Op dinsdag 16 november wordt de ‘popvisie Delft’ aangeboden aan de Gemeente Delft, waarin wordt beoogd een stichting ter promotie van popmuziek in Delft op te richten die beschikking krijgt over 200.000 euro om een popprogramma uit te voeren op diverse plekken in de stad. René Steijger van het in Delft gevestigd festival Westerpop is echter zeer sceptisch over de plannen.
René Steijger: “Men hoopt dat de popsector, voor zover daar in Delft echt sprake van is, zelfregulerend gaat werken. Met oprichting van een stichting en een zak geld, moeten er initiatieven komen die leiden tot een beter popklimaat. Dat is in het kort de boodschap voor de komende vier jaar. Ik zie de zelfregulering somber in. Er is in Delft niet echt sprake van een professionele popsector, maar wel van goedwillende initiatieven. Een stichting ter bevordering van de Delftse popmuziek kan erg bureaucratisch gaan werken en mist misschien de slagvaardigheid en het budget om tot goede besluiten te komen. De verwachting is dat men dan niet verder zal komen dan een beleid waarbij alleen sprake zal zijn van een lokale popprogrammering.”
Daarnaast vindt Steijger de afbouw van de subsidie voor Speakers zorgelijk. “Dit is de enige binnenlocatie waar bands die er echt toe doen, in het centrum van de stad hun optredens kunnen geven. Een alternatief met dezelfde capaciteit is er gewoon niet in de binnenstad. De Gemeente Delft gaat ook te snel voorbij aan de expertise en het netwerk dat is opgebouwd in een bedrijf als Speakers. Westerpop beschikt bijvoorbeeld over een enorm netwerk aan boekers en dat geldt ook voor Speakers. Dit duurt jaren om dit op basis van relatie op te bouwen. Een professionele band boeken heeft niet alleen met geld te maken. De boeker moet ook vertrouwen hebben in de organisatie of de zaal. Als dit ontbreekt, gaat de show gewoon niet door.”
“Een poppodium in een stad als Delft, heeft gewoon 150.000 euro subsidie nodig om een fatsoenlijk wekelijks programma te presenteren dat er echt toe doet. De landelijke cijfers per stad geven dat zwart op wit! Deze realiteit wordt maar niet goed ingezien in deze stad”, aldus Steijger. “Het is amateurisme en naïef om te denken dat je voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten en vervolgens een popklimaat wil creëren dat er echt toe doet. Dit is gewoon niet zo. Verkondig het dan ook niet!”
Westerpop wil de Gemeente Delft dan ook adviseren om de goede lokale initiatieven te blijven ondersteunen en zo de lokale popmuziek te stimuleren. “Het behouden van één kernpodium voor de stad, met in ieder geval een aansprekend programma, waar je bijna wekelijks terecht kan, moet te realiseren zijn en als doel worden gesteld. Dit past prima binnen de huidige begroting voor de komende jaren en is simpeler en doeltreffender dan de nu voorgestelde visie.”