Al maanden is de Zuid-Hollandse Popunie bezig met het inzamelen van handtekeningen tot behoud van diezelfde Popunie. Nog enkele dagen kunnen mensen de petitie ondertekenen. Wat er daarna met de handtekeningen gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Directeur Martin Scheijgrond van de Popunie: “We nemen de handtekeningen mee in onze notities aan de provincie, maar of we ze ook gaan overhandigen weten we nog niet.”
“Gelukkig verloopt de petitie voorspoedig”, aldus Martin. “We hebben bijna 10.000 handtekeningen. Dat aantal was ook wel het ijkpunt voor mij. Minder dan dat was toch een beetje aan de magere kant geweest. Het is duidelijk dat veel mensen erg bezorgd zijn over de Popunie.” Voor het voortbestaan van de Zuid-Hollandse Popunie zijn meerdere scenario’s mogelijk. “Als de provincie stopt met subsidie, dan vormen we een Rotterdamse Popunie, met andere financiers. Krijgen we van de provincie een klein bedrag aan subsidie dan wordt de focus op Rotterdam minder en blijft het voornamelijk de Zuid-Hollandse Popunie. Geven zowel de provincie als Rotterdam geen subsidie dan houden we op te bestaan. Maar we kunnen ook winnen natuurlijk, en dan blijven we bestaan in het zelfde format als nu.”
Als de Popunie zijn bestaansrecht verliest, zal in de popcultuur in Zuid-Holland een mooie organisatie wegvallen. “De 110.000 muzikanten verliezen een plek waar ze terecht kunnen met al hun vragen. Ze verliezen de projecten die we voor ze organiseren. De podia en festivals verliezen een database van bands en een financiële ondersteuning. Het is een hele centrale organisatie, we zijn begonnen voor de artiesten maar zijn er nu voor de hele popsector.” De bezuinigingen in de cultuursector zijn voor Martin onbegrijpelijk. “Kijk, het is logisch dat er in deze tijden bezuinigd moet worden en dat dus ook cultuur dat moet voelen. Ik kan tien of twintig procent bezuinigingen dan ook snappen, maar zoals nu, met tachtig of zelfs honderd procent bezuinigingen, dat is de cultuur om zeep helpen. We hebben in al die jaren iets moois opgebouwd, zulke heftige bezuinigingen zijn ook gewoon niet nodig. Zoveel valt er niet te halen in deze sector.”
Over de muzikanten maakt hij zich echter geen zorgen. “Ik ben optimistisch. Muziek is zo sterk, dat vindt altijd zijn weg. Muzikanten moeten gewoon lekker doen waar ze goed in zijn en zich geen zorgen maken over de Popunie. Muzikanten zijn geen subsidieslurpers, die willen gewoon muziek maken, optreden en beter worden in wat ze doen. De overheid moet wat van het belastinggeld aan de bevolking terug geven. En dan niet alleen in de vorm van asfalt, maar juist in cultuur en sport. Het verdient zich altijd dubbel terug.”