Column: ‘Hofman’s Haarpijn’ (5)

Politie overbodig

Tim Hofman ,

Nieuw wetsvoorstel van Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie: de kosten voor politie-inzet tijdens commerciële evenementen dienen verhaald te (kunnen) worden op de organisatoren van desbetreffend evenement. Kortom: feestje geven is wouten betalen. Goed, daar zijn die organisatoren mooi klaar mee, dat gaat euro’s kosten.

Politie overbodig

Nieuw wetsvoorstel van Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie: de kosten voor politie-inzet tijdens commerciële evenementen dienen verhaald te (kunnen) worden op de organisatoren van desbetreffend evenement. Kortom: feestje geven is wouten betalen. Goed, daar zijn die organisatoren mooi klaar mee, dat gaat euro’s kosten.

En wanneer iets een organisator euro’s gaat kosten, gaat dit de bezoeker OOK euro’s kosten. En gezien dat hele BTW-gedoe al de nodige extra knaken trekt is ome Ivo’s wetsvoorstel dus voor niemand leuk. “Hoe kunnen we dit nou voorkomen?”, dacht ik bij mezelf. Wel, de enige manier om te voorkomen dat evenementenorganisatoren extra knaken voor polizei neer hoeven te leggen is zorgen dat er geen polizei nodig is. Anders gezegd: als wij ons nou gedragen, hoeft er geen politie betaald te worden, dus gaan de prijzen van kaartjes ook niet omhoog. Leest u hieronder vijf “tips en tricks” om te zorgen dat de politie thuis kan blijven.

#1 Beweeg niet.
Stel, je staat op een festival, waar rukt de politie dan vaak voor uit? Inderdaad! Vechtende mensen! Dus wat gaan wij nu netjes doen? Niet vechten, juist ja! En om te voorkomen dat de gemoederen ook niet hoop op kunnen lopen vanwege ‘perongelukkies’ (tenen staan, elleboog in smoelwerk, bier morsen), kunnen we beter maar gewoon helemaal stil blijven staan. Hier tevens gelijk de nieuwe campagneslogan omtrent veiligheid op festivals in Den Haag en opstreken: ‘Niet bewegen, wel zo veilig!’

#2 Praat niet.
Cijfers liegen er niet om: bij minstens 100% van incidenten waar politie bij betrokken is worden er woorden gewisseld. Men praat, schreeuwt, roept of gebruikt zomaar wat woorden. Voorkom dit, hou die kaken stijf op elkaar. Meezingen? Ook nooit doen. Voor je het weet zing je iets mee wat eventueel  op een bepaalde manier verkeerd geïnterpreteerd zou kunnen worden door een ander. Le-vensgevaarlijk!!!!

#3 Drink niet.
Belangrijk: bier drinken is uit den boze. En wijn drinken trouwens ook. Van alcohol word je namelijk ongecontroleerd, en voor je het weet doe je iets onbezonnens: sta je opeens mee te hard zingen, te dansen, of groet je je buurvouw te vrolijk. Wordt geheid een bende, politie erbij, dure grap, alles over. Moet je niet willen. Bovendien is malt bier best goed te doen.

#4 Ga op stap met je moeder.
Eerlijk is eerlijk, bij of met je moeder gedraag je je. Dat is zo, niets om je voor te schamen. Dus stel, je denkt je niet te kunnen houden aan de drie eerder genoemde restricties, ga dan samen met je moeder naar een evenement. Zij houdt je wel in toom. Hou wel rekening dat evenementenorganisatoren de programmering ietwat aanpassen als de helft van het publiek uit moeders bestaat: voor je het weet sta je nuchter stil te staan bij een concert van 3JS’s. Moet je zin in hebben. Anderzijds, alles voor de veiligheid, politie is volstrekt onnodig!

#5 Blijf Thuis.
Wel zo makkelijk.

Tot zover vijf pointers om politie-inzet overbodig te maken tijdens evenementen in- en om Den Haag! Deze zijn overigens ook goed te gebruiken in de rest van Nederland, dus schroom niet ze ook eens in Hengelo of Assen te proberen. Ja, dames en heren, samen komen we er wel. Ik wens jullie allen veel plezier komend festivalseizoen!