Speakers Delft: Faciliteren in plaats van programmeren

Interview met Robin Groenveld van Speakers

Kim Raven | Foto’s: Mariëlle Janssen ,

“De prioriteit ligt niet meer bij programmeren, maar bij faciliteren”, vertelt Robin Groenveld (manager Speakers) in een gesprek met 3VOOR12 Den Haag. Hij geeft antwoord op de veel gestelde vraag: ‘Hoe gaat het nu verder met Speakers?’

Interview met Robin Groenveld van Speakers

“Om antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het nu verder met Speakers?’ te geven, is er eerst een klein stukje geschiedenis nodig, want helaas heeft een hoop van vroeger te maken met de situatie van Speakers op dit moment,” vertelt Robin Groenveld (manager Speakers) in een emotioneel gesprek.

“We zijn altijd een commerciële exploitant geweest met als hoofddoelgroep jongeren. We organiseerden naast een muziekprogramma, ook theater, cabaret en poëzie optredens. Ook qua horeca regelden we alles zelf. Natuurlijk kregen we wel incidenteel geld van fondsen of de Gemeente Delft, maar uiteindelijk hebben we jarenlang maar gebruik gemaakt van drie a vier procent van de begroting aan subsidie. Onze situatie is daarom niet echt te vergelijken met andere poppodia, die zijn vaak voor een veel groter gedeelte afhankelijk van subsidies van onder andere de gemeente.”

Ongeveer twee jaar geleden ging het allemaal mis. “Dit kwam door twee dingen, het ingevoerde rookbeleid en de economische crisis. Hierdoor hebben wij veel omzet gemist en zitten wij nu dus ook diep in de rode cijfers. Om uit deze rode cijfers te komen, moeten we net als elk ander commercieel bedrijf bezuinigen. Daarmee is het programmeren van bands onder druk komen staan. Programmeren kost het meeste geld.” Sinds begin 2009 is Speakers bezig geweest met het lobbyen bij de gemeente voor structurele subsidie. “Zonder structureel geld kunnen wij onze functie als poppodium niet behouden. Een poppodium hoort naar mijn mening namelijk lokaal talent een kans te geven om zich te laten zien, en daar is geld voor nodig. De gemeenteraad was best positief, totdat er in maart 2010 een nieuwe gemeenteraad kwam. Zij wilden iets anders, namelijk dat heel Delft een poppodium wordt, deze beslissing viel in december 2010.”

Speakers krijgt in 2012 nog maar de helft aan subsidie die ze dit jaar krijgen en in 2013 krijgt het podium niets meer. “Op deze manier kunnen we dus niet uit de rode cijfers komen. En dat is nu prioriteit nummer één geworden. Daarom de komende tijd zeker niet meer elk weekend een programma. We zijn nu bezig met faciliteren. We zijn daarom ook op zoek naar een hoop nieuw personeel om ons te helpen met hoe we de zaalverhuur van Speakers kunnen verbeteren.” Robin had verwacht voor 1 juni alles klaar te hebben. “Het gaat redelijk goed met de zaalverhuur en we doen veel samenwerkingen op het gebied van de dance-avonden. We hebben nu geen geld voor promotie, maar als iemand onze zaal huurt voor een feest, willen zij het graag vol hebben en doen zij zelf waarschijnlijk nog wel meer en effectievere promotie, dan wanneer wij het als Speakers alleen zouden doen.“

Robin is heel erg trots wat Speakers als poppodium de afgelopen jaren allemaal bereikt heeft. “Maar nu moeten we zorgen dat we overleven en dan zien we wel weer verder.” Robin ziet Speakers als een voorloper voor andere poppodia. “Veel poppodia zullen straks last krijgen van bezuinigingen, terwijl een hoop podia hogere percentages van hun begroting uit subsidies halen.  Dit is echt een voorbode van wat heel veel meer podia te wachten staat. Ik denk dat  voor elk podium gaat gelden dat er meer gefaciliteerd dan geprogrammeerd gaat worden. Is een band echt overtuigd van dat ze willen optreden, laat ze dan maar de zaal huren en een groot gedeelte van de tickets opkopen. Zo gaat het in Amerika al jaren, ik ga ervanuit dat Nederland hier ook langzamerhand naartoe gaat. De knop moet om bij de bands die willen spelen, bij de podia en bij de programmeurs.”