Binckhorstlaan 36. Je zult het vast wel eens gezien hebben als je Den Haag met de trein in of uit rijdt. Dit pand is voor een gedeelte gehuurd door de mannen achter PIP. Al bij binnenkomst in het gebouw merk je dat je in een creatieve omgeving bent beland. Het eerste dat je namelijk ziet als je de trap richting de kantoren op loopt is een uit de kluiten gewassen papegaai van een meter of twee hoog. Maar PIP is veel meer dan een grote papegaai. PIP is jong, creatief en anders. De organisatie bestaat uit drie onderdelen; de kantoren, de producties buiten de deur en de Kazerne. De kantoren zijn plekken die iedereen kan afhuren; zo zitten er videoprogrammeurs, modeontwerpers en vele anderen. De productie buiten de deur houdt letterlijk in wat het zegt: alles buiten PIP maar wel door PIP georganiseerd. Maar het zogenoemde ‘kloppend hart’ van de organisatie is toch wel de Kazerne, de grote droom van Steven en David. Hier bevindt zich een dansstudio, een oefenruimte voor bands en het belangrijkste: een club.
PIP wordt vijf!
Tweedaags festival in de Kazerne van PIP
PIP bestaat vijf jaar. De broedplaats voor kunst en muziek zal daarom vanavond en morgen zijn verjaardag vieren met een groots feest. Vijf euro voor vijf podia met meer dan vijfenvijftig artiesten. Tijd om terug- en vooruit te kijken met de creatieve breinen achter PIP, Steven van Lummel en David Schoch.
Alfabetisch programmeren
In deze club zal vanavond en morgen het grote feest er gelegenheid van het vijf jarig bestaan van PIP plaatsvinden. Er zijn vijf podia zijn en meer dan vijfenvijftig artiesten die - omdat er volgens de twee alleen maar headliners zijn - op alfabetische volgorde geprogrammeerd zijn. Zaterdag overdag zijn er ook nog eens workshops en bezigheden voor jong en oud die uiteenlopen van oud Hollandse spellen met een kleine twist tot breakdance battles. “Nadat vorige week de line-up bekend is geworden beseften mensen pas wat voor gruwelijk feest dit is voor maar vijf euro”, zegt Steven. En de line-up mag er zeker zijn. Soul Sister Dance Revolution, Kraak & Smaak, TLR, DJ Remy, Schmerzlabor, Spike & Bella en nog veel meer. Steven: “Alle artiesten die op PIP 5 jaar staan, zijn vrienden. Dat is ook ons uitgangspunt.” Maar dat betekent niet dat alles gratis is, de twee verwachten dit weekend namelijk redelijk wat verlies te draaien. “Maar ja, een verjaardagsfeest geven kost nou eenmaal altijd geld”, merkt Steven op.
Toch is PIP geen standaard organisatie waarbij alles draait om geld en winst. PIP leeft door de passie en liefde van de oprichters die er hun hele hebben en houwen voor hebben opgegeven. Vijf jaar hebben de heren aan iets gewerkt waar ze kunstenaars bij elkaar laten komen en lange tijd hebben ze daar nog niet eens een minimum loon voor zichzelf uit kunnen halen. Zodra er geld binnen komt wordt het meteen weer in PIP gestoken. “We zijn zelf oprichter, schoonmaker, directeur, kok, danser, kunstenaar, enzovoorts. Dat spreekt mensen en artiesten aan. We zijn een plek waarbij mensen voelen dat het met bloed, zweet en tranen is gemaakt. En we zijn natuurlijk ontzettende geile boys”, vertelt Steven. Slechts een klein percentage van de inkomsten is subsidie, de rest komt van de drankverkoop in de Kazerne en kaartverkoop, en daarnaast komt er wat geld binnen uit de verhuur van de kantoren.
Waarom?
