Presentatie 'Toekomst in eigen hand' van Umit-C en Romagna

Live optreden en clipvertoning tijdens thema-avond in het Filmhuis

Frank Veldkamp ,

Vrijdag 20 november vond in het kader van het 'Think Global Act Local' project van stichting Lancelot de presentatie plaats van de cd en video 'Toekomst in eigen hand'. De single is het resultaat van een samenwerking tussen rapper Umit-C en zangeres Romagna van R.O.O.O.M.

Live optreden en clipvertoning tijdens thema-avond in het Filmhuis

Vrijdag 20 november vond in het kader van het 'Think Global Act Local' project van stichting Lancelot de presentatie plaats van de cd en video 'Toekomst in eigen hand'. De single is het resultaat van een samenwerking tussen rapper Umit-C en zangeres Romagna van R.O.O.O.M.

Het project Think Local Act Global is opgezet om het twintigjarig bestaan van het Verdrag voor de Rechten van het Kind te vieren. Jongeren worden uitgenodigd om hun visie te geven op rechten voor jongeren en mensenrechten in het algemeen via workshops graffiti-art en podiumkunsten. Tijdens de thema-avond in het Haags Filmhuis werd voorafgaand aan de cd-presentatie de film ‘Warchild’ van Christiaan Karim Chroboq over de in Soedan geboren hiphopster Emmanual Jal vertoond.

Voor het muzikale thema benaderde de projectgroep rapper Umit-C. "Een aantal jaar geleden deed ik als beginnende rapper mee aan de ketting-rap 'Artikel 1' van Kern Koppen in de Asta. Nu ben ik benaderd om zelf een track te maken die als basis voor een ketting-rap gaat dienen", licht Umit toe. De ketting-rap, op de beat van ‘Toekomst in eigen hand’, wordt voorbereid tijdens workshops die Umit, crew Styles Confidential, Elijah Nicolesh en verschillende graffiti kunstenaars verzorgen in een oefenruimte van Musicon. "Elke vrijdag van 6 tot 9 werken we daar aan teksten en presentatie en op 20 december gaan we ermee optreden in het Paard."

Voor de single zocht Umit de samenwerking met Romagna. "Ik wilde er iemand bij, maar geen rapper. En ik vind Romagna één van de beste zangeressen van Den Haag, dus ik heb haar benaderd voor deze single.” Het samenwerken is Umit goed bevallen. "Zij schreef het refrein, ik de rest van de tekst en Richal Roman (Lil-me) tekende voor de muziek en de productie. Het samen opnemen ging erg goed, ik heb nog niet eerder zo'n leuke sessie meegemaakt. Het voelde goed aan, iedereen was heel enthousiast.” Romagna is blij bij het project betrokken te zijn: "Ik ken Umit al een hele tijd van jamsessies die ik regelmatig doe. Hij vroeg me of ik mee wilde werken en daar heb ik direct ja op gezegd.”

Umit is erg begaan met de kinderrechtenkwestie. "Alleen al in Nederland zitten 600 kinderen zonder proces vast omdat ze nergens terecht kunnen en buiten onze grenzen spelen zaken als uitbuiting van kinderen en sekstoerisme. Daar willen we aandacht voor vragen. Wij zijn gezegend hier in Nederland en kunnen er wat aan doen. Of geef in ieder geval ruimte aan mensen die willen opstaan en iets doen. Ken je eigen rechten, daar gaat het om.” Om deze boodschap uit te dragen worden de 500 cd’s verspreid onder geïnteresseerden. Het schijfje bevat naast de single ook de videoclip van het nummer en een instrumentale versie.

Op de thema-avond in de bovenzaal van het Haagse Filmhuis zijn ongeveer honderd belangstellenden afgekomen. De organisatie is blij met de grote opkomst en al tijdens de pauze van de film schrijven de eerste bezoekers zich in voor de verschillende workshops. De cd-presentatie, die als laatste onderdeel van het programma staat gepland, loopt nog bijna mis als presentator Andy Ninvalle (2De Point) na de forumdiscussie met voormalig kindsoldaat David Majur per abuis iedereen bedankt en de avond voortijdig afsluit. Terwijl een deel van het publiek al met de jassen aan richting deur loopt wordt hij erop gewezen dat het hoogtepunt van de avond nog moet komen. Umit en Romanga brengen 'Toekomst in eigen hand' live ten gehore voor een enthousiast en meezwaaiend publiek en later wordt ook de videoclip nog op groot beeld vertoond.

Opgeven voor de diverse workshops en de ketting-rap in het Paard van Troje kan via de site van Stichting Lancelot.