“Het is net zo nuttig als een bezoek aan de psychiater”

Stichting Akkoord bouwt aan naam en faam

Cok Jouvenaar ,

Muziek is meer dan beats, klanken of mooie liedjes. Muziek geeft vaak troost en wakkert bepaalde gevoelens aan, maar werkt ook als een middel in de psychiatrie. Veel mensen die niet mee kunnen draaien in de maatschappij hebben enorme baat bij het maken van muziek. Stichting Akkoord, een samenwerking van Stichting Anton Constandse, Parnassia en REAKT is het initiatief in regio Haaglanden dat zich hier op spitst.

Stichting Akkoord bouwt aan naam en faam

Muziek is meer dan beats, klanken of mooie liedjes. Muziek geeft vaak troost en wakkert bepaalde gevoelens aan, maar werkt ook als een middel in de psychiatrie. Veel mensen die niet mee kunnen draaien in de maatschappij hebben enorme baat bij het maken van muziek. Stichting Akkoord, een samenwerking van Stichting Anton Constandse, Parnassia en REAKT is het initiatief in regio Haaglanden dat zich hier op spitst. We zaten met Martijn Schaepman, Berend Kroft en Joost Gransjean rond de tafel om meer te weten te komen hierover.

Stichting Akkoord is twee jaar geleden in het leven geroepen op initiatief van Stichting ‘Vrienden van de Parnassia Bavo groep’. Coördinator is Joost Gransjean, die met zijn enorme enthousiasme veel lijnen heeft uitgezet en een groot netwerk heeft opgebouwd. Eén van de terugkerende dingen zijn de bandsessies. “Elke dinsdag oefenen we in het HPC in formatie van vier bands.” Martijn Shaepman is één van de verantwoordelijke voor deze bandsessies. “Het is het nuttige met het aangename combineren!” Samen met zijn collega’s Martin Pakvis en Tjebbe Borggreve werkt hij als woonbegeleider bij Stichting Anton Constandse. Martijn: “Dit is onderdeel van mijn werk en ben acht uur per week bandcoach.” Berend Kroft van het OGGZ Parnassia topteam, besteed vier uur per week aan het muzikantenschap, “In het sterhuis is er een ruimte ingericht door Stichting Akkoord als oefenlokaal.”

Begin 2008 is Joost Gransjean aangesteld om dit project op poten te zetten. “Uit een enquête is gebleken dat er behoefte is om iets te doen met muziek. Eerst als tijdelijk project, maar dit werkt heel goed voor veel mensen. De meesten hebben een uitkering, daarom houden wij het laagdrempelig. De deelnemers doen mee uit eigen motivatie, niets moet. We doen veel dingen, zoals jamsessies, zingen in groepsverband (koren), workshops, muziekeducatie en een maandelijks muziekuitje. Berend: “Door muziek kunnen mensen weer deelnemen aan de maatschappij. We proberen de barrière af te breken tussen het ‘normale’ leven en dat van een psychische stoornis. Je geeft mensen een stukje euforie.” Martijn is ook enthousiast; “Het is net zo nuttig als een bezoek aan de psychiater.”

In het Haagse circuit zijn vooral de bandsessies populair. Berend speelde met zijn band Tabs op de Haagse PopWeek en de bands van Martijn hebben al furore gemaakt in het Musicon en Theater aan het Spui. Martijn: “Je spreekt de taal van muziek en dat werkt! Samen met Tjebbe en Martin hebben we een basis, een soort The Police bezetting. In verschillende combi’s hebben we een hardrockband, een classic rock-achtige band, een band die wat soul en blues speelt en ook eentje met van alles wat. Van Jimi Hendrix tot smartlappen.”

Met de bewonersband van Anton Constandse (voorheen RIBW) was Martijn al een tijd actief. De band zocht een geschikte oefenruimte en hebben deze vraag bij Werktafel MSS (Maatschappelijk Steun Systeem) neergelegd, deze tafel bestaat uit een aantal medewerkers van aangesloten organisaties, hier werd de band doorverwezen naar Ernst Fortunati van Welzijn Scheveningen waar er vrijblijvend kon worden geoefend. Martijn: “Deze bewonersband, Bad Weather, bestaat al vijf jaar en nu gaan die gasten zelf dingen regelen, zoals optredens. Dat is je doel! We proberen ze zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Los laten waar je los kan laten.” Dat is iets waar Berend veel meer moeite mee heeft; “Ik vind het loslaten moeilijk. Ik ben hulpverlener en ik moet de kar trekken. Eigenlijk wil ik eruit stappen maar dan stort het in elkaar, vermoed ik.” Martijn heeft al successen geboekt, “Een jongen durfde zijn kamer niet meer uit. Met mijn mobiele studio ben ik langs gegaan voor opnames. Afgelopen week was hij op het HPC om daar muziek op te nemen voor zijn hiphop tracks. Dit geeft een enorme kick.” “Het is toch onwijs mooi!” vindt Berend “Als Skippy (de zanger van Tabs) zingt, krijg ik soms kippenvel. Daar doe je het voor.”

Joost is zo bevlogen dat hij er maar niet over uit gepraat kan raken. “Stichting Akkoord is uniek in Nederland. In Amsterdam heb je ook wel zoiets en in Rotterdam heb je enkele losse projecten. Maar niet op dit niveau en met deze omvang. Vorig jaar hebben we diverse uitvoeringen gedaan en op donderdag 1 juli staat de tweede editie van het festival ‘Op de kaart’ gepland in het Zeeheldentheater.” Toch wordt er vaak sceptisch gekeken als Joost met dit project komt aanzetten, “Velen zien de schreeuwende man met een blikje bier bij de tramhalte, maar bij onze activiteiten zijn de reacties vaak, ‘Goh! Wat is dit leuk, dit had ik niet gedacht!’ Eén op de vier mensen komt in zijn leven in aanraking met psychiatrie als patiënt.” Berend: “Kijk naar de beroemde musici, zoals Joe Cocker of The Rolling Stones. Denk aan sex, drugs, rock ’n roll en het afkicken ervan.”

Het laatste woord is voor Joost; “Ik doe een oproep, er zijn altijd mensen nodig! Vrijwilligers! Wil je meewerken of heb je nog ergens een instrument liggen die je zou willen schenken, heel graag. Mail (akkoord@reakt.nl) of kijk op de website.”