De hamvraag is “waarom?”. Steven legt uit: “PIP komt voort uit een grote passie voor Den Haag. We merkten dat er heel negatief over de stad werd gesproken. Den Haag is de stad van de politiek, de stad zonder goede feesten, de stad waar je zelfs niet uit gaat als je er woont. Op een gegeven moment dacht ik: ‘ik ga gewoon fucking alles op alles zetten om te zorgen dat mijn kinderen hier opgroeien en trots zijn op de stad’.” Zodra het idee om met PIP te starten is geboren, moet er een naam komen. Na wat geinen over David's overleden kat blijkt het een afkorting voor Place In Progress, maar ook Primus Intern Pares, wat staat voor 'eerste onder zijn gelijken' en kan worden uitgelegd als iemand met dezelfde rechten maar toch een hoger aanzien binnen de groep. “Eigenlijk is het gewoon een kutnaam”, stelt David, waarop Steven reageert: “maar we bewijzen wel dat je met een kutnaam toch iets leuks kunt doen.” Andere opties waren Aad (naar Aad Mansveld), Het Blauwe Oog (vrij naar De Blauwe Aanslag) of Cultuurbordeel. “Die laatste hebben we maar niet gedaan omdat we vooral in het begin ook veel kinderen over de vloer kregen. Misschien is het kort en bondige PIP dan toch de beste keus.”
Alternatief commercieel
Na vijf jaar kan de conclusie getrokken worden dat PIP werkt en in een behoefte voorziet. Steven: “Er zijn niet veel plekken als PIP in Nederland, er is een groot gat tussen kleine clubs die door de oprichters gerund worden en de grote zalen. Wij vullen het gat daartussen. Ons publiek is tussen de 18 en 36, zo'n 70 procent komt uit Den Haag en de rest van daarbuiten. We worden door krakers gezien als commercieel, terwijl het commerciële publiek ons als alternatief ziet. Ons publiek zit daar precies tussenin.” Is Den Haag met de komst van PIP inderdaad een betere plek geworden waar positiever naar gekeken wordt? David: “Ik denk dat mensen nu trotser op Den Haag zijn dan een paar jaar geleden.” Steven vult aan: “Ik hoop dat wij daaraan hebben bijgedragen. Zonder arrogant te willen klinken denk ik dat we hebben laten zien aan de generatie na ons dat als je echt iets wil, je het voor elkaar kunt krijgen. We hebben tien jaar geknokt voor een skatepark in het Zuiderpark en dat is er nu. Je moet blijven pushen. Net als PIP: in Rotterdam zien ze nu dat er ook in Den Haag vette party’s worden gegeven waarbij uitgaanscultuur wordt gecombineerd met creativiteit in plaats van alleen maar plat uitgaan.”
Voor de komende tijd heeft het duo ook al grote plannen. Steven: “Het oorspronkelijk plan was om PIP in vijf jaar op te bouwen en dan over te dragen aan het bestuur, maar de tijd is omgevlogen en we zijn nog lang niet van plan de touwtjes uit handen te geven. We leggen de lat steeds hoger voor onszelf. We willen geen reguliere club zijn en proberen nieuwe soorten feesten uit. We hebben nu wel een aantal vaste avonden zodat je weet hoe de week eruit ziet. Iedere donderdag gratis entree met live muziek bijvoorbeeld. We willen in de toekomst meer buiten de deur gaan doen, op bijzondere locaties. En we willen graag in Bangkok en New York wat doen. We hadden eerder dit jaar Tripple Nipples uit Tokyo hier en we zijn nu met hen op zoek naar een manier om iets in Japan te doen.”
Tot slot, hoe ziet PIP de toekomst? “We willen een open plek zijn waar iedereen terecht kan. Niet alleen om te feesten, maar ook om lessen te volgen en dingen te leren. Zo kan de volgende generatie zich nog beter in Den Haag ontwikkelen. We zien de toekomst blijmoedig tegemoet. Blijmoedig met een zilte traan.”