De documentaire ‘Ja, dat is Den Haag’ gaat op zaterdag 17 oktober tijdens het PopDox Filmfestival in première. Filmmaker en Jam de la Crème mede-oprichter Mink Pinster sprak met Haagse muzikanten en prominenten over Den Haag als dè beatstad van Nederland. Tijdens deze gesprekken bediscussiëren, bekritiseren en roemen de Haagse prominenten de Haagse muziekscene. 3VOOR12 Den Haag sprak met de filmmaker.
Pinster sprak voor zijn documentaire niet alleen met de muzikanten. Hij volgde ook een aantal van hen met de camera. Zo is NiCad volgens hem kenmerkend voor het stukje experimentele muziek en laat All Missing Pieces zien hoe het is om als band gecoacht te worden. Ook The Levi’s maken in de documentaire hun opwachting. Zij worden gevolgd in de aanloop naar hun optreden tijdens de laatste Koninginnenach. ‘Dat is zo’n typisch Haags bandje. Je ziet wat ze meemaken. Van een versterker die vlak voor een optreden kapot gaat, tot aan een bandlid dat de bandnaam laat tatoeëren’.
Volgens Pinster hebben de stad Den Haag en de Haagse muziekscene Den Haag zelf tot beatstad nummer één benoemd. Er komen veel bekende muzikanten vandaan en voor musici heeft de stad een goede muzikale infrastructuur. “Er wordt veel gedaan aan zaken als bandcoaching en er zijn voor bandjes veel podia waar ze zich kunnen laten zien.” Ook media, zoals 3VOOR12 Den Haag en Haags Pop Podium, spelen hierin een grote rol. Veel dingen worden voor en door muzikanten georganiseerd waardoor de scene het beeld wat er heerst over Den Haag, ook zelf in stand houdt. De filmmaker ervaart de Haagse scene als een hele hechte maar ook een hele open club. Volgens de meeste muzikanten die Pinster heeft gesproken is het voor een beginnend bandje niet moeilijk om ertussen te komen. Het wordt echter lastiger wanneer een band ook besluit om het buiten de stadsgrenzen te gaan proberen. “Den Haag is een veilig dorp. Iedereen kent elkaar. Maar als je ook buiten Den Haag wat verder probeert te komen blijkt dat vaak lastiger en minder veilig te zijn.”
Pinster trekt in zijn documentaire geen conclusies. “Dat was ook niet de bedoeling. Ik heb vooral geprobeerd een beeld te schetsen van de situatie zoals hij er nu uitziet.” Om terug te gaan naar de wortels van de Haagse popmuziek sprak hij niet alleen met relatief nieuwe bands als Kern Koppen en The Deaf. Ook indorock legende Andy Tielman komt aan het woord. “Dat is toch een stukje Haagse muziekgeschiedenis want ik hier ook in mee wilde nemen.”
De film wordt tijdens de Haagse PopWeek op 17 en 18 oktober vertoond als onderdeel van het PopDox Festival. In de aanloop naar de première is er door de media al heel wat aandacht aan ‘Ja, dat is Den Haag’ geschonken. Pinster lijkt hier wat beduusd over. “Je bent gewoon bezig met een filmpje.” Maar dat ‘filmpje’ krijgt van de R.G. Ruijs Stichting nu een officiële première aangeboden, compleet met rode loper en limousines. Smaakt dat naar meer? “Er staan nog wat dingen op stapel, maar die zijn in een stadium dat ik er nog niet zoveel over kan zeggen.” Wat Pinster wel wil bevestigen dat er opnieuw Haagse muzikanten en muziekprojecten bij betrokken zijn.
Nieuwsgierigen kunnen de documentaire op zaterdag 17 oktober om 21:00 uur en om 22:00 uur en op zondag 18 oktober om 14:00 uur gaan bekijken in het Nutshuis aan de Riviervismarkt 5. De toegang is gratis maar van tevoren reserveren wordt aangeraden omdat er maar beperkt plek is. Reserveren is mogelijk via de website van PopDox.