Op zondag 3 juli zal voor de derde keer het The Hague African Festival plaatsvinden. Het Roggeveld in het Zuiderpark is ondertussen de vaste locatie. In korte tijd heeft dit festival een plek veroverd in het overvolle festivallandschap. 3VOOR12 Den Haag sprak met Eric van ’t Groenewout, artistiek coördinator van het festival over het wel en wee van deze derde editie.
Dik vijfentwintig jaar was het African Festival in Delft een begrip. In 2009 verhuist dit festival naar de residentie en maakt in het Zuiderpark een doorstart. Eric: “Logisch dat Den Haag werd gekozen als locatie. Organisatorisch en qua cultuur is hier meer mogelijk. Den Haag past beter bij het festival.” Na twee edities heeft dit Afrikaans feestje een bescheiden naam opgebouwd. “Naar schatting zijn er vorig jaar 3400 mensen geweest, waarvan veel kinderen. Die mogen gratis naar binnen en dat zorgt altijd voor goede sfeer. Qua betalende bezoekers is het minder dan 3000, denk ik. We willen het laagdrempelig houden en toegankelijk voor een grote groep.”
De organisatie kreeg veel positieve reacties. “Iedereen was te spreken over de combinatie van de locatie, programma en prijs. Het weer zat ook mee. Hoewel je daar niets over hebt te zeggen.” Sankofa, de organisatie achter het festival, doet er alles aan om van dit festival meer te maken dan alleen een muziekfestival. “Een bewuste keuze. Er is een uitgebreide festival markt met veel kleurrijke spullen, standjes met cd’s, posters en kunst uit Afrika. En er zijn vier Afrikaanse restaurants op het terrein. Het moet echt gezellig zijn” aldus Eric. De organisatie gaat een stukje verder en zorgt voor een stukje bewustwording en verdieping. “Dit komt uit de periode in Delft. Het is een soort village waar bijvoorbeeld schrijvers uit Afrika voordragen en je voorlichting over Afrikaanse mensenhandel, homosexualiteit, vrouwenbesnijdenis en mensenrechten kunt krijgen. Je komt er zo op een terloopse manier mee in aanraking.”
Muzikaal gezien wordt er gezocht naar een goede cross-over. “Het programma moet gevarieerd zijn met verdieping. Met een boodschap, zeg maar. Als je het zou vertalen naar Westerse begrippen kiezen we voor Boudewijn de Groot en Roosbeef en niet voor Jan Smit. Iemand als Stevie Wonder zou kunnen maar R. Kelly niet. Dat is weer te veel entertainment. We willen echt impact maken en kwaliteit brengen.”
De laatste tien jaar zijn er geen Afrikaanse hits geweest in Nederland. “More Kante met ‘Yeke yeke’ was de laatste nummer één hit. Voorheen had je sterren als Miriam Makeba, Hugh Masekela of Youssou N’Dour. Het festival in Delft had hierdoor een voortrekkersrol. Toch komt dit langzamerhand weer een beetje terug.” Ondanks dat deze muziekstroming een beetje in de lift zit, is het voor Eric en zijn team moeilijk de juiste groep te bereiken. “Er is wel Radio 6, maar deze zender doet meer aan funk en soul. De aandacht voor muziek op tv gaat ook achteruit. Vorig jaar hebben we geadverteerd in De Volkskrant en Trouw maar de vraag is of dit iets heeft opgeleverd. Publiciteit is moeilijk, net als sponsoring. Een bedrijf dat een wielerploeg sponsort heeft meer exposure. In korte tijd is er 1000 uur tv. De sponsoring voor een festival is minder explosief en is meer voor lange termijn.”
Het grote Parkpop probeert ieder jaar wel met een Afrikaanse act voor de dag te komen. Dit jaar Staff Benda Bilili. “Deze hadden we vorig jaar graag willen hebben. Alpha Blondy was ook te gek geweest, maar voor ons onbetaalbaar. Afrikaanse muziek kom je weinig tegen op festivals. De muziek uit Noord-Afrika wordt ook gemist bij ons. Dit hoort er eigenlijk wel bij.”
Eric is enorm trots op het programma. “Neem nou Bombino. Te gekke Sahara blues in de stijl van Ali Farka Toure. Bombino heeft gespeeld met Keith Richards. Waar je ook op moet letten is Dobet Gnahoré, echt een diva van jewelste! In Afrika speelt zij in stadions, vergelijkbaar met Marco Borsato hier.” Aan het enthousiasme en programma zal het niet liggen. “Het is gevaarlijk om uitspraken te doen, maar ik hoop dat er dit jaar 5000 mensen komen. En hoe ik hoop dat er over vijf jaar tegen dit festival wordt aangekeken? Hopelijk wordt het festival net zo vanzelfsprekend als Lowlands, Pinkpop, North Sea Jazz en Holland Festival.”
Kick-off party in Theater Culturalis
Op zondag 5 juni is er in Theater Culturalis (Hobbemastraat 120, Den Haag) een gratis toegankelijke kick-off van het The Hague African Festival. Er zijn dan onder andere optredens van de Ghanese superster Atongo Zimba, de band Wasifu en percussionist Ebou Gaye Mada uit de band van Youssou N'Dour. De aanvang is 17.00 uur.
The Hague African Festival 2011
Met Dobet Gnahoré, SMOD, Geoffrey Oryema, Bombino, Werrason e.a.
Zondag 3 juli 2011 @ Zuiderpark (Roggeveld)
Van 12.00 uur tot 23.00 uur
Tickets: 15 euro (vvk) of 20 euro (dagkassa)
Kinderen tot 12 jaar gratis entree