Haags Popdebat 2010 belicht: PvdA

“Er zijn genoeg ambities en er is genoeg werk aan de winkel”

Remco van der Ham ,

Aanstaande vrijdag 26 februari wordt in de uitzending van Stork on Air het Haags Popdebat gehouden. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan het debat interviewt 3VOOR12 Den Haag de verschillende deelnemers. Deze keer Marieke Bolle, wethouder van Cultuur en Financiën, van de PvdA.

Sinds december 2008 is Marieke Bolle wethouder van Cultuur en Financiën voor de gemeente Den Haag, waarbij zij Jetta Klijnsma opvolgde. De wethouder heeft een zeer brede muzikale smaak. “Ik luister veel soorten muziek, echt van alles! Zal ik anders even mijn iPod erbij pakken? Als ik zelf naar muziek luister draai ik veel popmuziek, zoals de Stones, Kyteman, Prince en Eli Paperboy Reed, maar ook veel klassieke muziek.” Maar echt een favoriete artiest heeft zij niet. “Ik heb wel een voorkeur voor muziek waar melancholiek in zit.” De laatste cd die zij kocht was die van Joe Henry. “Het is een beetje droevige nachtclubmuziek. Hij heeft ook een prachtig citaat, ‘Life is short but the night is long’, dat zingt hij in één van zijn nummers. Dat is zo’n mooie tekst. Het leven schiet aan je voorbij, maar als je dan helemaal alleen droevig aan je derde whiskey zit kan zo’n nacht heel lang duren. Dat kun je je dan helemaal voorstellen.”
 
Ook in de Haagse muziekscene heeft Bolle een aantal favorieten. “Ik heb laatst  ReBelle gezien en ik vond ze steengoed. En de band van Bram, So What, vind ik ook erg leuk. Als je kijkt welke bands er allemaal naar SXSW gaan, daar zitten echt hele goede bands bij. Michiel Borstlap vind ik ook geweldig. Sowieso zijn er in Den Haag heel veel goede artiesten.” Hoe zit het eigenlijk met het ‘uitgaan’ van de wethouder? “Het cafébezoek van politici is toch meer met elkaar praten dan naar muziek luisteren, en vaak zijn de plekken waar bands optreden meer voor jongeren. Ik kom wel veel op de PopHotSpot, dat is echt geweldig. Een mooie manier van heel laagdrempelig mensen laten zien wat er allemaal gebeurd.”
 
Den Haag wordt ook wel Popstad Nummer 1 genoemd, mede dankzij het rijke muzikale verleden van de stad. “Hier gebeurde het, en we moeten ervoor vechten dat het hier blijft gebeuren. Daar moet hard aan gewerkt worden, maar het is wel heel kansrijk. We hebben het talent, de infrastructuur, een steengoed conservatorium, maar we missen nog wel wat dingen. Ik denk echt dat we een groter podium nodig hebben om bands waarvoor je nu naar Amsterdam of Lowlands moet, naar Den Haag te halen. Den Haag moet Popstad Nummer 1 blijven omdat popmuziek bij uitstek jongerencultuur is waar heel veel mensen aan mee kunnen doen. Dat kan actief, door zelf in een band te spelen, of passief, door er van te genieten. Het is belangrijk dat we die titel ook in de toekomst blijven verdienen.”
 
Bolle is vooral ook erg positief over de uitwisseling met SXSW. “Daarmee brengen we de Haagse popmuziek ook buiten de stads- en landsgrenzen. Internationalisering is belangrijk en daar moeten we meer aan doen.” Hoe wordt er tegen de subsidies voor popmuziek aangekeken, zou daar verhoudingsgewijs meer geld naartoe moeten? “Er gaat natuurlijk al heel veel geld naar popmuziek, maar in de opmaat naar 2018 zullen we in de programmering ook iets extra’s aan popmuziek moeten doen. We moeten blijven investeren en misschien wel meer dan we nu gedaan hebben.”
 
Den Haag is op dit moment in de running voor de verkiezing tot Europese Culturele Hoofdstad in 2018, waar popmuziek ook een belangrijke rol in speelt. “Omdat het alles te maken heeft met de ontwikkeling van jong talent en de publieksparticipatie heel groot is. En we kunnen voortbouwen op het imago van muziekstad. Nu moet dat nog goed naar buiten worden gebracht. Popmuziek is daarom een uitstekende kunstvorm voor 2018.”
 
Marieke Bolle is nu ruim een jaar wethouder en had voor deze korte periode hele heldere doelen gesteld. “Het kunstenplan was af, dus daar hoefde ik me niet meer druk om te maken, dus kon ik mij volledig bezighouden met de voorbereidingen voor 2018. Daar hoort bij dat je zorgt voor een cultureel klimaat waarin jongeren kunnen gedijen. Talentontwikkeling is erg belangrijk en ik denk dat we, juist ook met de internationalisering met bijvoorbeeld SXSW, een goede slag hebben geslagen. Er is veel politieke aandacht voor popmuziek en dat hebben we ook nodig naar 2018.”
 
De ambitie voor de komende vier jaar heeft Bolle in ieder geval wel. “Ik denk dat ik een hoop geleerd en gedaan heb, maar een jaar wethouder zijn is eigenlijk een diepte-investering voor een periode van vier jaar. Er is het afgelopen jaar veel in mij geïnvesteerd en de komende vier jaar moet dat natuurlijk tot volle bloei komen, dus ik wil nog wel een keer wethouder worden. Maar dan moeten mensen natuurlijk wel naar de stembus en dan moet er een nieuwe coalitie komen. Maar ik wil in ieder geval nog wel een keertje.” Voor de komende vier jaar is er in ieder geval nog genoeg te doen. “Er moeten meer mensen bij 2018 worden betrokken en Den Haag moet over de grenzen van de stad en het land laten kijken. We moeten laten zien wat we hier doen. Ik denk wel eens dat we dat heel goed verborgen kunnen houden voor de rest van de wereld. Er zijn genoeg ambities en er is genoeg werk aan de winkel.”
 
Tot slot vragen we wie volgens Marieke Bolle dit jaar de headliner op Parkpop moet worden. “Kyteman? Nee, die treden niet meer op. Anouk zou heel leuk zijn, maar die is nu even uit de roulatie. Dus Anouk in 2011 headliner. Voor 2010 een leuke Britpop band. Het moet wel een beetje rauw zijn, daar houd ik wel van. The White Stripes, die vind ik goed! Die doen we!”