Veelbelovend LoYu wil internationaal gaan

“We willen leven brengen in computers”

Tessa Bentvelsen | Foto’s: Nienke Verhoef ,

Alleen al qua aangezicht stralen de twee leden van LoYu, de 3voor12 Den Haag Selecteert act van deze maand, als artiesten. Zangeres en toetsenist Baiba Yurkevich met haar korte, witte haar en man achter de knoppen Andreas Loanjoe met zijn mysterieuze oogopslag. Maar belangrijker natuurlijk is de muziek. De muziek die een stuk experimenteler is dan de meeste Haagse acts.

Officieel zou je ze alleen niet Haags mogen noemen. Hij komt uit Utrecht en zij? Zij komt helemaal vanuit Letland. De reden dat ze allebei in Den Haag wonen heeft simpelweg te maken met het aanbod aan opleidingen. En gelukkig maar dat beiden besloten om op het Koninklijk Conservatorium sonologie (het produceren van elektronische muziek) te gaan studeren, want anders had LoYu nooit bestaan. Twee mensen die ver van elkaar vandaan zijn opgegroeid en door toeval bij elkaar zijn gebracht. Baiba maakte vier jaar geleden de moeilijke beslissing om haar thuisland achter zich te laten en om te verhuizen naar Nederland. “In Letland is er gewoonweg geen studie binnen de elektronische muziek”, is de reden. Een heel nieuw leven is ontstaan in Nederland waarbij hard werken aan muziek centraal staat. Maar voordat zij naar Nederland kwam was de passie voor muziek er ook al. Vanaf haar zesde volgde Baiba muzieklessen, vanaf haar zevende kon ze noten lezen en vanaf haar achtste wist ze haar eerste tekst te schrijven. In die tijd was het vooral veel jazz - wat ook terug te horen is in LoYu - maar langzaam ontwikkelde ze een voorkeur voor elektronische muziek.

Voor Andreas was het een ander verhaal. “Voor mij begon het heel anders, want ik kan bijvoorbeeld geen instrument bespelen.” Zijn aandacht was altijd al gevestigd op computers, software en elektronische apparaten. Hij speelt daar zelf nu zo’n zeven jaar mee. Zijn reden om een studie te doen in elektronische muziek is misschien wel de mooiste reden die er is: het leren om leven brengen te brengen in computers. De muziek die LoYu maakt klinkt dan ook vol leven. De onverwachte geluiden die erin zitten verwerkt zorgen ervoor dat je blijft opletten. De vergelijking van het soort muziek gaat vooral uit naar Björk, Massive Attack, Portishead en The xx. Erg experimenteel dus, maar waarmee ze zich vooral onderscheiden van andere bands zijn de jazzy invloeden en de stem van Baiba. “We krijgen veel inspiratie van het opnemen van verschillende geluiden en daar vervolgens iets mee te doen, we gebruiken eigenlijk niet echt andere acts als inspiratie”, licht Baiba toe.

Maar vraag Baiba en Andreas wat voor muziek ze precies maken en je zal geen duidelijk antwoord krijgen. Dat komt volgens hun zelf namelijk vooral doordat het karakter van de muziek verandert per nummer. “We zijn geen dance act of pop/rock act. Het is nooit hetzelfde”, aldus Andreas. Voor het duo is het dan ook belangrijk dat er veel verschillende soorten nummers zijn en dat de setlist van een optreden wordt aangepast naar het gevoel van het moment. Gevoel is voor de band ook erg belangrijk in de tekst. Baiba is vooral degene die ze schrijft, denkend aan een gevoel of een plaats. Bij de tekst maakt ze ook wat instrumentale muziek om Andreas een idee te geven van hoe zij het bedoeld heeft: “Ik hoef het gevoel daarbij niet uit te leggen, want hij begrijpt heel snel wat ik er voor gevoel mee over wil brengen.” En als je zo intens met elkaar omgaat komen er langzaam natuurlijk meer gevoelens bij kijken dan alleen op muzikaal gebied. Na elkaar twee jaar te kennen besloten Andreas en Baiba samen muziek te gaan maken vanwege dezelfde visie die ze hebben, maar al snel groeide die visie uit in een privé relatie. “Het is moeilijk om professioneel te blijven”, vindt Baiba.
 
Maar LoYu is voor beiden toch wel iets waarmee ze door willen blijven gaan. “Soms raak je wel betrokken bij andere projecten, maar eigenlijk is dit gewoon wat ik wil doen.”, zegt Baiba. De focus ligt vooral op een international carrière. Daarvoor is het 3voor12 Selecteert project natuurlijk een geweldige opstap. “We hebben zeker wat spotlights nodig”, vindt Andreas. En dat is precies wat ze krijgen.