The European Life I Live geeft haar visitekaartje af

Muziek, kunst, theater en culinaire hoogstandjes met een Europees sausje

Marije Pluym | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Muziek, kunst, theater, heel erg veel lekker eten en drinken en dat allemaal overgoten met een internationaal sausje. Dat zijn de ingrediënten voor de allereerste editie van The European Life I Live. Het chique Lange Voorhout biedt de perfecte setting voor deze Europese smeltkroes. 3voor12 Den Haag was erbij, proefde de sfeer en sprak met medeorganisator Stefano Oosthof over het ontstaan van het festival en natuurlijk ook over de toekomstplannen.

Oosthof: “Dit festival is ontstaan vanuit de algemene Life I Live gedachte waarvan de tweede editie dit jaar plaatsvond. Life I Live staat voor een kwaliteitsmerk voor kwaliteitsmuziek. We willen op heel veel podia muziek presenteren. Lokaal, nationaal en internationaal. En zeker omdat in Den Haag zoveel ambassades zitten, vonden we het leuk om er een Europese editie van te maken.”

Op de twee podia presenteren bands en muzikanten uit heel Europa en vanuit allerlei verschillende muziekstijlen zichzelf. Zo wordt het festival bijvoorbeeld geopend door NiCad, de Haagse band die op haar eigen manier ook al een soort internationaal mengelmoesje is. De Ierse zangeres Christine Tobin heeft de gedichten van haar beroemde landgenoot Yates op muziek gezet en de Vlamingen met de onuitspreekbare naam Yevgueni presenteren hun melodische poprock aan de festivalgangers. Tussen de optredens door presenteert BBC-dj Linda Serck met een live 'radio-programma' allerlei nieuwe Europese bands aan het publiek. Afsluiter van het festival is het Jam de la Crème collectief dat voor de gelegenheid wat gastmuzikanten uit onder andere Hongarije heeft opgetrommeld.

Guus (Kern Koppen) bij Jam de la Crème.

In tegenstelling tot het grote Life I Live festival ligt de focus tijdens deze Europese editie niet alleen op muziek. Overal op het Lange Voorhout zijn kraampjes te vinden waar allerlei Europese landen culinaire hoogstandjes presenteren. Van Spaanse hammen tot Engelse pies en van Macedonische wijn tot Franse crêpes. De bezoekers kunnen hier onmogelijk verhongeren of verdorsten. “We willen onderscheidend zijn en we vinden het leuk om culinair en cultuur en muziek te bundelen. Je zal niet bij alle Life I Live evenementen zoveel culinaire dingen zien, maar hier vonden we het toepasselijk omdat er in Europa natuurlijk heel veel soorten keukens zijn”, aldus Oosthof.

In hoeverre zijn de andere Europese landen bij de organisatie van dit festival betrokken? “We hebben samengewerkt met de ambassades die hier zitten en met de Europese Commissie. Den Haag is natuurlijk de ambassade stad en dit is de ideale mogelijkheid om samen met die ambassades dit op te zetten.” Niet alleen de ambassades zijn betrokken bij de organisatie van het festival. De organisatie heeft ook de samenwerking opgezocht met expat-organisaties. Volgens Oosthof zijn de expats een beetje een vergeten groep als het aankomt op Haagse festivals. Ze worden er niet betrokken of ze organiseren hun eigen festivals. Het lijkt een slimme zet van de organisatoren door juist met deze enorme groep (het zijn er ongeveer 35.000) de samenwerking aan te gaan.

De organisatie van The European Life I Live heeft grootse plannen voor de toekomst. In de flyer die wordt uitgedeeld wordt zelfs al gesproken over een jaarlijks terugkerend, meerdaags evenement. Maar waarmee gaat dit festival zich onderscheiden in de overvloed van Haagse festivals? Oosthof: “Er zijn heel veel festivals en er zijn een aantal festivals die helaas gaan verdwijnen, maar als je hier rondloopt zie je al wat het verschil is. Ik denk dat Den Haag niet zoveel festivals heeft waarbij muziek wordt gepresenteerd en waarbij je het zo laagdrempelig en op zo'n mooie locatie kan beleven. Ik hoop dat als er mensen aanwezig zijn die beslissen of een festival doorgaat of niet, dat die dan zeggen dat dit festival er ook gewoon mag zijn. Dit is eigenlijk gewoon de nul-editie. Het zou heel mooi zijn als we volgend jaar misschien naar meer dagen zouden gaan.” Met deze eerste editie heeft de organisatie in ieder geval alvast een mooi visitekaartje afgegeven.