Todays Art zoekt de confrontatie op

Haags multidisciplinaire festival viert vijfde verjaardag

Tomas Delsing ,

Het Todays Art festival ging bijna ten onder in de financiële crisis. Bijna, want op 25 en 26 september staat de Haagse binnenstad weer helemaal in het teken van muziek en kunst.

Haags multidisciplinaire festival viert vijfde verjaardag

Het Todays Art festival kan dit jaar een feestje vieren: voor het vijfde jaar op rij staat de Haagse binnenstad twee dagen in het teken van muziek en andere kunstvormen. Een opluchting, want lange tijd was het niet zeker of het Haagse multidisciplinaire festival door kon gaan. Op 25 en 26 september staat Den Haag in het teken van conflict, het thema.

De belangrijkste reden voor de problemen rond het festival is de economische crisis. Organisator Olof van Winden ziet het als een van de vele conflicten die zich vandaag de dag afspelen. De sponsoren en subsidies die jarenlang zonder al teveel problemen binnen waren gehaald, vielen nu een voor een weg. Pas op het laatste moment werd besloten het festival in afgeslankte vorm toch door te laten gaan. Van Winden: “Ik zie het zelf als een implosie. Ondanks dat we veel minder locaties hebben dan voorgaande jaren, is het aantal artiesten – meer dan honderd – nagenoeg hetzelfde gebleven. Voor ons is het tegelijk overzichtelijker en intensiever geworden.”

Het thema van het festival is belangrijk volgens Van Winden: “Het woord conflict heeft voor heel veel mensen een negatieve lading. Dat is niet zoals wij het zien. Er moet een conflict zijn voordat mensen nader tot elkaar komen. Zolang iedereen het belang van een open vizier en een positieve instelling inziet, zorgen conflicten alleen maar voor meer bewustwording. Van het eigen standpunt en dat van een ander.”

Conflicten en tegenstellingen lopen dan ook als een rode draad door het festival. Kunstvormen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben delen een ruimte. Of tegenpolen worden letterlijk lijnrecht tegenover elkaar geplaatst. Todays Art druipt van de symboliek. Van Winden had zich dan ook geen betere stad kunnen wensen voor zijn thema. Volgens hem heeft Den Haag alles: “Van extreem bekakt tot extreem asociaal, alles woont er. Bovendien is het door alle gerechtshoven en tribunalen die er gevestigd zijn de conflictstad bij uitstek."