Volgens politiebonden NPB en ACP zijn er nog geen concrete plannen voor acties bij bepaalde evenementen. “Maar onze leden vragen zich wel af of ze nog hun nek moeten uitsteken bij grootschalige, overlastgevende evenementen”, aldus Jan Willem van de Pol van NPB. “We gaan niet meteen over tot staken bij festivals, maar het is plan B.”
Gerard van den IJssel en Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting, de organisatie achter het Bevrijdingsfestival Den Haag, maken zich nog geen zorgen over de mogelijke staking. Robert-Jan: “Ik ga er van uit dat er een oplossing gaat komen. Op dit moment is het ook nog niet meer dan een dreigement.” Wel heeft Rueb dinsdagmiddag overleg met de Gemeente Den Haag. “De gemeente heeft dit soort situaties al vaker meegemaakt en we gaan kijken welke scenario’s er liggen in het geval van een politiestaking.”
Voor de veiligheid op het festivalterrein zal een staking niet heel direct gevolgen hebben. Van den IJssel: “Wij organiseren voor 95 procent onze eigen beveiliging, dus in theorie zou het geen gevolgen hoeven hebben.” Toch kan een eventuele staking wel degelijk invloed hebben. Rueb: “Het is natuurlijk de vraag of er in dat geval nog wel een vergunning voor het evenement wordt verleend door de gemeente. Maar ik denk dat de betrokken burgemeesters in dat geval wel een kort geding aan zullen spannen tegen de acties.”
Bevrijdingsfestival Den Haag nog niet bezorgd over mogelijke politiestaking
“We gaan er van uit dat er een oplossing komt”
Vanmorgen berichtte het AD over de stakingsplannen van actievoerende politieagenten tijdens grote popfestivals en evenementen. Hierbij worden onder andere Pinkpop, Dance Valley, Amstel Gold Race en de Bevrijdingsfestivals genoemd op de actielijst. Met de acties wil het politiepersoneel zijn onvrede uiten over het uitblijven van een reactie van het kabinet op hun roep om een beter salaris.