Op ontdekkingsreis tijdens eerste editie Rewire

Nieuwe kunst- en muziekstromingen centraal

Remco van der Ham ,

Aankomend weekend, vrijdag 4 en zaterdag 5 november, vindt de eerste editie van het Rewire festival plaats. Het nieuwe festival biedt een plek voor beeldende kunst en hedendaagse muziek, en programmeert dit op ongebruikelijke locaties. 3VOOR12 Den Haag sprak met zakelijk en artistiek leider Bronne Keesmaat over het festival.

Nieuwe kunst- en muziekstromingen centraal

Aankomend weekend, vrijdag 4 en zaterdag 5 november, vindt de eerste editie van het Rewire festival plaats. Het nieuwe festival biedt een plek voor beeldende kunst en hedendaagse muziek, en programmeert dit op ongebruikelijke locaties. 3VOOR12 Den Haag sprak met zakelijk en artistiek leider Bronne Keesmaat over het festival.

Rewire is voortgevloeid uit Wired, maar is wel een geheel nieuw op zichzelf staand festival. Bronne legt uit: “Wired was een onderdeel van Villa Nuts, dat van 2005 tot 2010 heeft bestaan. Wired was veel kleinschaliger en meer gericht op lokale kunst en muziek. Wel vond het festival al plaats op bijzondere plekken, zoals De Besturing.” Nadat Villa Nuts was gestopt, besloot Bronne met Rewire een nieuw festival op te zetten. “De naam is afgeleid van Wired, ook om het oude publiek niet te verliezen. Ik vond het zonde om het initiatief niet door te zetten. Qua inhoud is Rewire wel heel anders dan Wired. Het is ook professioneler en meer internationaal gericht. Rewire is eigenlijk de grote broer van Wired, weer een stap verder.”

Ook is Rewire inhoudelijk minder vrijblijvend. “Het programma is nu opgebouwd in kaders. We zoeken daarbij naar relevante stromingen en acts en maken daaromheen een programma.” Zo staan tijdens Rewire onder andere de thema’s ‘Modern Psychedelica’, ‘Contemporary Classical’, ‘Radiant Frequencies’ en ‘World Ghetto Beats’ centraal. “Zo’n thema vormt dan de rode draad in het programma, waar wel weer verschillende genres onder vallen.” Bronne stelde zelf het muziekprogramma samen. “Per thema heb ik een shortlist gemaakt met acts die ik wilde hebben. Die acts zijn bijna allemaal gelukt. Zelfs Washed Out. Ik probeerde hem een paar maanden geleden al te boeken, maar toen kon hij niet. Uiteindelijk is het toch nog gelukt. Daar ben ik wel trots op.”

Belangrijk aspect van Rewire is de bijzondere en niet-alledaagse locaties waarop het festival plaatsvindt. “Ik houd mijn ogen altijd goed open om bijzondere locaties te vinden. Als ik ergens kom voel ik al snel aan waar iets tofs gedaan kan worden. Het begon met De Kerk aan de Noord West Buitensingel en al snel volgde het Magazijn. Toen is het balletje gaan rollen en hadden we al snel een mooi gebied rondom de Energiecentrale. Helaas is de Ruimtevaart afgevallen, maar daar hebben we de HOOP voor teruggekregen.” Op de locaties van Rewire worden doorgaans geen evenementen georganiseerd. “We moeten voor deze locaties veel extra productie inhuren. Het is natuurlijk makkelijker als je op een plek komt waar alle infrastructuur al aanwezig is, maar op deze manier is de beleving wel veel groter. De gebouwen geven een extra invulling aan het festival. Je kunt nu echt op ontdekkingsreis.”

Behalve het muziekprogramma, is er ook een uitgebreid kunstprogramma. In het Magazijn is er de New Arrivals expositie, van voornamelijk jonge kunstenaars, en in de HOOP is er de expositie The Nature Of Future. “De expositie in de HOOP is erg ruimtegericht. De expositie gaat over de relaties tussen mens, natuur en techniek. Veel van de kunstwerken zijn speciaal op die plek gemaakt en zullen nooit meer ergens anders op dezelfde manier geëxposeerd kunnen worden. Samen met Merlijn van Eijk ben ik hier zes maanden mee bezig geweest.” De expositie is niet alleen tijdens het festival te bezoeken. “Deze expo is open tot en met 18 november.” Overdag zijn er ook verschillende lezingen en filmvertoningen te bezoeken. De toegang hiervoor is gratis.

De kaartverkoop loopt inmiddels voorspoedig. “In het begin was het wel aftasten, maar alles gaat nu volgens prognose en daar zijn we zelfs al bijna overheen. Daarnaast verwachten we aan de deur nog veel kaarten te verkopen.” Opvallend is de grote belangstelling van buiten de regio. “Tweederde van de bezoekers komt van buiten Den Haag, zelfs uit landen als Tsjechië, Rusland en Polen. Dat hadden we zeker niet verwacht. Waarschijnlijk is er zoveel interesse vanuit het buitenland door ons specifieke muziekprogramma. We hebben ook wel wat buitenlandse mediapartners opgezocht, maar het is altijd maar afwachten wat daar uit zal komen.”

Voor de toekomst van het festival zijn er al genoeg ideeën. “Voorlopig blijven we qua locatie wel in dezelfde omgeving. In het centrum gebeurt al heel veel. Volgend jaar wil ik het festival gaan optimaliseren met eventueel een paar extra locaties erbij, zoals bijvoorbeeld Theater de Regentes of toch weer de Ruimtevaart.” In de verdere toekomst zou het festival ook in andere wijken plaats kunnen vinden. “In Transvaal bijvoorbeeld. Dan komt het nomadische karakter van het festival naar boven, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbare plekken. Belangrijkste aspect van het festival blijft in ieder geval het belichten van nieuwe stromingen binnen de kunst en muziek.”

Rewire vindt vrijdag 4 en zaterdag 5 november plaats op diverse locaties. Bekijk hier het tijdschema van het festival.