De dertiende editie van de Peter Tetteroo Bokaal werd vrijdag 27 augustus uitgereikt aan de band Kings Crossing, die van de vijf regionale talenten veruit de beste bleek. De jury was ook zelden zo snel weer terug te vinden op het podium om de uitslag bekend te maken, want de band stak met kop en schouders boven de rest uit.
Het niveau van de Peter Tetteroo Bokaal is dit jaar toch enigszins teleurstellend te noemen. De eerste vier bands op het programma, F.O.D., Project:MDA, 2nd Place Driver en Kids Never Lie, weten geen van allen echt te overtuigen. De afsluitende act van de avond, Kings Crossing, maakt gelukkig een hoop goed. Het viertal (met ex-leden van The Rocco’s) weet met veel gevoel voor show, goede rocksongs en een sterke uitvoering indruk te maken op publiek en jury. Frontman Daan heeft een goede stem, die soms doet denken aan die van Andrew Stockdale van Wolfmother, en weet ook goed het publiek bij het optreden te betrekken. Ook neemt hij af en toe een gitaar ter handen, wat een welkome aanvulling is en zorgt voor een vollere sound. Halverwege het optreden verdwijnt hij van het podium en bassist Sander neemt de vocalen op zich. Het blijkt een afleidingsmanoeuvre voor een verkleedpartij. Daan verschijnt even later weer op het podium met een glimmend gouden pak en dito hoed. Als een geroutineerd showman kruipt hij over de catwalk en pakt het publiek zonder problemen in. Het kost hem dan ook weinig moeite om iedereen mee te laten zingen met het nummer ‘Dumped’. De rock van Kings Crossing, die onder andere doet denken aan Iggy Pop, is dan misschien niet heel origineel of vernieuwend, maar wel verdomde goed uitgevoerd. Een meer dan terechte winnaar van de Peter Tetteroo Bokaal 2010.
Opener van de vrijdagavond is de jonge band F.O.D. (Fun On Damsquare), nu een jaar of drie actief. De biografie vermeldt Britpop als muziekstijl, maar de band doet toch eerder aan Amerikaanse rock van bands als Bush en Nickelback denken. De band heeft een aantal catchy nummers, met name de meezinger ‘King of the hill’, en met frontman Pjotr een goede zanger in huis. Helaas laat de uitvoering nog wel eens te wensen over en is het geheel vaak onstrak. Maar met een flinke dosis podiumervaring erbij valt dat vast wel te verbeteren.
Van rock gaan we over naar de elektronische muziek van Project:MDA. De verrassende bandsamenstelling (drummer, percussionist, zanger en laptop) en bombastische intro zorgen voor hooggespannen verwachtingen, die jammer genoeg niet worden waargemaakt. Alle muziek komt uit de laptop, waarbij de drummer en percussionist meespelen met het ‘bandje’. Helaas spelen ze helemaal niet strak samen, wat voor een rommelig geheel zorgt. Frontman MarX heeft een opvallend uiterlijk, met zijn gekleurde haar en geschminkte muziek, maar daar blijft het dan ook bij. De zang is eentonig en zijn performance te gemaakt en ingestudeerd. De synths uit de laptop klinken goed, maar door het gebrek aan variatie en dynamiek gaat het optreden na een paar nummers toch echt vervelen.
De derde band van de avond, 2nd Place Driver, was een paar jaar geleden een van de opkomende bands in de alternatieve rockscene. Zo won de band een Essent Award, was er een optreden op Lowlands, tekenden ze platencontracten bij Pitar en Stacey Records en tourde de formatie door Afghanistan. Zanger/gitarist Rias Baarda is inmiddels uit de band en zijn plek is ingenomen door zangeres Roos Visser. Mede hierdoor heeft de band een meer mainstream geluid gekregen, maar boekt daarmee ook in op originaliteit. 2nd Place Driver klinkt zoals al zo ontzettend veel andere bands ook al doen, en dat is zonde. Roos is absoluut een goede zangeres en ook de rest van de muzikanten weten hun instrumenten prima te bespelen, maar echt indruk maken doet het niet.
De een na laatste band van de avond is Kids Never Lie, een electropoptrio uit Goes/Delft. De band heeft veel leuke muzikale ideeën, maar door het onstrakke spel van de band komt het optreden totaal niet uit de verf. Het lijkt zelfs of ze elkaar niet kunnen horen op het podium. Tijdens het nummer ‘Motorik’ komt drummer Job Oberman vanachter zijn drumstel vandaan om (in het Duits) mee te rappen. De beat komt ondertussen vanuit de laptop en even later komt zelfs de volledige muzikale begeleiding vanuit de laptop. De bandleden staan ondertussen een beetje jolig over het podium te bewegen. Echt overtuigend is het helaas niet.