Knotwilg: afhakken en doorgroeien

Freaky samples en sprookjesachtige muziek

Frank Veldkamp ,

Ook dit jaar is in de programmering van State-X New Forms ruimte voor een aantal Haagse acts. Knotwilg, de nieuwe band van Bas Flier en Julie Scott (Kirsten, Can_of_be), speelt op het festival haar derde show ooit. Na Kaderock en het Summertime festival op de Grote Markt biedt SXNF nieuwe uitdagingen. 3voor12 Den Haag belde met Julie.

“Kaderock was ons eerste optreden als Knotwilg in de volledige bezetting. Het was supertof dat we het vertrouwen kregen om daar, na drie repetities, te staan. Sindsdien hebben we geprobeerd meer tijd met elkaar door te brengen, elkaar beter te leren kennen en de nummers verder uit te diepen. We zijn een hechter gezelschap geworden.” De bezetting is onveranderd gebleven en daarmee ook de folky sound van de band, waarin rollen zijn weggelegd voor cello, samples en een zingende zaag. De teksten zijn voornamelijk Engelstalig, wat gezien Julie’s Schotse achtergrond niet verwonderlijk is. “Het is voor mij heel natuurlijk om in het Engels te schrijven, maar we zijn er niet aan gebonden. Dat de band een Nederlandse naam heeft zet de luisteraar op het verkeerde spoor en we vinden het leuk dat soort dingen verder te ontwikkelen.”
 
Knotwilg...? 
“Dat is een idee van Bas met wie ik de band samen ben begonnen. Ik kan het niet echt uitleggen, maar we vinden knoestige bomen gewoon mooi. Om een knotwilg te laten groeien moet je er stukken afhakken en zo maken we onze muziek ook. Die beginnen vaak teder, lief, en dan maken we ze een beetje kapot, bijvoorbeeld met samples, om ze verder te laten groeien.” Julie noemt ‘In the desert’ als voorbeeld: “Dat is een soort soldatenliedje. Ik heb de band gevraagd het te zingen alsof ze ‘potje met vet’ zingen, avondvierdaagse-achtig. Militaristisch met een Tom Waits-dreun eronder. Maar het liedje gaat over de verwondering die je kunt voelen als je over straat loopt en opeens een omaatje alleen met een boodschappentasje ziet lopen. Dat kan ontzettend binnenkomen, iemand die je opeens opvalt in een menigte, de eenzaamheid die je raakt.”
 
De muziek van Knotwilg heeft een mystieke ondertoon en filmische invloeden. Julie: “We zijn allemaal vrij theatraal. Onze celliste, Fleur Dikken, en Bas spelen bij muziektheatergroep Gajes. Met Knotwilg maken we sprookjesachtige muziek en willen we ook een beetje die kant op, door bijvoorbeeld op te treden in het bos, te vergroeien met het landschap, of te spelen in een oude fabriek. We pinnen ons niet vast op het reguliere clubcircuit. Voor komend jaar hopen we op leuke kleine festivals te spelen, bijvoorbeeld Into the Great Wide Open. We zoeken vooral een luisterpubliek.” Op State-X New Forms staat de band in het Paardcafé, is dat wel de ideale locatie voor een optreden van Knotwilg? “Dat hangt er een beetje van af of mensen er dwars doorheen gaan lopen kleppen, maar ik heb leuke herinneringen aan optreden in het Paardcafé. Overigens ligt het er aan of wij zelf de spanning weten vast te houden. Bandjes geven het publiek vaak de schuld, maar je moet vooral zelf zorgen de intensiteit op het podium te bewaken. Je kunt respect niet afdwingen wat dat betreft.”
 
State-X New Forms
Wat kunnen we verwachten op State-X New Forms? “We hebben naar het karakter van het festival gekeken. Bas heeft zich met onze drummer teruggetrokken in een soort laboratorium om nog meer freaky samples te maken. We hebben van een paar oude helden, bijvoorbeeld Pink Floyd, samples door de Knotwilgsamples heen gemixt en zo willen we de nummers aan elkaar schakelen om de verschillende sferen in elkaar te laten overlopen. Zo leidt het optreden zichzelf, als het allemaal gaat werken tenminste en computers niet halverwege opeens doodgaan. We hebben ook een VJ gevraagd om live beelden bij het optreden te maken. Het is alleen nog niet 100 procent zeker dat ze er bij kan zijn.”
 
Wat verwacht Julie zelf van State-X New Forms? “We hopen dat er mensen komen kijken naar ons die het leuk vinden om ons te boeken. Zo is het tot dusver gegaan, naar aanleiding van het ene optreden worden we geboekt voor het volgende. En zelf verwacht ik qua line-up veel van dat freaky project van David Lynch (Chrysta Bell, -red) en ik ben nogal een fan van NoMeansNo die ik een keer gezien wil hebben. En ik ga natuurlijk naar de Haagse bandjes kijken, Stargazer en Droppings.”
 
Knotwilg speelt vrijdag 14 december om 23.45 uur in het Paardcafé.