Haagse uitgaansscene zet Voetbalwet in tegen raddraaiers

Camerabeelden gebruikt om relschoppers te weren

Tomas Delsing ,

Het Haagse nachtleven heeft zich verenigd in de strijd tegen relschoppers in de uitgaansscene. Prominente uitgaansgelegenheden en organisatoren in het centrum van de stad, aan het Scheveningse strand en in Kijkduin zullen vanaf begin komend jaar informatie over raddraaiers met elkaar uitwisselen. Hiermee hopen ze relletjes en ruzies te voorkomen.

Camerabeelden gebruikt om relschoppers te weren

Het Haagse nachtleven heeft zich verenigd in de strijd tegen relschoppers in de uitgaansscene. Prominente uitgaansgelegenheden en organisatoren in het centrum van de stad, aan het Scheveningse strand en in Kijkduin zullen vanaf begin komend jaar beelden van raddraaiers met elkaar uitwisselen. Hiermee hopen ze relletjes en ruzies te voorkomen, in het ergste geval kan een clubverbod worden opgelegd.

Bezoekers van het Haagse nachtleven zullen zich vanaf komend jaar in discotheken en op feesten moeten legitimeren. Ook zullen er bij binnenkomst filmbeelden worden gemaakt. Die opnames worden opgeslagen en bij ongeregeldheden gedeeld met de andere uitgaansgelegenheden in de stad. "De Voetbalwet biedt de mogelijkheid filmbeelden op te slaan", vertelt Marvin de Kater van dance-organisator Twinz. "Op die manier hopen we mensen die veelvuldig voor overlast zorgen, aan de deur te kunnen weigeren." De partijen hopen op een preventieve werking: "Niemand wil tegen zijn vrienden moeten zeggen: 'nee, ik kan niet mee', omdat je nergens meer naar binnen komt. Je wil niet altijd thuiszitten", denkt De Kater.

Naast de inzet van camerabeelden, zal er in de toekomst ook strenger worden gekeken naar eventuele risico's voordat een vergunning wordt afgegeven. In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Van Aartsen dat evenementen in de toekomst aan strengere veiligheidseisen zullen moeten voldoen. "Vergunningaanvragen zullen eerst door de politie bekeken en getoetst worden op basis van locatie, doelgroep (muzikale programmering), bezoekersaantal, voorgeschiedenis en samenloop met andere evenementen", zo staat in de brief. Bij verhoogd risico zullen extra cameratoezicht en beveiliging, een verscherpt deurbeleid en aangepaste sluitingstijden ingezet worden om de veiligheid te garanderen.

De maatregelen kwamen tot stand na een overleg met vertegenwoordigers van uitgaansgelegenheden en organisatoren, de politie en de gemeente. De Kater: "We merkten dat het heel moeilijk is om overlast tegen te gaan. Als een discotheek een strenger deurbeleid invoert of beveiligingscamera's ophangt, verplaatst het probleem zich. Daarom is nu afgesproken het probleem collectief aan te pakken, door beelden van probleemgevallen onderling te delen. We werden er door de politie op gewezen dat die mogelijkheid binnen de wet bestond. Persoonsgegevens mogen we niet opslaan, dat zal dan ook niet het geval zijn."

Er werd al langer gezocht naar een oplossing van de overlast in het uitgaansleven, maar een vechtpartij op Twinz-feest GekkeHouse deed eind oktober de emmer overlopen. Bezoekers raakten onderling en met beveiligers slaags, waarna de ME het feest moest beëindigen. Na afloop gaf Van Aartsen aan "goed te gaan kijken" of dergelijke grote feesten nog wel mogelijk waren. Ook De Kater zelf uitte openlijk zijn twijfels hierover: "Ik zat er op een gegeven moment volkomen doorheen. Een kleine groep mensen gaat de deur uit met een goede vechtpartij als doel." Met name van de inzet van camera's verwacht de organisator veel: "Anonimiteit is voor relschoppers van het grootste belang." De Kater is dan ook blij met de opstelling van de betrokkenen: "Ik ben blij dat Van Aartsen positief meedacht. De motivatie is bij mij weer helemaal terug."

In de brief aan de gemeenteraad wordt Twinz op de meeste punten vrijgesproken van schuld aan de rellen tijdens GekkeHouse. Zo zouden er nooit meer dan 1900 personen op het feest zijn geweest, waar in veel media werd gesproken van ruim 2500 man. Dat het toch uit de hand is gelopen, komt volgens Van Aartsen door "een categorie jongeren die house- en dancefeesten uitkiest om openstaande rekeningen te vereffenen." Het enige verwijt aan het adres van de organisatie, is dat niet alle bezoekers van tevoren zijn gefouilleerd, wat wel afgesproken was. Ook zijn er volgens de politie teveel jongeren in beschonken toestand toegelaten tot het evenement.