New Cool Collective swingt en grooved het Paard uit

Opwarmen voor het festivalseizoen

Frank Veldkamp | Foto’s: Jan Piet Hartman ,

Vorig jaar verscheen ‘Eighteen’, het zesde album van New Cool Collective. De titel verwijst naar het aantal jaar dat het collectief inmiddels in flexibele samenstelling bij elkaar is. Op vrijdag 30 maart was het tijd om het Paard van Troje weer eens aan te doen voor een avondje jazz, funk en wereldse invloeden.

Terwijl de rij bij de garderobe gestaag groeit zetten de vijf heren van looporkest Convoi Exceptional in de foyer hun spullen neer. De percussiegroep uit Rotterdam verzamelt met een paar rake klappen een verrast publiek om zich heen en zet direct de toon voor de avond. Je ziet dan ook niet iedere dag een bongospeler met een tamboerijn tussen zijn tenen. Al spelend lopen ze de trap op naar de grote zaal om daar tussen het publiek een eigen pit te vormen. De reacties op de exotische klanken zijn enthousiast en als na een half uurtje de dj het weer overneemt heeft het optreden eigenlijk te kort geduurd. Convoi Exceptional duikt even later nog op in het Paardcafé en doet daar haar act nog eens dunnetjes over.

Als om kwart over negen het achtkoppige New Cool Collective met een knallende opener het podium betreedt, weet het Paard waar het aan toe is. De jazzinvloeden voeren de boventoon maar juist op de momenten dat de tijdens de vele buitenlandreizen van de groep opgedane inspiratie naar buiten komt, treedt de band buiten de geijkte grenzen. Het is de combinatie van stijlen die het optreden een boeiend geheel maken. Frontman Benjamin Herman oogt als een figuur die lijkt weggelopen uit een swingorkest uit het begin van de vorige eeuw en heeft de touwtjes strak in handen. Hij dirigeert zijn muzikanten door het rijke muzikale verleden van het collectief en verzorgt keurige aankondigingen tussendoor.

Het jazzblokje wordt geopend met ‘12 monkees’, één van de sterkste nummers van ‘Eighteen’. Aan de tour die New Cool Collective met de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder maakte heeft ze het nummer ‘Jules’ overgehouden. Volgens Herman “geïnspireerd door Jules’ hartslag en levensritme en dus het snelste stuk dat we ooit hebben bedacht”. Maar net zo makkelijk wordt een nummer opgedragen aan The Donkey, de favoriete pub van de band in Leicester.

Het enthousiasme dat vanaf het podium de zaal in wordt geslingerd, reikt tot ongeveer de helft en de eerste rijen op het balkon. Daarachter voeren gesprekken over stageplekken en korfbalwedstrijden de boventoon en fungeert de band als achtergrondgebeuren. De sterkste momenten van het concert zijn die waarin de nadruk ligt op de vlammende percussie. En die momenten krijgen gelukkig voldoende ruimte in de set.

New Cool Collective is op 29 april te zien op het Life I Live festival in Den Haag en speelt op 1 juni in het World Forum tijdens de eerste editie van Jazzin’ the Hague.