Re:Freshed Orchestra: dé nieuwe naam van dit festivalseizoen

“Er is een soort fusie gaande waardoor mensen zich kunnen openstellen voor ons”

Willemijn de Koning ,

Het begon allemaal met een verzoek van Sigmar Vriesde. Of het orkest live muziek van lokaal raptalent wilde remixen, op zogenoemde Can I Kick it avonden in Grounds te Rotterdam. Dat optreden viel zo in de smaak, dat ze er een hele tribute serie van maakten. Re:Freshed Orchestra deed onder andere tributes aan Nina Simone, Sly and The Family Stone, Gill Scott Heron en Jay-Z. Van die laatste tribute was het Kindred Spirits label zo onder de indruk dat ze er een album van wilde maken. Zo geschiedde en sinds het album ‘Re:Encore’ uit is, gaat het hard met dit vijftienkoppige hiphop-, jazz- en soulorkest. Nu prijken ze op line-ups van meerdere festivals dit jaar, waaronder Life I Live. Reden genoeg voor 3voor12 Den Haag om met Re:Freshed Orchestra te praten over hun succes.

En dat succes voelt goed. "Je kunt je niet meer wensen dan dat het omhoog gaat" zegt Furlan Felter, de bandleider. De omslag naar succes kwam best plotseling voor de vijftien talenten. Bundy Styx, MC/vocalist in het orkest, kan zich nog wel herinneren wanneer die omslag volgens hem plaatsvond. "Toen we de releaseparty van ‘Re:Encore’ deden in Paradiso en het publiek los ging, toen dacht ik echt: ‘wow’." Dat het orkest besefte dat het echt naam aan het maken is, was toen ze gevraagd werden voor North Sea Jazz. "Wie speelt er nou een jaar lang in kleine zalen en dan meteen op North Sea Jazz?" Dat is inderdaad erg speciaal, vooral voor een orkest dat niet makkelijk in een hokje te plaatsen is. Volgens Furlan verdwijnt echter de hokjescultuur in Nederland. "Ik denk dat Nederland toleranter is geworden in de muziekwereld. Er wordt nu bijvoorbeeld ook dubstep en Caribische muziek op 3FM gedraaid. Er is een soort fusie gaande waardoor mensen zich kunnen openstellen voor Re:Freshed Orchestra."
 
Het succes van Re:Freshed Orchestra is niet alleen te danken aan de verdwijnende hokjes in muziekland, maar ook aan de hechte banden binnen de band. "We zijn net familie. We komen minder vaker bij elkaar dan echte familie, want het is moeilijk met z'n allen af te spreken, maar als we samen zijn dan is het lachen, gieren, brullen. Maar we maken ook muziek en daarin is iedereen vrij om zijn eigen mening te uiten, er wordt naar iedereen geluisterd. Gelukkig zitten we vaak al op één lijn, dus we hoeven bijna nooit concessies te doen", legt Bundy uit. "Iedereen groeit op zijn eigen tempo en we geven elkaar daarvoor ook de ruimte. Omdat we elkaar over muzikale obstakels heen trekken, zijn we zo sterk en hecht samen.” “Die chemistry die wij daardoor hebben, krijg je als publiek mee bij een optreden", voegt Furlan toe.
 
Een van de misstanden over deze familie is nog wel dat ze een coverband zouden zijn. "Een van de eisen aan een coverband is dat je op dezelfde manier de nummers speelt als de originele artiest en dat doen wij niet. Wij geven een bepaalde twist aan de nummers, waardoor die geheel eigen arrangementen krijgen. Zo krijg je een andere kijk op de muziek. Dat werd bijvoorbeeld duidelijk bij Jay-Z; niemand zou verwachten dat Jay-Z zoveel muzikaliteit in zijn muziek heeft, maar dat kwam bij ons goed naar voren. Dat is het verschil tussen een coverband en Re:Freshed Orchestra , wij refreshen letterlijk de nummers."
 
Re:Freshed Orchestra doet niet alleen bepaalde tributes aan artiesten, maar nodigt ook vaak artiesten uit om met de band mee te doen. Zo is bijvoorbeeld al het gedeeld met Tony Allen, Akwasi, Brian Jackson, Renee Neufville en Pete Philly. De keuze voor die artiesten ligt bij Sigmar Vriesde, Furlan Felter en Alexander van Popta. "We benaderen artiesten die bij het thema passen maar toch uit een andere hoek komen. Zo creëren we magie." Een favoriet uit alle artiesten die met hen op het podium hebben gestaan vinden ze moeilijk om te noemen. "Omdat het zulke grote namen zijn, is het allemaal even tof, maar met Akwasi in Paradiso ging het wel echt hard. Maar ja, het  gaat altijd hard." De vraag met welke artiest ze nog samen willen werken, kunnen de heren makkelijker beantwoorden. "Jay-Z. Sowieso. Vooral voor de Re:Encore tour."
 
Het orkest heeft er dus al een album en toffe optredens en samenwerkingen op zitten. Bundy had dit nooit durven dromen. "Toen ik nog niet bij het orkest zat, ging ik wel naar hun Can I Kick It avonden. Alles wat ik toen wilde, was meedoen. Dus toen ik gevraagd werd om mee te doen, had ik mijn doel al bereikt. Ik had nooit gedacht dat we op de stages zouden staan waar we nu op staan." Het doel van bandleider Furlan ligt toch wel wat verder. "Ik wil dat onze muziek de wereld ingaat, dat de wereld hetzelfde voelt als ik wanneer ik op het podium sta. Ik dacht niet eens aan landen toen ik met het orkest begon, ik dacht gewoon: de wereld moet dit zien."
 
Ook al werkt het huidige concept nog zo goed, Re:Freshed Orchestra blijft geen tributes aan artiesten doen. "Het was nooit ons plan om dit te blijven doen. Het was gewoon mooi en het werkte." Nu willen de muzikale talenten ook eigen materiaal uitbrengen. Dat materiaal wordt niet alleen experimenteel, maar daarmee zouden ze ook een andere kant op gaan. Bundy legt het uit. "Alle muzikanten spelen binnen een eigen genre. Ik doe bijvoorbeeld hiphop en Pauline Koning (de violiste) is klassiek geschoold. Dat hoor je nu al terug in de muziek, maar in ons eigen materiaal zal je dat nog meer terug horen." Volgens Furlan kunnen we eind dit jaar meer over dat nieuwe materiaal gaan horen. 
 
Maar eerst Life I Live, waarbij het orkest op het hoofdpodium staat. "Dat wordt gekkenhuis, we gaan helemaal los daar.” Wat we precies gaan doen, verklappen we niet, want het kan altijd veranderen. Het zal niet de eerste keer zijn dat tien minuten voor een gig alles veranderd. Everything is possible."
 
Re:Freshed Orchestra speelt op maandag 29 april om 20.45 uur op het Spuiplein