Kleine zaal te klein voor Antilounge 7

Veel animo veel Haagse underground dance

Peisam Tsang ,

Terwijl de conjunctie van volle maan en de rode planeet Mars waarneembaar is aan de nachtelijke hemel, vindt de cd- en dvd-presentatie plaats van Antilounge 7 in het Paard van Troje. Een aaneenschakeling van artiesten als Alkaloid, Generate, WG @ EET en Charly & Gallus in combinatie met videoartiesten tonen vanavond hun kunsten. Er is veel animo voor, gezien de lange rij wachtenden buiten in de kou, meer bezoekers dan de kleine zaal aankan.

Veel animo veel Haagse underground dance

Terwijl de conjunctie van volle maan en de rode planeet Mars waarneembaar is aan de nachtelijke hemel, vindt de cd- en dvd-presentatie plaats van Antilounge 7 in het Paard van Troje. Een aaneenschakeling van artiesten als Alkaloid, Generate, WG @ EET en Charly & Gallus in combinatie met videoartiesten tonen vanavond hun kunsten. Er is veel animo voor, gezien de lange rij wachtenden buiten in de kou, meer bezoekers dan de kleine zaal aankan.

Bij binnenkomst valt de markante opstelling direct op. Niet alleen op het podium staan er , naast een drumstel, tafels opgesteld, ook pal in het midden van de zaal vormen de langwerpige tafels een vierkant, waar omheen de bezoekers kunnen circuleren. Vanuit het vierkant opereren de artiesten geheel aaneengesloten. Verder wordt de zaal omringd door drie grote schermen, waarop de videoartiesten zich kunnen uitleven. Voordat de cd- en dvd-presentatie van start gaat, draait DJ Kipkillah, ook wel bekend als Antilounge-organisator Martijn Verlinden, de boel warm.

Dan is het de beurt aan Maquina, vrij vertaald uit het Spaans een samenwerking te realiseren door het reguleren, ombuigen of dirigeren van diverse elementen. Eén typisch en allesomvattend woord voor vanavond waarbij diversiteit de stuwkracht is. Hij laat onder meer het nummer ‘Prosperidade’ horen en zien. De tijd is snel om, want na elke twintig minuten vindt er een haast onopvallende wissel plaats en neemt de volgende geluidsartiest het stokje over.

Na Maquina zijn het de dame en heer van WG @ EET die de toon zetten met hun moderne elektronica en spastische bliepjes. Verder komen DB Eat & Nour samen langs met een iets meer commercieel, wat meer dansbaar geluid, gebruik makend van het programma Ableton, zoals wel meer artiesten vanavond. Bij Chrystal Archives krabben enkelen zich achter de oren, is dit muziek? Man hierachter is Jan Borchers, ook wel bekend van AU en State-X New Forms. Geïnspireerd door de Japanse noise scene produceert hij drones op lage frequenties. Zelf noemt hij deze west coast surf noise. Forlon begon al op jonge leeftijd met muziek maken en laat de bezoeker hier experimentele breakbeats waarnemen.

Fleaco, in het dagelijkse leven Vico Sneep (ex-Grechko’ Doll), krijgt iedereen voor het eerst aan het dansen. Zijn composities zijn onder meer geënt op filmmuziek en andere muzikale prikkels. Niet alleen is hij achter de laptop te vinden, maar gebruikt ook zijn basgitaar voor de geleidelijke veranderingen in zijn muziek. Er moet ook altijd plaats zijn voor gekte en plezier, welke terug te zien zijn in de getoonde video. In Dr. Mabuse ontdekken we ook een oud Grechko’s Doll lid, drummer Lesley Strik. Samen met Meinte, Illiqual en Pim, in bandopstelling op het reguliere podiumdeel, laat hij een aparte mix horen van jazzfunk en beats. Het doet soms denken aan een James Bond-adept die met Zu experimenteert.

Van Geazah zijn we niet anders gewend dan dat hij goede dubstepsets neerzet, evenals  Generate. Puinhoofd (ex-Spider Rico) laat zien dat hij meer kan dan drummen alleen. Als een niet-alledaagse rapper lacht hij je uit in je bek en stort zijn gal over je heen. Zijn domein is meer dan het podium alleen, hij begeeft zich tussen het publiek en rent daarbij de trappen op en af. Als dan wat chicks het podium opklimmen schuwt hij niet om met ze te dansen om ze vervolgens zachtaardig het podium af te duwen. Zo snel als Puinhoofd gekomen is, zo snel is hij weer weg om plaats te maken voor Charly & Gallus (BAF Soundsystem), geen onbekende van Antilounge, ook omdat organisator Martijn Verlinden de ene helft is van het succesvolle grime en dubstepduo. Alkaloid mag afsluiten met een extra lange set. Hagenaar Rob Kanters is naast producer ook multi-instrumentalist, hij maakt in zijn muziek een combinatie van de hedendaagse elektronische geluiden en brengt dat ook met live instrumenten, welke hij bewerkt met een strijkstok.

Antilounge 7 is zeer geslaagd te noemen. Door de videoscreenings ziet het er bovendien heel professioneel uit. De kleine zaal van het Paard van Troje is eigenlijk te klein, gezien de grote belangstelling. Martijn is van mening dat hij beter de gastenlijst achterwege had kunnen laten. Nu is het vrij rustig in het begin, terwijl er buiten veel mensen staan te wachten. “Volgende keer is het die het eerst komt, die het eerst maalt.” En het resultaat, de cd en dvd mogen er wezen! Het lijkt een geniale samenkomen evenals de maan en Mars die nog steeds waar te nemen zijn, als men diep in de nacht huiswaarts keert.