Is Ontzettend Leiden straks te groot voor het LVC?

Festival gaat tijdens eerste lustrum de diepte in

Cok Jouvenaar ,

Op Werfpop na is dit dé pophappening van Leiden; Ontzettend Leiden. Dit jaar voor de vijfde keer. Vanaf dit jaar is het OL-team verdubbeld, de ideeën nog steeds te veel om uit te voeren en de passie is er nog volop. Op 25 en 26 september barst het LVC weer uit zijn voegen. Wij spraken op een Leids terras met Tim Griffioen en Derrick Smittenaar over dit lustrum.

Festival gaat tijdens eerste lustrum de diepte in

Op Werfpop na is dit dé pophappening van Leiden; Ontzettend Leiden. Dit jaar voor de vijfde keer. Vanaf dit jaar is het OL-team verdubbeld, de ideeën nog steeds te veel om uit te voeren en de passie is er nog volop. Op 25 en 26 september barst het LVC weer uit zijn voegen. Wij spraken op een Leids terras met Tim Griffioen en Derrick Smittenaar over dit lustrum.

‘Mister Ontzettend Leiden’ Tim Griffioen is na al die jaren wel bekend. Vanaf 2006 is Derrick Smittenaar een vaste kracht. “Tim en ik kennen elkaar vanaf de brugklas, dat is 19 jaar. Vandaar dat ik hierbij betrokken ben. Ik werk bij WATT en Motel Mozaique in Rotterdam. Daarom wilde ik hieraan meewerken, ik ben in Leiden geboren en getogen.” In 2008 bestond het OL-team nog uit vier man. “Dit jaar verdubbeld, omdat de vriendinnen van Tim en mij zwanger waren.”

Stichting Ontzettend Leiden is afhankelijk van subsidie. Derrick: “Het is een hobby voor ons. We doen het voor de bands en hopelijk kunnen die er van profiteren.” Tim: “Wat mij wel steekt is dat bands soms zo zeiken. Ik krijg mailtjes van bandjes waarom zij zo weinig geld krijgen. Dan denk ik, je moet eens weten wat wij allemaal voor jullie doen. Voor de liefde voor muziek en voor de stad.” Het LVC is een volwaardige festivalpartner en de Gemeente is OL goed gezind. Derrick: “Veel geld gaat op aan promotie. Dankzij de gemeente hangen er door de hele stad Abri’s. Die zijn twee weken goed zichtbaar.” Het festival gaat gepaard met een promotie cd. Dit jaar is hij gratis te krijgen. Een bewuste keus, legt Derrick uit; “Vanwege het jubileum leek het ons leuk om de cd gratis weg te geven. Dit is promotiemateriaal. Het is een hele luxe flyer, zeg maar.”

Vanaf het tweede jaar is het festival uitverkocht. Heeft OL nog wel toekomst in het LVC; “We worden beperkt door de muren van het LVC”, zegt Derrick lachwekkend. “Natuurlijk willen we groter. Als we op deze manier doorgaan zouden we de donderdagavond eraan kunnen plakken met een danceavond. Dit jaar zijn we de diepte ingegaan. We organiseren de zaterdagmiddag een seminar.” Dit is de nieuwe eyecatcher van OL. In het Scheltema Complex zal dan gediscussieerd worden over twee stellingen; de ‘Do it Yourself’ methode en Leiden als popstad. Tim: “We zijn fan van Noorderslag en we willen op deze manier de kennis uit de muziekwereld overbrengen.”

Voor de coördinatie van het seminar is Jenny van Houten ingeschakeld. Even later schuift zij ook aan op het terras. En wordt er gesproken over gadgets en goodiebags. “We zijn geen Noorderslag, maar we willen de bezoekers wel iets geven.” lacht Tim. “Leon Caren van The Moi Non Plus is typisch zo’n zelfstandige muzikant. Hij heeft een eigen magazine en label. Hij regelt optredens in Frankrijk en Spanje.” Derrick gaat verder; “Iedereen die we op het lijstje hadden staan heeft gelijk toegezegd, we hadden onze back-uplijst niet nodig.” Tim is trots dat Jan Jaap de Haan, de Wethouder van Cultuur meedoet. “Ruud Visser, de directeur van het LVC doet mee. De openingszin is ‘Ok, we zijn misschien geen Amsterdam of Groningen, maar waar liggen de verbeterpunten in Leiden popstad?” Derrick: “Dit is de pilot en hopen of verwachten dat dit aanslaat. Volgend jaar misschien een hele dag in plaats van een middag.” Tim: “Misschien is het wat om volgend jaar de Den Haag te vergelijken met Leiden als popstad?”

Ook Bettie Serveert en Brown Feather Sparrow staan op het programma. Tim: “Voor een Leidse band is het leuk om op dezelfde poster te staan als een nationale act. In Leiden zijn veel goede muzikanten geboren maar weggetrokken, zoals Joost van Bellen. Er zijn maar weinig bekende acts die vanuit Leiden opereren. Kraak & Smaak is de grootste act. Die zijn niet te betalen met een normale boeking. Maar we hebben zaterdag wel Special Guests.” Tim laat weten dat dit wel eens Kraak & Smaak zou kunnen zijn. Verder zijn ‘Leiden gaat vreemd’ en ‘A tribute to Ernst Kamphuis’ bijzondere punten van het festival. Derrick: “We zijn gevraagd om aandacht aan Ernst Kamphuis te geven. Hij was oprichter van de allereerste punkband van Nederland, Ivy Green.” Tim: “Zijn zoon komt rappen. Dit is een groot talent. Hij heeft veel prijzen gewonnen. Leiden Gaat Vreemd is ontstaan doordat er bands op herhaling zijn, zoals Glossy Jesus en Joyfalds. Dit zijn graag geziene gasten. ‘Misschien dat ze wat covers of elkaars nummers kunnen spelen’ stelde wij voor. Maar die gasten hebben originele muziek geschreven en een paar keer extra de oefenruimte geboekt.” Veel acts komen vaker langs op de cd en het festival, zoals Karma’s Kitchen. Tim: “Jullie hebben Anouk, wij hebben Karma’s Kitchen.” “Op OL speelt Karma’s Kitchen zijn laatste optreden.” zegt Derrick.

Wat brengt OL in de toekomst. Tim: “We zouden op den duur een soort EuroSonic willen zijn. Leidse acts in combinatie met nationale acts. Het LVC gaat verhuizen, vlakbij het Nobelcomplex en dan kan OL een stadsfestival worden. Uiteindelijk willen we Rubberen Robbie op het festival hebben.”

Het eerste lustrum van Ontzettend Leiden is op vrijdag 25 september en zaterdag 26 september in het LVC. Dagkaarten zijn 10 euro. Het seminar op zaterdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur is gratis in het Scheltema complex. Meer weten hierover, kijk dan op de website. Lees hier de recensie van de cd OL2009.