Mister and Mississippi ook al in de grote zaal van 't Paard van Troje. Toen als voorprogramma van Blaudzun, nu volledig op eigen benen. Eén van de laatste optredens van de clubtoer in het voor hun zeer succesvolle jaar 2013. Na de release van het titelloze debuut in januari ontvingen zij een 3FM award voor beste nieuwkomer en werd hun tweede single 'Same room, different house' tot 3FMH megahit verkozen. Daarna volgde vele festivals met als hoogtepunt Lowlands. De plaat werd in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk uitgebracht inclusief bijbehorende toer in deze landen. Inmiddels is Mister and Mississippi voor volgend jaar alweer bevestigd voor Eurosonic Noorderslag. Maar eerst nog een paar optredens in het clubcircuit, vanavond dus in een redelijk goed gevuld Paard van Troje.

In het midden aan de rand van het podium zijn twee minimalistische drumstelletjes opgesteld. Aan beide zijkanten staan de beide gitaristen en op de achtergrond staan enkele keyboards. Vlak voor aanvang wordt een mysterieuze sfeer gecreëerd met rook en lichteffecten. Als de rook is opgetrokken weet de band met het indrukwekkende nieuwe nummer 'Shape shifter' direct alle aandacht op zich te vestigen. Je zit met het eerste nummer meteen volledig in het concert. De band weet je te pakken en de aandacht vast te houden. Vijf kwartier lang. 

Drie van de eerste vijf nummers zijn nieuw, dat valt op. En dat geeft de fan hoop op een vlotte opvolger van het titelloze debuut. En die nieuwe nummers doen zeker niet onder voor het bekendere materiaal, in tegendeel. Op het eerste gehoor wordt er ook niet een andere weg bewandeld, de nieuwe songs passen prima tussen de album tracks. 

De basis is absoluut folk. Maar deze Utrechtse band weet daar een mooi en origineel experimenteel geluid aan toe te voegen. Wat als een intiem klein liedje begint wordt geregeld beheerst uitgebouwd tot een muur van geluid. De band weet bij vlagen zelfs te rocken. Toch zijn de momenten van prachtige samenzang het mooist. De warme, zwoele licht hese stem van zangeres Maxime Barlag past perfect bij die van zanger percussionist Samgar Lemuël Jacobs. Elk bandlid heeft duidelijk een vast instrument, maar er wordt regelmatig gewisseld. Drums, toetsen, gitaar ze kunnen het allemaal, en goed ook. 

Na een hand vol liedjes nemen de vier muzikanten plaats op de rand van het podium om onversterkt 'Bon vivant' ten gehore te brengen. Een 'klein', wat carnavallesque liedje met mondharp. Het publiek is muisstil en geniet. Na elf liedjes wordt het publiek enthousiast en welgemeend bedankt. En natuurlijk komen ze terug voor een toegift, met nog een nieuw nummer. En met eerste singel Northern Sky, waar het voor de band mee begon, wordt vanavond afgesloten en is de cirkel rond. Een prachtig optreden van vier zeer muzikale mensen waar we nog veel van zullen horen.