Direct na het laatste optreden in de foyer van Nationaal Toneel Gebouw, van Spoon, vragen we Louis Behre, festival directeur van Crossing Border om een korte terugblik. “Ik kijk met ontzettend veel plezier terug op deze editie van Crossing Border. Het 3VOOR12 podium is echt een aanwinst en echt een podium geworden”, vertelt hij enthousiast. “Het podium met 2 Meter Sessies van Kink FM in het verleden was ook leuk, maar het is nu echt een volwaardig podium geworden.”
In de foyer van het Nationaal Toneel Gebouw staat dit jaar een podium waar 3VOOR12 sessies van zo’n 20 minuten organiseerde met bands uit het programma. En daar speelden niet de minsten. Acts als Midlake en The Walkmen trokken zo veel publiek dat er niemand meer bij kon. Ook bij de andere acts was het goed druk in de foyer. Ruim een uur voor aanvang van de publiekstrekker The National stonden er honderden mensen voor de deur van het Nationaal Toneel Gebouw die het gebouw niet meer in mochten. En zo kwam het dat The Walkmen, die een half uur voor The National op het Waterloo podium in hetzelfde gebouw was geprogrammeerd voor een half lege zaal speelde terwijl de deur gesloten bleef.
“Ja daar moeten we dus over nadenken”, vertelt Louis. “De laatste paar jaar zijn er steeds hele grote bands die persé op Crossing Border willen spelen. De drie acts die vanavond in de Buchanon stonden, Phosphorescent, Spoon en The National, worden vertegenwoordigd door één agent. En die agent wilde ze hier perse alledrie in deze zaal. Blijkbaar vinden ze Crossing border zo’n mooi festival. The National kan ook een zaal van 5000 man vullen en dan staan ze hier in de Buchanon in een zaal met een capaciteit van, wat zal het zijn, duizend man. En dan staat er ineens een enorme bus voor de deur”, vertelt de man achter Crossing Border trots.
“Wat ik verder echt heel erg mooi vond waren de Local Natives in de Royal. En gisteravond het hele programma in de Duitse Kerk met Ed Harcourt, Villagers en Tom McRae. De kerk is echt een aanwinst. Al een paar jaar speel ik met de gedachte om de kerk erbij te nemen. Maar omdat het nog een kerk in gebruik is, dacht ik dat ze dat niet wilden. Maar omdat we bij Walk The Line de Lutherse Kerk als podium hadden, heb ik toch gevraagd of we de Duitse Kerk ook konden gebruiken. Dat was geen probleem. De kerk moet vanavond wel nog helemaal schoongemaakt worden want morgenochtend is er alweer een dienst.”
Louis Behre kijkt terug op Crossing Border 2010
“Steeds meer grote bands willen persé op Crossing Border spelen”
Direct na het laatste optreden in de foyer van Nationaal Toneel Gebouw, van Spoon, vragen we Louis Behre, festival directeur van Crossing Border om een korte terugblik. “Ik kijk met ontzettend veel plezier terug op deze editie van Crossing Border. Het 3VOOR12 podium is echt een aanwinst en echt een podium geworden”, vertelt hij enthousiast.