Haags Popdebat 2010 belicht: SP

"Ik zou best eens ruzie willen maken met Anouk"

Frank Veldkamp ,

Aanstaande vrijdag 26 februari wordt in de uitzending van Stork on Air het Haags Popdebat gehouden. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan het debat interviewt 3VOOR12 Den Haag de verschillende deelnemers. Dit keer is het de beurt aan Ingrid Gyömörei van de Socialistische Partij.

Ingrid Gyömörei ("Zeg alsjeblieft Ingrid") is lijsttrekker voor de Socialistische Partij in Den Haag en heeft onder meer stedelijke ontwikkeling, veiligheid en cultuurbeleid in haar portefeuille. "En als fractievoorzitter kan ik me ook met allerlei andere beleidsterreinen bemoeien als ik daar iets van vind", vult ze aan. "Ik woon sinds mijn 17e, het moment waarop ik begon met leven, in Den Haag. Ik werd direct verliefd op de stad", verteld ze over haar band met de stad. Ze heeft veel tijd in het uitgaansleven en cultuurcircuit doorgebracht, maar komt daar sinds ze raadslid is minder aan toe. "Ik moet ook wat meer oppassen nu natuurlijk, ervoor oppassen dat ik niet de volgende dag met een dronken hoofd op de voorpagina van een krant sta", grapt ze. Tegenwoordig brengt ze haar spaarzame vrije tijd vooral door in de sportschool. Ze brengt dan ook niet veel tijd door in de Haagse popscene, maar kent wel All Missing Pieces: "Ik zou er geen cd van kopen, maar dit moeten we wel groot promoten."
 
Gevraagd naar haar muzikale favorieten blijkt Ingrid een voorliefde te hebben voor vrouwen met ballen, zoals ze zelf zegt: "Anouk, Janis Joplin, Skunk Anansie, Amy Winehouse... fantastisch! 'Take the box', van Amy’s eerste album. Zoals ze het zingt is het zo herkenbaar, daar kan ik helemaal bij meejanken. En met Anouk zou ik best eens ruzie willen maken. Niet over muziek, maar gewoon, zomaar. Ze is zo direct en eerlijk. Ze zal waarschijnlijk zeggen dat mijn kleding er niet uit ziet.” Maar ook naar Prince, Elvis Costello en Neil Young heeft ze veel geluisterd. En Joe Jackson, die ze ten tijde van 'Heaven And Hell' nog in Paradiso heeft gezien. "Zo'n zaal missen we in Den Haag, helemaal sinds de Statenhal is afgebroken. Het was een rotzaal qua geluid, ik heb er Eric Clapton nog gezien en dat klonk echt vreselijk, maar een zaal van die omvang, een tussenzaal, zou goed zijn voor Den Haag." De reputatie van Den Haag als popstad wordt met name door het gemeentebestuur nogal overdreven, vind ze. "Den Haag moet zeker culturele hoofdstad worden, maar met zo'n cultuurpuist van 240 miljoen op het Spui ben je er niet. Juist samenwerking door verschillende disciplines en culturen moet gestimuleerd worden."
 
Een recente muzikale ontdekking is Antony and the Johnsons. "Ik heb zijn eerste twee albums cadeau gekregen, er zit zoveel emotie in. En ik pas weleens op de katten van vrienden en krijg dan altijd een cultuurpas. Zo heb ik bijvoorbeeld The Tiger Lillies ontdekt. Ik kende ze helemaal niet, maar zag ze optreden en na twee minuten was ik verkocht. Ik noem ze nu ook overal, iedereen moet dit leren kennen. De laatste keer dat ik ze zag was in Delft, met een heleboel bobo's erbij. Allemaal van die sprekende stropdassen die de theatrale act van The Tiger Lillies helemaal te gek vonden, maar geen idee hadden van de schunnige teksten over drugs en hoeren."
 
Over het SP campagnelied met bijbehorende videoclip, gezongen door prominent SP-er Geert Timmers (beter bekend als ex-Raggende Manne zanger Bob Fosko), zegt ze: "Het is gewoon leuk, maar ik heb zelf mijn boodschap en de manier waarop ik die breng. Ik ken Geert goed en vond hem samen met Pierre van Duyl en Maarten Roozendaal een paar jaar geleden op de Parade fantastisch."
 
Ondanks de crisis is de SP niet van plan te bezuinigen op culturele subsidies. Gyömörei wil meer live muziek in kroegen, zodat publiek makkelijker geconfronteerd wordt met onbekende bands. "Je moet niet per se naar het Paard van Troje hoeven te gaan voor live muziek. Daarbij hebben jongeren geen recht meer op een uitkering en dus geen geld om te besteden aan kaartjes. En ook studenten houden maar weinig over. Het huidige cultuurbeleid kan tot 2013/2014 volgehouden worden, daarnaast is er nog 900 miljoen aan bestemmingsreserves en dat hoeft echt niet allemaal aan bouwprojecten te worden uitgegeven." De verdeling van subsidies moet in handen blijven van lokale adviescommissies met professionals in de gelederen: "Een groep wijze mensen moet daarover beslissen. En er mag ook wel eens iets misgaan, we moeten niet te bang zijn dat iets het eens niet redt of teveel in hokjes denken. Hindoestanen die alleen in Hindoestaanse gelegenheden spelen bijvoorbeeld, daar moeten we vanaf. Zet verschillende disciplines met verschillende achtergronden bij elkaar en laat ze een dag brainstormen en zeggen wat ze nodig hebben voor een gezamenlijke productie. Ga dat faciliteren. Dan creëer je een situatie waarbij ramen en deuren opengaan. Ze werken we bij de SP ook, met een denktank."
 
Een ander punt waar Gyömörei aandacht voor wil is de positie van de oudere muzikant. "Mensen die met hun carrière over hun top heen zijn maar net niet genoeg verdienen om rond te komen. Dan heb ik het niet over mensen als Hans Vermeulen die op tijd naar Thailand zijn verhuisd, maar juist de groep die zich zelfstandig niet redden. Misschien wel gehoorschade hebben opgelopen omdat ze 25 jaar geleden nog niet wisten dat ze oordoppen moesten dragen. Wat doen de jongens van DI-RECT over 25 jaar?"
 
Tot slot de vraag welke act dit jaar Parkpop moet afsluiten: "Led Zeppelin, al moet daar waarschijnlijk wel wat subsidie bij", lacht ze. "Of als ze alles weer een beetje op een rijtje heeft, Amy Winehouse. En op een bijpodium dan The Tiger Lillies met hun complete laatste act. En dan wil ik ook nog wel helpen met sjouwen en opbouwen."