Op zondagmiddag 30 mei vond in theater de Regentes de première plaats van 'Haagse Beat meets Jazz'. Het project van de Haagse Woodstreet Big Band legt de ontbrekende link tussen het rijke Haagse popverleden en bigband muziek uit het begin en midden van de vorige eeuw. 3VOOR12 Den Haag was erbij en sprak voorafgaand aan de première met initiatiefnemer en trompettist Andrew Mackay over de totstandkoming van het project.
"In de zomer van 2007 hoorde ik de cd 'Rock Swings' van Paul Anka, waarop hij popsongs van onder andere R.E.M. en Nirvana verbouwd heeft tot crooners en swingnummers uit het begin van de vorige eeuw. Ik kom zelf uit Den Haag en legde al snel een link; het leek me waanzinnig om zoiets te doen met Haagse popsongs", vertelt Mackay over de oorsprong van Haagse Beat meets Jazz. "We waren met de band op dat moment met een project bezig met tapdansers, maar dat bleek erg ingewikkeld. Ik heb voorzichtig bij de bandleden gepeild wat ze van het idee vonden om Haagse songs in een bigband jasje te steken en dat werd met groot enthousiasme ontvangen.”
Voordat een vijftal arrangeurs bij het project betrokken werd om de popsongs van arrangementen voor een twintigkoppige bigband te voorzien heeft Mackay eerst zijn huiswerk gedaan: "Ik wilde zeker weten dat we geen gedonder zouden krijgen met uitgevers of artiesten. Ik heb bij de BUMA uitgezocht of we mochten doen wat we wilden doen, want het kost al gauw een paar honderd euro om een liedje te laten arrangeren voor een bigband. En we wilden twintig liedjes doen." Zodra de eerste subsidieaanvragen werden gehonoreerd, werden arrangeurs ingehuurd om nummers van onder andere Golden Earring, Shocking Blue en DI-RECT van nieuwe arrangementen te voorzien. "Onze eigen dirigent heeft er een aantal gedaan, maar we hebben met verschillende mensen gewerkt om een diversiteit aan stijlen te krijgen. Met een bigband kun je veel accenten leggen, van ouderwetse bigbandmuziek a la Frank Sinatra tot avant-garde jazz." Niet alle popmuziek is even geschikt om door een bigband uitgevoerd te worden: "Er zijn bands die met heel weinig akkoorden hun muziek maken. Als je die muzikaal uit elkaar haalt en het blijken maar drie akkoorden te zijn zoals bijvoorbeeld bij Kane, kun je daar geen chocola van maken. Melodische liedjes als 'True love that's a wonder' van Sandy Coast zijn veel geschikter om als bigband iets mee te doen." Behalve de arrangeurs stoppen ook de bandleden zelf veel tijd in het project - naast repeteren verzorgen ze zelf de promotie, flyers, bandstands en de website.
Tijdens de première zijn, naast presentator Sjaak Bral, vier speciale gasten aanwezig voor vocale en muzikale bijdragen. "Vorig jaar zomer zijn we door Culturalis, één van onze subsidieverstrekkers, gevraagd voor een try-out in het Haagse Bos met een speciale gast. We hebben toen Andy Tielman benaderd en dat klikte direct aan twee kanten. Nu, een jaar later, wilde we hem ook weer bij de première hebben. De datum was al gepland toen we Andy belden en vroegen mee te werken. Hij is ernstig ziek geweest in de tussentijd en onze show bleek ook nog eens op zijn verjaardag te vallen. Gelukkig is hij inmiddels hersteld en wilde hij wel op zijn verjaardag optreden.” Naast Tielman zijn ook Robert-Jan Stips (Supersister, Nits), Nicko Christiansen (Livin' Blues) en Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) van de partij om enkele nummers met de Woodstreet Big Band mee te doen.
De bijdragen van de speciale gasten geven de voorstelling een bijzondere meerwaarde. 'She was naked' van Supersister blijkt een dankbaar lied om in een uitbundige free jazz uitvoering te spelen. Opgezweept door de keyboardsolo's van Stips, gaat de complete blazerssectie van de band uit haar dak en zorgt zo voor het hoogtepunt van de show. Maar ook verrassende versies van 'Weekend' van Earth & Fire en 'Girl' van Anouk, beide gezongen door Mariska van der Krul, vaste zangeres van de Woodstreet Big Band, komen bijzonder goed uit de verf. Christiansen zingt en blaast mee op 'Wang dang doodle' en samen met Andy Tielman worden twee Tielman Brothers klassiekers gespeeld. Als het optreden dan ook nog eindigt met het onvermijdelijke 'Oh oh Den Haag' is het feest helemaal compleet.
De bigband versies van de Haagse klassiekers lenen zich uitstekend voor een registratie op cd, maar zover is de Woodstreet Big Band nog niet volgens Mackay: "Laten we eerst maar eens proberen veel optredens te doen met dit repertoire. We zouden het heel leuk vinden om hiermee de studio in te gaan, maar dan moeten we wel eerst weer een rondje maken langs alle artiesten voor toestemming. Eerst een jaartje spelen en dan vol zelfvertrouwen de studio in."
Op Kaderock, aanstaande zaterdag 5 juni, zal Cesar Zuiderwijk van de partij zijn als speciale gast en Hans Vandenburg zingt op 4 juli weer mee. Zie voor overige speeldata de website van de Woodstreet Big Band.