10 jaar 3voor12 Den Haag met Woot 10 jaar 3voor12 Den Haag met Woot

“Op ons zevenentwintigste willen we pieken”

, Lilianne Laan

10 jaar 3voor12 Den Haag met Woot

“Op ons zevenentwintigste willen we pieken”

Lilianne Laan ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Woot.

Crossing Border, Bevrijdingspop, de Grote Prijs, SXSW en ga zo maar door: Woot wist het in no time op zijn kerfstok te zetten. 3voor12 Den Haag houdt het reilen en zeilen van de bluesrockdriemaster vanaf het begin in het vizier.

Woot maakt zijn debuut onder de naam 'Concrete' op de KoninginneNach Bandverkiezing 2008. Gelijk een goed feestje: het publiek vraagt om een toegift. Een jaar later kondigt de nieuwsflits aan dat de band verder gaat als Woot. Ze hebben dan al een EP opgenomen. Eén van de eerste grotere optredens onder deze naam is meteen een klapper: de band staat op Crossing Border 2009. Ook ziet een album dat jaar het levenslicht. De ambitie van de band blijkt als 3voor12DH hen interviewt: "Over een jaar staan we op Pinkpop". Ook komen we erachter wat Woot betekent: “We Own the Other Team! Ook al worden we tweede of laatste bij wedstrijden, toch winnen we. Daarom heten we zo".

Van de Eindejaarssessie 2009 leert de lezer de meest cutting-edge muziektips voor het komende jaar volgens Woot: “Them Crooked Vultures en The Dead Weather! En de nieuwe K3 formatie, die gaat het helemaal maken volgend jaar.” Op Westerpop 2010 mag Woot last minute invallen en delen ze het podium met Triggerfinger, the Asteroids Galaxy Tour en Moke. De techniek laat te wensen over maar ze maken een hoop nieuwe fans; de meegebrachte cd’s zijn in no time uitverkocht na de show. Woot tourt met F door de randstad en brengt op de Haagse Popweek 2011 de bedrading in de knoop.

Voor de band zelf zijn de buitenland-ervaringen onmiskenbaar de hoogtepunten. Tobias over SXSW, het wereldberoemde showcasefestival in Texas waar ze stonden: “Heel veel toffe mensen ontmoet, we waren wel iets te jong om er iets goeds uit te halen. Wat dan ook gelijk een leermoment is eigenlijk! Als we nog een keer zouden gaan dan kunnen we veel doelgerichter promoten.” Een ander hoogtepunt is het winnen van de Grote Prijs van Nederland. "Woot is goed" luidt het juryrapport en voor de band is dit een bijzondere herinnering. Tobias: "In een mooie zaal met goed geluid spelen voor al je vrienden die er een gekkenhuis van hebben gemaakt. Mede dankzij hen speelden we toen zo goed." 

De band blijft ook na deze erkenning goed bezig. EP ‘Son of A’ wordt gepresenteerd, het Reeperbahn festival ziet een Woot dat boven zichzelf uitstijgt, ze staan op Walk The Line, opnieuw op de Popweek en op het Life I Live festival zijn we erbij voor een bijzondere live-opname met het 'film it yourself’ concept.

In de Eindejaarssessie 2012 kijkt Woot nuchter terug op een jaar van grote gebeurtenissen en onthult het geheim van 3v12 artiest van dat jaar Alt-J: “Het is wetenschappelijk bewezen dat je als je een driehoekje in je Facebook-post zet, je twintig procent meer likes hebt dan normaal.” Zelfs op Eurosonic 2012 verliezen ze hun nuchterheid niet: “We zijn ons bewust van ons groeiproces, en zijn nu echt op zoek naar ons eigen geluid. We zijn pas 19 en 20 en gaan nu pas echt aan de slag met ons eerste album. We moeten er alleen voor zorgen dat we op ons zevenentwintigste pieken.” Heeft Woot het hier over het beruchte Forever 27?

Voorlopig geen zorgen: ook in 2013 kachelen ze lekker door met nieuwe nummers op Winterfest, een nieuwe videoclip voor Son of A, het nummer waarmee ze tot Hollandse Nieuwe worden gebombardeerd op de Luisterpaal en een stukje acrobatiek op het Malieveld met twee gastmuzikanten voor Bevrijdingsdag. Logisch dat er anno 2013 een stevige vrouwelijke fanbase is ontstaan.

Behalve optreden is de band in het geheim met een nieuw album bezig. Tobias: “We zijn een samenwerking met iemand begonnen en het wordt in ieder geval wat anders dan voorheen!” 3voor12 Den Haag blijft de rockers op de voet volgen. Thijs: “Ik kijk zelf altijd met veel plezier naar 3voor12 en ben ook altijd benieuwd wat er over een optreden wordt geschreven. Het is me opgevallen dat 3voor12 Den Haag de afgelopen paar jaar steeds meer doet buiten alleen recensies schrijven. Zo vind ik de filmpjes van akoestische optredens bij festivals heel tof, het geeft de site een breder en professioneler imago."

10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag