De problemen houden aan voor The Hague Jazz na het chaotisch verlopen festival. Buma/Stemra heeft een deel van de recette in beslag genomen, de gemeente dreigt de subsidie terug te eisen als het festival de verplichtingen niet nakomt en dat laatste is zeer de vraag. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) verklaart dat het festival al snel na de eerste editie op de zwarte lijst is geplaatst en dat rekeningen van vorig jaar nog open staan. Het is onzeker of Mecc Jazz festival in oktober doorgaat. Het Maastrichtse festival wordt door hetzelfde bedrijf (Clockround Events BV van Ruud Wijkniet) georganiseerd.
De Ntb hanteert een zogenaamde dringende waarschuwingslijst. Afgelopen vrijdag verscheen in het kwartaalblad de laatste versie van die lijst met The Hague Jazz er op. Volgens Anita Verheggen, beleidsmedewerker pop en jazz van het Ntb, verscheen het festival na de eerste editie in 2006 al op de zwarte lijst. "Niet lang daarna kregen wij al van mensen te horen dat ze niet betaald zijn." Het begon al met voorloper Pure Jazz meent Verheggen. "Dat festival ging failliet, waardoor artiesten duizenden euro's aan gage nooit betaald kregen. Ruud Wijkniet had blijkbaar niks met Pure Jazz te maken, maar wel nog een vordering tegen ze en werkt wel samen met een ex-medewerker."
Stichting failliet: vorderingen 2010 tevergeefs
"Vervolgens ging Stichting The Hague Jazz van start en kregen we weer berichten", resumeert Verheggen. "Vorig jaar werd het festival vanuit Stichting The Hague Jazz georganiseerd. Daar hebben mensen nu een hoop vorderingen op, maar die stichting is leeg en inmiddels wordt het vanuit een bv (besloten vennootschap, red.) georganiseerd." Dat betekent volgens Verheggen dat mensen die in 2010 niet betaald zijn, dat geld niet meer terug kunnen krijgen. "De financiën zijn verplaatst, maar daar nemen wij als artiestenbond natuurlijk geen genoegen mee."
Opvallend genoeg heeft Wijkniet alles in het werk gesteld om The Hague Jazz van de zwarte lijst te krijgen. Verheggen schreef in december 2010 een artikel over de achterstallige gages, waarna dagbladen als AD en Telegraaf ook publiceerden. "Naar aanleiding van die publicaties heeft Ruud Wijkniet contact opgenomen, omdat hij van de lijst wilde en hebben we een gesprek gehad." Daarin voerde Wijkniet volgens Ntb-beleidsmedewerker Verheggen de nieuwe bv op als argument. "Wij hebben toen gezegd: 'sorry maar wij zijn niet gevoelig voor het feit dat The Hague Jazz nu een bv is."
Lijvig dossier over The Hague Jazz' Griekse kredietwaardigheid
Wijkniet verklaarde in een eerder gesprek tegenover 3VOOR12 dat alle rekeningen van 2010 (en 2011) voldaan zijn en vertelde Verheggen hetzelfde. "Hij claimt dat alles betaald is, maar ik kreeg gisteren nog een telefoontje van een producente die nog geld tegoed heeft en die noemde nog een hele trits van partijen die nog rekeningen hebben open staan. Ik heb hier ook nog een vordering liggen van een big band uit België van vorig jaar." Verheggen bevestigt dat de Ntb een lijvig dossier over The Hague Jazz bezit. "We zetten niet zomaar iemand op de lijst. We werken ook samen met verloners en krijgen het hele jaar door klachten uit die hoek."
Verheggen ziet het somber in voor het festival. "Eerijk gezegd: als Buma nu al beslag legt op de kassa-opbrengst dan is het vertrouwen niet heel groot en heb je een soort Griekse kredietwaardigheid." Verschillende partijen verklaren tegenover 3VOOR12 dat ze na lang aandringen vlak voor het optreden op The Hague Jazz 2011 betaald zijn. Het Ntb heeft die ervaring ook. "Wij traden als co-producent op voor het Nationaal Jeugdjazzorkest dat vrijdag optrad met Benjamin Herman als dirigent en hebben vooraf betaling geëist. Die is uiteindelijk donderdagmiddag gekomen. We hebben wel de gage gehad, maar niet de BTW. Dus moeten we daar weer achteraan. Het gaat allemaal heel moeizaam."
Na afloop betalingsbewijzen en boeken inzien
De Ntb heeft ook van andere artiesten begrepen 'dat ze op het laatste nippertje betaald zijn'. "Blijkbaar hebben ze gebrek aan liquide middelen. Dat heeft natuurlijk te maken met dat iedereen vooraf betaling vraagt naar aanleiding van onze zwarte lijst. Dat spreekt zich rond." De Ntb heeft met Wijkniet de afspraak gemaakt om na afloop de boeken en de betalingsbewijzen te controleren. "Zo lang we die niet zien, blijft The Hague Jazz op de dringende waarschuwingslijst staan."
De aanloop was al niet gelukkig. Na vijf jaar in het World Forum Den Haag besloot het festival tot een verhuizing naar het nieuwe Kyocera Stadion van voetbalclub ADO Den Haag en een uitbreiding naar drie dagen. Wijkniet bestreed tegenover 3VOOR12 dat dat een te grote stap was. Er zouden genoeg kaarten verkocht zijn. The Hague Jazz raakte haar grootste podium en (door de stem van zanger Le Bon) het prestigieuze stadionconcert van Duran Duran kwijt. Wijkniet bleef erbij dat de keuze om het grasveld niet te gebruiken ingegeven was door het plotselinge succes van voetbalclub ADO. "Dat had zelfs de directeur van ADO niet verwacht. 14 juli is de Europese wedstrijd al en de grasman heeft vijf weken nodig om het veld gereed te krijgen."
Directeur Wijkniet op de vuist met beveiliging
Tijdens het festival ging er veel meer mis. Zo berichtte 3VOOR12/Den Haag over kritiek van bezoekers op de 'armzalige ambiance' in het stadion en organisatorische missers als lange rijen bij de verkooppunten, rare programmakeuzes en last minute wijzigingen en afgelastingen.
Toppunt was een relletje op de derde festivaldag dat ook het NRC haalde. 3VOOR12/Den Haag schrijft: "De regen komt met bakken uit de hemel, maar om onduidelijke redenen sluit de beveiliging iets voor half vijf de toegangspoorten. Niemand komt meer naar binnen. Mensen van de organisatie lopen paniekerig rond en zelfs de politie wordt erbij gehaald. Ondertussen wordt de stemming onder de bezoekers alsmaar grimmiger en begint men tegen de hekken te duwen om op deze manier naar binnen te komen. Het komt zelfs tot een opstootje tussen festivaldirecteur Ruud Wijkniet en enkele beveiligers. Ondertussen banen de bezoekers zich een weg naar binnen door hekken opzij te duwen. Even later wordt van verschillende kanten binnen de organisatie bevestigd dat het sluiten van de hekken door de beveiliging het gevolg is van problemen met de betaling van het beveiligingsbedrijf." Opvallend aangezien Wijkniet aangeeft met Clockround over een eigen 'breed opgezette beveiligingsafdeling' te beschikken.
Deurwaarders Buma, gemeente dreigt subsidie terug te eisen
Vanochtend berichtte het AD dat deurwaarders namens Buma/Stemra een deel van de opbrengst van de kaartverkoop mee hebben genomen bij The Hague Jazz. 'Men in black' zouden drie dagen naast de kassa gepost hebben. Buma wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar wel dat de actie 'heel bijzonder' was. Maandag meldde het ANP dat de gemeente Den Haag "scherp in de gaten houdt of de financiële afwikkeling van het festival The Hague Jazz goed verloopt". Zo niet dan vordert de stad de subsidie terug. Dit jaar ontving het festival 178.000 euro uit de gemeentekas.
Inmiddels is de website van The Hague Jazz offline 'i.v.m. werkzaamheden'. Het gerucht gaat dat het eveneens door Wijkniet georganiseerde Mecc Jazz festival in Maastricht dit jaar niet terugkeert voor de tweede editie, die voor 28 en 29 oktober gepland is. Ruud Wijkniet is telefonisch niet bereikbaar.
Update:
Jazz Maastricht meldt in een persbericht dat de tweede editie van Mecc Jazz dit jaar niet plaatsvindt: "Hoewel de eerste editie van Mecc Jazz Maastricht in oktober 2010 veel enthousiaste reacties opriep bij publiek en pers, was het financiële resultaat dusdanig, dat er besloten is dit festival in 2011 niet te herhalen."
Ntb: "The Hague Jazz stond al na eerste editie op zwarte lijst"
Stichting failliet: rekeningen van 2010 staan nog open
De problemen houden aan voor The Hague Jazz na het chaotisch verlopen festival. Buma/Stemra heeft een deel van de recette in beslag genomen, de gemeente dreigt de subsidie terug te eisen als het festival de verplichtingen niet nakomt en dat laatste is zeer de vraag. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) verklaart dat het festival al snel na de eerste editie op de zwarte lijst is geplaatst en dat rekeningen van vorig jaar nog open staan.