Herman Brood-talenten van Project Bongo over hun baby

"Al onze neuzen staan dezelfde kant op"

Willemijn de Koning | Foto’s: Lara Lindeman ,

De achttiende keer dat 3voor12 Den Haag een act in het zonnetje mag zetten met een flinke dosis extra aandacht, is er gekozen voor een band die zijn oorsprong heeft gevonden op de Herman Brood Academie: Project Bongo. Deze naam is eigenlijk al spannend genoeg, maar ook het opkomende succes is een reden dat deze vijfkoppige band is geselecteerd en daarom onderworpen wordt aan een diepte-interview.

Project Bongo is geboren op de Herman Brood Academie, waar al deze vijf talenten studeren. "We moesten elk project een nieuw bandje maken met een nieuwe naam. Die naam verzinnen is altijd kut. Tijdens het brainstormen kwamen we op Junglebookfiguren en toen riep Jorik ineens: “Bongo!”, omdat zijn knuffelaap zo heet. Dat vonden we eigenlijk wel grappig."

Project Bongo is geboren en het is meteen duidelijk: deze jonge heren zijn voor elkaar gemaakt. "Het samenwerken gaat heel goed en snel. Al onze neuzen staan dezelfde kant op." Die kant is de elektronische en moderne kant van de popmuziek. Gitarist Jonathan legt uit hoe de samenwerking in de band precies verloopt. "Arthur en ik schrijven de teksten. Ik begin vaak met schema's op gitaar, dan bouw ik die instrumentaal uit en daar maak ik dan de tekst bij. Mijn stukken tekst gaan vaak over een meisje. Niet per se vanuit mijn eigen ervaring, maar vanuit verschillende perspectieven; soms positief en soms negatief." Nadat zo'n muzikaal schema en de tekst klaar zijn, worden die voorgelegd aan de rest van de band. "Iedereen kan er nog wat aan toevoegen, maar we kunnen ons altijd in de nummers verplaatsen. Soms komt er later iets bij en soms niet. Maar het gaat vaak heel snel omdat we vaak allemaal hetzelfde idee erbij hebben. Vaak hebben we binnen een uur een nieuw nummer." 
 
Ook de docenten van de Herman Brood Academie valt het op dat deze jongens zo moeiteloos met elkaar samenwerken. Als Project Bongo haar nummers laat horen tijdens een optreden in poppodium EKKO in Utrecht, zijn de docenten enthousiast. Ook radiostations zien wel wat in deze talenten, want nog geen week later zijn ze te gast bij 3FM. Zanger Arthur had daar al contacten door zijn vorige project Daydreamer. Nu heeft geen enkel bandlid naast project Bongo nog andere tijdrovende projecten. "We doen hier allemaal wel wat kleine dingen naast, maar Project Bongo staat voor ons allemaal op nummer één. Dit is echt onze baby."
 
Sinds juni 2013 gaat het heel hard met Project Bongo. "Dat is eigenlijk sinds we een drummer hebben. Sindsdien hebben we opeens twintig optredens in de maand, hebben we radio interviews, staan we op het Nederlands Filmfestival..." Eerst namen de heren alle optredens aan om kilometers te maken, of er nu voor betaald werd of niet. Dat gaat nu niet meer. "We merken nu dat we bijvoorbeeld niet meer naar Drenthe kunnen om daar twintig minuten voor niets te spelen."
 
Dat ze zo plotseling succes hebben, is niet helemaal aan het toeval te danken. De heren werken er hard voor en weten ook hoe ze hun band moeten promoten. "Voor een band is social media heel belangrijk. We houden daarom onze Facebook en Instagram altijd up to date. We zijn goed bereikbaar en iedereen kan ons aanspreken. Daarnaast spelen we veel zodat veel mensen van ons horen." Ook wordt er meegedaan aan wedstrijden, bijvoorbeeld met de Utrecht Popprijs, waar ze al door zijn naar de halve finale. "We hebben wel goede concurrentie. Eén band waar we tegen moeten spelen in de halve finale, komt bij ons uit de klas en dat is heel goed. We hebben echter wel al goede feedback van de juryleden gekregen. Het wordt dus lastig, maar we schatten onze kansen goed in."
 
Een EP kan na dit succes dan ook niet achterblijven. "Daar zijn we inderdaad mee bezig. De plannen over de inhoud van de EP zijn al getrokken, maar we zijn nog niet aan het opnemen. We denken nu na over de financiering en de manier waarop we het uit moeten brengen." Sowieso wil Project Bongo de EP online uitbrengen, want volgens de band is dat de markt voor deze muziek, maar wil ook iets fysieks hebben. "Je ziet nu ook wel een opmars van vinyl, maar ik weet niet of dat nog in stand houdt. We willen wel iets uit te delen hebben bij optredens, dus misschien drukken we wat cd’tjes, maar geen drieduizend of zo."
 
Ook wil Project Bongo veel blijven optreden, vooral op festivals. "We hebben al op kleine festivals gestaan zoals het LaLaLand Festival, 4Pop en Vogelpop en we hopen volgend jaar de iets grotere te festivals pakken. Maar we willen niet dat het te snel gaat en dat het te veel gaat worden. We willen niet moeten stoppen omdat we het niet meer aankunnen."