De muzikale klinker van Raspy Stone

"We proberen niet eens om anders te zijn"

Peisam Tsang ,

Raspy Stone bestaat in deze vijfmansformatie slechts een jaar. Eerder stond ze al op Walk The Line en de Haagse Pop Week, nu staat ze als enige ‘Haagse’ band geprogrammeerd op Crossing Border. “Het komt doordat we als één van de drie bands waren uitgekozen uit honderden demo’s om te spelen op Walk The Line in het voorjaar en na die optredens mochten we als enige band ook door naar Crossing Border. Het is een hele eer om als enige ‘Haagse’ band op zo’n geweldig festival te spelen en tussen zo’n bijzondere line-up.” Hoogste tijd voor 3voor12 Den Haag om deze band aan de tand te voelen.

Helemaal Haags is de band echter niet, zangeres/toetseniste/klariniste Nadja Freeman is drie jaar geleden uit Engeland gekomen voor werk en daarna gebleven om te kijken hoe het verder zal evolueren met Raspy Stone. Daarnaast heeft bassist Rob Kanters ook acht jaar lang in België gewoond. “En ik kom uit Rijswijk”, grapt gitarist David van Gils. Nadja: “Ik zie onszelf ook meer als internationale band, ik neem mijn Engelse achtergrond en invloeden mee.” En met een knipoog: “I brought tea to the band.” “We zijn geen standaard Haagse band en ons geluid is vrij eclectisch om ook Nederlands genoemd te worden. Aan de andere kant heeft het wel voordelen om jezelf een Engels-Nederlandse band te noemen, Engeland is gewoon cool.”

Zanger/gitarist Tom Besuyen vult aan: “Die verschillende achtergronden, inspiraties en invloeden is typisch Raspy Stone. We zijn alle vijf zo verschillend. Hoe het voor ons begonnen is, qua muziek en qua smaak. Samen proberen we dan iets te maken wat voor ons allen fijn is. David: “Jezelf honderd procent geven wordt dan een beetje moeilijk, omdat we veel concessies doen, maar het voelt des te beter als alles op zijn plek valt. Het duurde ook een tijdje voordat we hadden wat we nu hebben, we begonnen namelijk met drie muzikanten (David, Nadja en Tom) en steeds als er een nieuw iemand bijkwam, gingen we elk nummer opnieuw bekijken, nieuwe dingen ermee doen en toevoegen. Op die manier is het behoorlijk tijdrovend. Eén van de redenen dat we slechts zes optredens hebben gedaan het afgelopen jaar.”|

“Maar ook omdat we in tegenstelling tot vele andere bands veel tijd besteden aan het schrijven,” licht Tom toe. “Een goed geluid zoeken, anderen zullen misschien sneller één geluid hebben, daarnaast pielen wij vrij veel.” Rob: “Het is veel speuren, maar we weten wel waar we naartoe willen. Om dat met z’n vijven te perfectioneren en compleet te maken kan het dus even duren. Op het moment hebben we een set en album klaarliggen, maar we moeten het wel afmaken, in plaats van alleen sleutelen.” Ja”, zegt David: “Afronden en zo snel mogelijk door naar het volgende, want we hebben allemaal zo veel ideeën en het blijft maar stromen. Alles zit nu in een structuur, er hoeft weinig aan veranderd te worden en de band is compleet. Alleen het opnemen, dat scheelt er nog aan.” Rob: ”Dat staat gepland voor aankomende winter, we gaan zelf mixen en opnemen. Een beetje magie en dan gaat het goed klinken.”

Hoe kan de muziek van Raspy Stone dan het beste worden omschreven? “Melting-pot poprock,” wordt er in koor geroepen. “We willen onszelf niet in een hokje stoppen, maar je ontkomt er niet aan; vergelijkingen. Mensen willen toch altijd weten waar ze aan toe zijn, als ze naar ons willen komen kijken. Buiten deze band heeft iedereen ook zijn eigen stijl en projecten. Als iemand iets schrijft en dat naar de oefenruimte brengt, dan evolueert dat tot iets van ons samen. We proberen niet eens om anders te zijn, maar we doen gewoon datgene wat we gaaf vinden. En wat we voelen en dan gebeurt er iets wat er misschien nog niet is.” Drummer Jan Verhoeven: “En we doen geen concessies wat betreft de lengte van een nummer, daardoor is het de ene keer een liedje liedje en de andere keer is het allemaal wat psychedelischer en uitgerekt.” Rob vindt de term ‘indie’ helemaal niet verkeerd om Raspy Stone te omschrijven.

De basis van de nummers is improvisatie. Rob: “De basis ligt echt bij de zang van Nadja en Tom. De stem bepaalt het geluid en daarna wordt het tapijt gelegd door de rest van de band. Er is veel ruimte voor solo’s, rondjes draaien om de reguliere noten die zijn neergelegd en andere dingen. Ook bij het schrijven zijn we aan het improviseren.” Tom en Nadja hebben beide een andere manier van tekstschrijven. Nadja: “Soms komen de lyrics eerst, over dingen die ik ervaren heb en dingen die mijn gedachten kruisen.” Tom lacht: “Bij mij is het zwarte humor, soms in een persoonlijke en soms in een cryptische vorm. Maar ik hou er ook van om vanuit een fantasie te werken. Meestal komt bij mij eerst de muziek en dan begint het bij een of twee zinnen, van daaruit vertrek ik. Ik vind het belangrijk dat degene die het hoort, het op zijn eigen manier interpreteert. Het kan heel wat anders betekenen voor jou dan voor mij, maar er zit wel een betekenis achter.”
 

De visie van Raspy Stone is om muziek te maken die alle vijf de bandleden leuk vinden en dat vervolgens over te gieten in albums. “En daarvan lekker rondreizen.” Jan: “Ik wil wel in veel verschillende landen spelen uiteindelijk.” Rob:” We hebben in Den Haag al op heel toffe plekken gespeeld, maar we zijn niet van plan om steeds hetzelfde rondje te maken. Het publiek hier is vrij verwend, je merkt dat men al veel gezien heeft. Aan de andere kant is het ook wel goed, want dan doe je extreem je best om op te vallen. “Doorbreken is geen hoofdzaak. Het belangrijkste is dat we veel lol hebben en dat we onze muziek aan de man kunnen brengen,” voegt Tom toe. “Ik wil geen compromis maken om op een songfestival te staan, het moet wel realistisch blijven.”Nadja: “Maar het is wel hard werken, naast het harde werken van een fulltime baan. You have to pay bills right?”

Op Crossing Border hoopt Raspy Stone op veel publiek. “We zitten in een prachtige zaal bovenin. Speciaal voor dit optreden worden we bijgestaan door trompettist Pascal Janssen.” De meesten willen daarnaast graag Mark Lanegan zien, maar Nadja en Jan zijn ook weg van First Aid Kit. Jan: “Ook ben ik benieuwd naar Kyteman.”

Raspy Stone speelt vrijdag 16 november om 19.30 uur in de Paradise in de Koninklijke Schouwburg.