Haagse bands staan centraal op Plein Open

Unieke rug-aan-rug opstelling zorgt dat het publiek meedraait

Peisam Tsang ,

Zaterdag 24 juli is alweer de zestiende editie van Plein Open op het Spuiplein in Den Haag. De opzet is dit jaar anders dan voorgaande jaren. Ook staat het festival merendeels in het teken van haags talent. 3VOOR12 Den Haag sprak met Vico Sneep, evenementencoördinator van het Haags Pop Centrum.

Unieke rug-aan-rug opstelling zorgt dat het publiek meedraait

Zaterdag 24 juli is alweer de zestiende editie van Plein Open op het Spuiplein in Den Haag. De opzet is dit jaar anders dan voorgaande jaren. Ook staat het festival merendeels in het teken van haags talent. 3VOOR12 Den Haag sprak met Vico Sneep, evenementencoördinator van het Haags Pop Centrum.

Er zijn dit jaar een aantal veranderingen doorgevoerd voor Plein Open. Ten eerste is de tweede locatie van het festival, de Turfmarkt, weggevallen. Vico Sneep: “In plaats daarvan hebben we nu twee iets kleinere podia met de ruggen tegen elkaar op het Spuiplein. We proberen een bijzonder concept neer te zetten. Voorheen overlapten de acts elkaar en kon je de ene band wel zien en de andere niet. Bij deze opstelling zie je alle acts. Alleen moet je als publiek wel met de acts meedraaien, er is een Podium Oost en een Podium West en de acts spelen na elkaar. We willen de actieve bezoeker, die alle bands wil checken, die mogelijkheid ook geven. Het idee is geïnspireerd op een 3VOOR12 Den Haag bandclash van een aantal jaren geleden, waarbij twee podia tegenover elkaar stonden. We dachten, waarom draaien we de podia niet om. Zo staan de bands centraal en zijn de bezoekers continue in beweging. Het is een nieuwe ervaring en wie weet vindt iedereen het wel te gek.”

Ten tweede staan de Haagse bands dit jaar centraal. “De toekomst ziet er voor hen niet rooskleurig uit. Alles gaat nog meer om geld draaien en om bezuinigingen. Er moet hard aan getrokken worden door de bands, want er wordt nog kritischer naar hen gekeken.” Ten derde, er is een nieuw logo. “Twee jongens van de kunstacademie hebben zich erover gebogen. Na vijftien jaar werd het ook wel hoogste tijd voor een nieuw beeldmerk. Ze hebben zich laten inspireren door de vlieger van Mondriaan. De ruit is hierbij rechtgezet. Ook komt er een stukje gitaarhals in voor met een gebroken snaar.”

De reden voor de meeste veranderingen is bezuiniging, er is minder budget. Is dat niet frustrerend als organisator om daar steeds tegenaan te botsen? “Ja, maar je kan ook van je nood een deugd maken. Door te zoeken naar andere manieren, door op te vallen. Wat is nog niet gedaan? Je gaat er wel creatiever van denken. Het is niet zo dat de subsidie minder is geworden, maar bedrijven kijken eerst de kat uit de boom, zeker na een economische crisis. Verder wordt er steeds meer beroep gedaan op dezelfde fondsen en die hebben weer minder geld te verdelen. Kortom, de vinger gaat op de knip. Ook de gemeente Den Haag wil meer gaan bezuinigen op cultuur door een zogenaamde kaasschaafmethode. Bij het volgende Kunstenplan volgen waarschijnlijk harde klappen. Waar we ook tegenaan gaan lopen, Plein Open gaat door, al moet het op een zeepkist!”

Qua programma is er geen onderscheid dit jaar. Het alternatieve programma dat voorheen op de Turfmarkt stond, is nu gecombineerd met de meer mainstream acts op het Spuiplein. “Negentig procent van de bands speelt een half uur. Dat is een relatief korte ervaring, waarbij je elk half uur verrast wordt door andere stijlen, van bijvoorbeeld rock tot metal. Om het goed draaiende te houden, moeten de stagemanagers strak met elkaar communiceren.” Wordt het niet moeilijk om voorgaande jaren van Plein Open te overtreffen zonder echte hoofdact? “Overtreffen? Het doel van Plein Open is niet om steeds groter te worden, maar om een goede doorsnede te laten zien van wat Den Haag te bieden heeft op muzikaal gebied. Een grote Haagse headliner is niet te doen, je komt bijvoorbeeld snel uit op een band als DI-RECT. Dat is financieel niet haalbaar en daarnaast zit je met extra veiligheidsmaatregelen en dat kost allemaal teveel geld.”

Als Plein Open is afgelopen, gaat het programma verder in de kroegen op de Grote Markt. “Plein Binnen duurt dan tot drie uur ‘s nachts. Daarbij is er meer gekeken naar dance, zo zal het in de Supermarkt elektronisch klinken. Ook is er een cd-presentatie van JIP in de September.” Vico heeft er veel zin in, ook al heeft hij een werkdag van 20 uur voor de boeg voor die bewuste zaterdag. “Er zijn zoveel leuke, enthousiaste vrijwilligers en die geven zoveel positieve energie. Het gaat erg gezellig worden. Nu nog de laatste puntjes op de i, zoals broodjes regelen en tijden checken en dergelijke en het festival kan beginnen.”

Plein Open vindt plaats op zaterdag 24 juli op het Spuiplein. Lees hier het volledige tijdschema.